Lekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić(...)angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem. Dodać cały słoiczek chrzanu i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami z chleba
wyzwania kuchenneleniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut(...)odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym na twardo jajkiem
Pyry na Gazwyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60 g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia(...)masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Boczek pokroić na duże kawałki, zalać zimną wodą, dodać parę ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy. O ile nie mamy cebuli gotowanej w rosole, możemy dodać też cebulę. Wody nalać tylko tyle aby zakryła mięso, gotować do miękkości
Stare Garyżur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego(...)barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu
W SMAKKręcący nosem mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość(...)jędrna. Składniki dla 4 osób: 8 biało-żółtych papryk 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 200g surowego wędzonego boczku 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 duża łyżka smalcu Cebulę obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki
Pełny talerzżółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass: 150 g wędzonego boczku / 150 g smoked bacon 300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12 % 4 jajka / 4 eggs 2 żółtek / 2 egg yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli(...)usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę
Projekty ze smakiemPomysł na męskie śniadanie - parówki zapiekane z boczkiem i serem. Danie bardzo szybkie do przygotowania. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi parówkami, to proponuje przygotować poniższe danie. Składniki: parówki ilość dowolna plasterki boczku (2 plasterki na 1 parówkę) plasterki żółtego sera (1 plasterek na 1 parówkę) suszona pietruszka Parówki lekko naciąć na całej długości (uważać, aby ich nie przekroić!). W przygotowane(...)nacięcie włożyć żółty ser. Całą parówkę owinąć boczkiem. Za pomocą wykałaczek połączyć końcówki boczku i parówki (dzięki temu podczas pieczenia nic się nie rozpadnie). Przygotowane parówki wstawić do naczynia żaroodpornego, posypać suszoną pietruszką i piec około 15 minut w 195ºC . Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać
Ugotowaćposiłkiem składającym się z tych samych gotowych składników kupowanych w sklepie ,można je tak urozmaicić by stały się ciekawą i lubianą przekąską. Parówki zapiekane z serem i boczkiem to idealna propozycja. składniki na 4 porcje 8 parówek 15 dag żółtego sera 8 pasków boczku przepis Z parówek zdejmujemy osłonki , na każdą parówkę nakładamy gruby plaster sera żółtego , owijamy(...)boczkiem i spinamy wykałaczką . Układamy w żaroodpornym naczyniu , wstawiamy do nagrzanego piekarnika .Kiedy boczek lekko się zrumieni a ser stopi , danie jest gotowe. Podajemy z musztardą lub ketchupem
Smakowite DaniaŁazanki z kiszonej kapusty z boczkiem to kolejny smak mojego dzieciństwa . Danie proste , smaczne i tanie , szybko zaspokoi głód . Dodatek boczku wędzonego sprawi , że łazanki będą bardzo aromatyczne a kapusta kiszona nada im wyrazistego smaku . składniki na 4 porcje opakowanie makaronu łazanki 25 dag wędzonego boczku 1/2 kg kapusty kiszonej własnej roboty 1 cebula sól i pieprz przepis Podsmażamy(...)boczek pokrojony w kostkę , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę . Do tego dodajemy wypłukaną i poszatkowaną kiszoną kapustę . Całość mieszamy , dopraw i amy solą i pieprzem i dusimy aż kapusta będzie miękka . W garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki al dente, dodajemy do kapusty i wszystko mieszamy
Smakowite DaniaDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie(...)wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem
Tradycyjna kuchnia Kasizostały, po prostu chciałam je wykorzystać i nie żałuję tej decyzji, bo makaron wyszedł aksamitny! Koniec gadania, czas na gotowanie! Składniki: makaron tagiatelle około 10 - 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka 1 jajko sól pieprz około 3 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje(...)kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę przeholować :) Wsypuję starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i staram się wszystko dokładnie rozmieszać. Woka zestawiam
Blondynka GotujeŻurawina suszona Boczek w plastrach Glazura na około 10 roladek: 2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju wykałaczki Żurawinę zalewamy wrzątkiem na ok 15 minut, następnie odsączamy i na każdy plasterek boczku układamy ok 5-7 kulek (wszystko zależy od wielkości plastrów). Boczek zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Miód rozpuszczamy, najlepiej w mikrofalówce, dodajemy musztardę(...)olej, dokładnie mieszamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, jeżeli nam została to można wysypać resztę żurawiny. Zapiekamy ok 15-20 minut, starając się, aby boczek zbytnio się nie wysuszył. Można podawać na ciepło, jak i zimno. Pycha
Jadło i czytadłoKopczyki, zaraz po frytkach są moim ulubionym ziemniaczanym daniem. Ziemniaki 1 kg boczek 200 g 2 cebule 1/2 kostki masła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie(...)wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy
Jadło i czytadłoduże cebule 1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego ok. 200 g boczku 0,5 szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 lekko czerstwe bułki Olej kujawski o smaku czosnkowym Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę(...)dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku. Do gorącego bulionu dodać cebulę z boczkiem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i śmietaną. Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą
Jadło i czytadłoBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości(...)międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród