potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina(...)zimnej wody. Rozdzielamy na pojedyncze liście, z których do linii kapusty podcinamy łodygę; liść będzie bardziej plastyczny i łatwiej będzie się zawijał. Na patelni, pokrojony w drobną kostkę, podsmażamy boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem
BaRepasNietuzinkowe połączenia to zdecydowanie moja specjalność! Dzisiaj proponuję Wam na przygotowanie przepyszny obiad, soczyste i chrupiące piersi z kurczaka w boczku z tymiankiem i różowym pieprzem, podane z kaszą burgul (arabska kasza) i obłędnymi bakłażanami z melasą z granata, perfumowane wodą różaną. Takie smaki kuchni arabskiej. Woda różana na mojej półce stała dość długo zanim po nią sięgnęłam (możecie kupić(...)smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak! To do roboty! (tzn. do kuchni) ;-) SKŁADNIKI: NA ROLADKI: - pierś z kurczaka podwójna - 6 plasterków boczku surowego - tymianek suszony - pieprz różowy - sumak (przyprawa arabska) - 1/2 łyżeczki do kurczaka Piersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut. Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz
SMYKWKUCHNIkolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy . Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego . Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki(...)śmietaną (żur postny ), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów . Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy . Składniki -wędzona kiełbasa wiejska -boczek wieprzowy wędzony - zakwas na żur -3 główki
Z Kuchni Do Kuchniktóry zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 4 jajka - słonina - boczek - kiełbasa - 3 cebule - czosnek (według upodobania) - przyprawy – sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić. Cebule pokroić(...)kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy
mojewypiekiinietylkonależy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego(...)kilka ziemniaków - 250g boczku - 1-2 marchewki - por - cebula - 5 ząbków czosnku - ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru - 2 liście laurowe - sól - biały pieprz - 2-3 łyżeczki curry - płatki chilli, chilli mielone - czosnek suszony - papryka wędzona - majeranek - olej kokosowy W dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście
mojewypiekiinietylkomnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu - średnia kapusta (ok.900g) - ziemniaki - ok. 300g wędzonego boczku - ok. 300g kiełbasy - 2 marchewki - młode części pora - 2 pomidory - 1 główka czosnku - 1 cebula - 1 papryka czerwona - ½ świeżej chilli - cebulka prażona - sól, pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren(...)ziela angielskiego - majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa
mojewypiekiinietylkosmacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny) - 3 jajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki(...)zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę
mojewypiekiinietylkosurówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy(...)kroimy. Przekładamy do garnka, lekko podlewamy wodą (młoda kapusta jest soczysta, więc nie przesadzajmy z dodatkiem wody), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, ponadto nie doprowadzajmy jej do rozgotowania
mojewypiekiinietylkoarachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
mojewypiekiinietylkoDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i suszone śliwki. Boczek ze śliwkami komponuj się rewelacyjnie w wielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości(...)godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) Zrazy: zamarynowana wołowina , boczek wędzony (może być surowy lub parzony), suszone śliwki - użyłam śliwek Kresto , szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa, odrobina oleju do obsmażenia, 1 mała cebula . Kawałki mięsa dokładnie osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennagrilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej(...)Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk majonez - około 3 łyżki świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków ketchup połówka jabłka
głodny alergikJest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna(...)ziela angielskiego sól i pieprz kilka suszonych grzybków suszony majeranek Podgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy
Bon Appetit Małgorzatykliknij: tutaj Podstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutaj Składniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka(...)śmietany (wystarczy 12 %) Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1. Do garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Go tować kolejne 15 minut. 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy
Bon Appetit Małgorzatybardzo smaczna składniki: (dla 4 osób) 500 g gotowego ciasta francuskiego roztrzepane jajko do posmarowania nadzienie : ok. 1/2 kg ziemniaków łyżka oleju ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku 2 duże cebule 200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30% pieprz przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać(...)wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić i odparować . Boczek pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażać boczek, mieszając, aż zacznie lekko brązowieć ( przez 2 - 3 min) . Dodać cebulę, smażyć kolejne 4-5 min , cebula ma zmięknąć ale nie zbrązowieć. Odstawić do przestygnięcia. Ciasto podzielić na dwie
Stare Garywędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna. składniki (Na 5 kg mięsa) 2500 g podgardla 700 g boczku 1200 g wątroby 600 g słoniny 160 g kaszy manny przyprawy 8 g pieprzu 10 g majeranku 4 g ziele angielskie 200 g cebuli surowej(...)soli / na 1 kg mięsa przygotowanie Podgardle, boczek, słoninę podzielić na kawałki zbliżonej wielkości. Zalać gorącą wodą i parzyć w temp. ok 75 stopni przez 1,45h. Na 15 minut przed końcem parzenia dorzucić wątrobę. Odcedzamy składniki pasztetowej a z wywaru w którym się parzyły odlewamy 1 litr. Resztę wylewamy. Zalewamy gorącym wywarem kaszę mannę i parzymy
Stare Gary