boczek - 14002 przepisów (strona:241/934)

KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny - w piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest(...)szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa do smażenia - 2 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (opcjonalnie) Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać. Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki

Smaczne Zdrowe
Pierogi z grochem 251

Pierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie(...)można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki grochu całego - majeranek - sól - przyprawy  - 30 dkg boczku wędzonego - 1-2 ziemniaki Groch namocz w wodzie przez 8-12 godzin. Po tym czasie ugotuj go w tej wodzie, dodając sól, liście laurowe, pieprz, a nawet włoszczyznę do smaku. Dodaj boczek. Gotuj do miękkości.Obierz i pokrój 1 duży lub dwa małe ziemniaki

Pasje Jolki
Wiejska pizza 484

Dlaczego wiejska? Bo tak kiełbasa jak również boczek są autentyczne/podkarapckie, nie sklepowe, ale od Pani , która ma różowe świnki, i które chrumkają na wolności. Te ,które jeszcze chrumkają. Składniki na pizzę Wykonanie ciasta do tej pizzy jest TUTAJ Na nadzienie potrzebujemy -dobrej wiejskiej wędzonej kiełbasy -boczku wędzonego -cebuli szalotki z piórami -bazylii -sosu pomidorowego bądz dobrego ketchupu ,żeby tylko(...)mnie GOUDA i CEZAR – obydwa różne daltego dałam trochę tego i trochę tego, by zobaczyć, który najlepszy na pizzę.. Zrób ciasto według   tego przepisu Cebulkę, kiełbasę i boczek podsmaż na tłuszczyku z boczku. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym bądz ketchupem. Wyłóż na wierzch podsmażone dodatki. Poukładaj sery... Zapiekaj w 230 stopniach ok.15-max 20 minut, po tym czasie pizza powinna

Z Kuchni Do Kuchni
Gęś po polsku w kapuście 161

kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka  majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć(...)rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić

Kulinarny karnet Christophera
ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 163

Pyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych.  Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka,  biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku.  Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie.  Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska(...)mąki do zagęszczenia sosu łyżka śmietany 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki. Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką. Obsmażamy z wszystkich stron na oleju

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 181

wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana.  Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy(...)sól, pieprz mała młoda cebulka odrobina cukru kilka kropel octu winnego tłuszcz wytopiony z boczku  dużo świeżego koperku Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. S zatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę. Lekko solimy i gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować

Walijskie Pichcenie
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 149

makaron z jakimkolwiek sosem. Bardzo lubię makaron z sosem serowym.  Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu. Składniki: opakowanie makaronu 1 brokuł serek topiony z ziołami (kostka 100g) 1/2 sera camembert naturalnego 100g chudego boczku bulion warzywny śmietana sól, pieprz Wykonanie: Makaron(...)którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego). Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki gotujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów

Walijskie Pichcenie
CEBULARZE 151

tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka(...)letniego mleka 100 g masła 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 250 g cebuli 200g boczku 3 łyżki oleju  majeranek Wykonanie: Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić

Walijskie Pichcenie
Wiejska Zupa z Czarną Fasolą 149

Moim zamiarem było ugotowanie zupy ze strony Magazyn Kuchnia , jednak wprowadziłam kilka modyfikacji z różnych powodów i wcale tego nie żałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce 1 opakowanie (450 g) mini marchewek(...)fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny kwaśna śmietana Wykonanie: W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini ) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi

Blondynka Gotuje
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 186

Omlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)jajka ,oliwa i sól. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem

Kulinarny karnet Christophera
Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem. 209

Mashed potato with egg.   Składniki. 4 ziemniaki 1 kostka przyprawy Kucharek 1 łyżeczka masło 1 łyżeczka śmietana 0,5 cebula 10 dag kiełbasa gospodarska 5 dag boczek wędzony olej do smażenia pieprz chilli 1 jajko szczypiorek Wykonanie. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc(...)puree. Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem. Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć  połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć

Kulinarny karnet Christophera
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 141

przyprawy od www.owocowyraj.eu Składniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25 cm : 1200 dag obranych ziemniaków puszka pomidorów w zalewie  2 średnie cebule 500 dag dobrego wędzonego boczku  500 dag startej mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku  3/4 łyżeczki  pieprzu bałkańskiego sól Obrane ziemniaki gotować przez 20 minut(...)osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić i pokroić na plastry. Cebulę, pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i mięsem 207

olej  (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki(...)foremki do pierogów, wykrawać krążki.  FARSZ  Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy

Kuchnia Danusi
Spaghetti carbonara 198

mnie w domu jak było spaghetti to tylko bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki.   Przygotowanie:      Makaron(...)spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym

Aga w kuchni
Spaghetti carbonara 2 146

Składniki:  1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g wędzonego boczku, 1 cebula, natka pietruszki, sól marska, pieprz czarny. Przygotowanie:        Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc tłuszczu. Dodajemy drobno prokrojony boczek wędzony i cebulkę. Podsmażamy, aż boczek będzie chrupiący. Następnie w miseczce mieszamy kremówkę(...)żółtkami. Dodajemy makaron do boczku i zalewamy śmietaną. Mieszamy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania