cebula - 11518 przepisów (strona:112/768)

KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 260

przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam(...)cebuli i chwilę podduszam razem. Wrzucam w kostkę pokrojone gruszki, wcześniej obrane i pozbawione gniazda nasiennego. Wszystko zalewam bulionem i gotuję do miękkości jarmużu (około 10 -15 minut). Miksuję blenderem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, kolendrą i pieprzem. Jeśli trzeba, dodaję soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana chudym mięsem 208

wystarczy 45 minut.  *papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 6 papryk, mogą być żółte (dobra cena w KLIK)   3 piersi z kurczaka  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka majeranku  1-2 łyżeczki papryki czerwonej(...)sera żółtego tartego (może być mozzarella)  olej  świeży tymianek i oregano Przygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda z nasionkami.  Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na oleju, dodaję pomidory suszone. Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przekładam do podsmażonej

Takie tam pichcenie
Sałatka gryczana tuńczykiem 348

największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając(...)sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę.  Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dekorujemy według uznania odstawiamy na 15 minut

kgwjanczewo
Kaczka z wiśniowym sosem 172

wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku  mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę i tłuszcz(...)rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku i sok. Smażymy na średnim ogniu

les mirabelles
Zupa kurkowa z makaronem 172

zupka jest delikatna w smaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt.,  pietruszka- 1 szt.,  seler- 1 mały,  por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać(...)rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły. Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 239

białka, 14,4 g tłuszczu, 18,5 g węglowodanów i 5,6 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Roladki: 1 duży bakłażan 1 mała papryka 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g serka ricotta (lub serka naturalnego np. Bieluch) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 dojrzałe pomidory 2 - 3 ząbki czosnku(...)opłukujemy plastry bakłażana pod bieżącą wodą. Następnie na patelni grillowej grillujemy plastry bakłażana z obu stron i odstawiamy je do wystygnięcia. 4. Pozostałe plastry i “dupki” bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni na niedużej ilości oleju smażymy pokrojone warzywa, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia

W kuchni Katie
Ziołowa pasta twarogowa z bazylią i papryką 140

mnie znajdziecie pyszną pastę na kanapki. Taki lekki i dobrze doprawiony twarożek to śniadanie idealne! Składniki : * 250g twarogu półtłustego  * 100g jogurtu greckiego  * pół czerwonej papryki  * mała cebula dymka * spora garść świeżej bazylii * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, przyprawić. Rozetrzeć twaróg z jogurtem, dodać cebulę oraz pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię. Całość utrzeć, można wszystko

Magiczne Życie Marty
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 215

Dużo osób nie lubi wątróbki. Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram(...)kroję w drobną kosteczkę. Do wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety dokładnie obtaczam w mielonych orzechach laskowych. 3. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leczo 227

jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego kilka liści świeżej bazylii i oregano (można dodać suszoną) do smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie można dodać dużą(...)garść fasolki szparagowej oliwa WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe.  Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć

Passions hobbies life
Ognista sałatka z bobu do słoików 218

Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić(...)wrzenia odlać wodę  Wlać nową posolić 1/2 łyżki soli gotować  aż zmięknie odcedzić 2. - Cebulę pokroić w paski Przełożyć do miski zasypać  łyżeczką soli wymieszać  Marchew zetrzeć na grubej tarce przełożyć do garnka zalać  1 szklanką wody gotować aż woda odparuje  Dodać marchew do bobu 3. - Z papryczek chilli wyjąć pestki pokroić w paski

W królestwie smaków Beaty
Bigos z kalarepki 159

Bigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej(...)Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie  Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier  i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę  podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć  Dać wszystko do ugotowanej kalarepki

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z buraczków i ostrej papryki do słoików 237

przepis dostałam od koleżanki Co roku robię te buraczki  Bardzo lubi je moja rodzina i znajomi Składniki - 3 kg buraczków - 20 dkg papryki ostrej - 5 cebul zalewa: - 1 szklanka octu winnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wody - 1 łyżka soli Sposób przygotowania 1. - Buraczki ugotować obrać zetrzeć na grubej tarce  - Paprykę i cebule pokroić w kostkę - Zagotować zalewę(...)gotującej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę gotować na małym ogniu 10 minut  - Wlać zalewę do startych buraczków razem wymieszać  - Przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty
Smażona biała kiełbasa 163

Pomysł na pyszną szybką kolację Składniki - 2 białe kiełbasy - 2 pieczarki - 1 cebula - 1/4 papryki czerwonej - olej i troszkę masła - przyprawa ulubiona np grill Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w paski na patelnię wlać troszkę oleju dodać masło  - Cebulę troszkę przesmażyć dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną  na grubsze kawałki  - Kiełbasę ponacinać w kilku miejscach

W królestwie smaków Beaty
Flaki wieprzowe 213

Dobra pożywna zupa Składniki - 1 kg flaków wieprzowych - 0,5 kg łopatki - 1 skrzydło z indyka - 3 marchewki - 3 pietruszki - 1 seler - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 5 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 gałązki tymianek - 2 łyżki majeranek - 1 łyżka czerwonej papryki - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu - sól - kilka gałązek natki pietruszki - 1 gałązkę seler - 1 gałązka lubczyku(...)Sposób przygotowania 1. - Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy  czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą 2. - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka  wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw  Przełożyć miękkie

W królestwie smaków Beaty
Wątróbka w papryce 161

Dobra wątróbka w paprykowym sosie przepis dostałam kiedyś od koleżanki Składniki - 70 dag wątróbki drobiowej - 3 cebule średnie - 3 łyżki papryki słodkiej - sól pieprz - olej  Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w pióra włożyć na patelnię kilka łyżek oleju przesmażyć cebulę -  Dodać wątróbkę posypać papryką dusić aż odparuje woda co chwilę przemieszać doprawić    solą i pieprzem

W królestwie smaków Beaty