wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper(...)włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz gałka muszkatołowa Ale-raj cienkie plasterki boczku wędzonego płatki migdałów Ale-raj Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Nie trzeba się starać by pokroić równo bo będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie
Ala piecze i gotujezapach i smak pieczonego boczku.Stwierdziłam,że czas wypróbować połączenie z serem pleśniowym i wyszło pysznie.W tym roku na Sylwestra menu będzie bogatsze o nową przekąskę. Składniki: cienko pokrojony boczek gotoway ser pleśniowy wykałaczki Sposób przygotowania: Ser kroimy w plastry (najlepiej,żeby miały szerokość plastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy w temperaturze 80 stopni ok.10 minut(...)pleśniowy zapiekany w plasterkach boczku doskonale komponuje się z żurawiną i czerwonym,półwytrawnym winem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytJesli znudziły wam się klasyczne połączenia na patyczku do szaszłyki, sprawdźcie czy sodki smak śliwki, kruchy kurczak i chrupiący boczek zadowoli wasze podniebienie. Składniki: pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu lub grilla śliwki suszone boczek cienko pokrojony w plasterki patyczki do szaszłyków Sposób przygotowania: Śliweczki owinąć boczkiem. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić do smaku(...)patyczku do szszłyka nadziać naprzemiennie śliwki w boczku i kurczaka. Grillować aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytskładniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz patyczki do szaszłyków wykonanie marynaty do mięsa: Do szklanej miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, ocet jabłkowy oraz przeciśnięty(...)myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 3-3,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wcześniej przygotowanej marynaty , mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. przygotowanie szaszłyków: Boczek kroimy w plastry (ok.0,5cm x4 cm). Cebulę obieramy, kroimy w krążki ok. 0,5 cm. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki 3-4 cm. Na patyki
Domowy Smak Jedzeniaroku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)pęczek zielonych szparagów 100 g sera koziego półmiękkiego dojrzewającego (lub mozarelli) 100 g wędzonego boczku 10 pomidorków truskawkowych 1 jajko garść świeżo posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Ciasto rozwijamy
Smakowity Blog KulinarnyBardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam wątróbkę i staram się ja przygotowywać na wiele sposobów. Do tego mój ulubiony makaron z jajkiem. 300 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Przyprawa do mięsa 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz 300 g makaronu świderki 4 jajka Olej Cebulkę kroimy w piórka, boczek w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni(...)szklimy cebulkę. Dokładamy boczek. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i doprawiamy przyprawą do mięsa. Dodajemy do boczku i cebuli. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości wątróbki. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy na osobną patelnie, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do ścięcia się jajek
VioletoweKucharzenieoknem mróz, to absolutnie dłużej niż 30min w kuchni nie chcę spędzać. Przeprosiłam się znów z ziemniakami (bardzo rzadko je jemy), dorzuciłam podczas zakupów w osiedlowym sklepie szczypiorek, cebulę, boczek surowy wędzony i ser cabernet... Foremka do tarty Potrzebujemy: 1kg ziemniaków 1 cebula 20dkg boczku surowego wędzonego 2 opakowania sera cabernet S&P 1,5 łyżeczki tymianek Ziemniaki obieramy(...)kroimy w plastry. Lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Foremkę nacieramy margaryną. Cebulę kroimy w piórka, boczek w paski lub małe plasterki. Piekarnik ustawiamy na 180C. Ziemniaki układamy w foremce, na wierzch układamy boczek i cebulę. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i tymianku. Można delikatnie podlać wodą około 4 łyżek. Całość zapiekamy około 30min. Po tym czasie gdy zapiekanka jest jeszcze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Jednym słowem: pycha! Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szklanka ryżu 2 grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych(...)garnek który będziemy mogli wstawić po smażeniu na kuchence do piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe kawałki. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Krewetki jeżeli mają pancerzyki to obieramy i myjemy. 2. W garnku
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku natka pietruszki cebula ząbek czosnku pół piersi z kurczaka fix carbonara sól, pieprz makaron penne Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kurczaka w paski. Wlać na patelnię łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek. Następnie dodać cebulę z kurczakiem. Czosnek dodać na końcu z solą i pieprzem. Przygotowany według przepisu(...)opakowaniu fix, wlać na patelnię i trzymać na ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron wmieszać w mięso i boczek, posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzyrozgrzewających i nieco tłustszych. Świetnym posiłkiem, w przerwie pomiędzy zjazdami na stoku czy innym szaleństwie na śniegu, jest miska gorącej fasolki po bretońsku. Koniecznie ze sprawdzonej, wiejskiej kiełbasy i boczku, bo to ich jakość nadaje smak tej potrawie. Wydawać by się mogło, że to mocno tłuste i kaloryczne danie. Nic podobnego. Przy takiej pogodzie i jakiejkolwiek aktywności(...)porcji nic nam nie grozi. Trafiłam ostatnio na świetny przepis fasolki po bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy cebula 2 większe sztuki czosnek 1 główka przyprawy i zioła: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, majeranek, cząber, rozmaryn
IzaGotujehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5-2 kg kartofli do pieczenia, 3 cebule, 250 g kopru włoskiego, 3 ząbki czosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić(...)włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli. Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać. Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć na kartofle. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówgroszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić w poprzek w paski szerokości około 0,5 cm. Pepperoni posiekać. Na patelni rozpuścić masło lub podgrzać oliwę, wsypać groszek, dodać pepperoni, zamieszać. Doprawić pieprzem i lekko solą – pamiętajmy o boczku, który jest słony. Groszek Dusić(...)kieliszka. Do wrzącej wody delikatnie wlewać jajka. Wodę przed wlaniem zakręcić i „w wir” „wpuścić” jajko. Gotować 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć groszek, na wierzchu ułożyć boczek i jajka. zastawa
królestwo garówoczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze(...)restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi
królestwo garówZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku
królestwo garów