etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się
moj przepis nadokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki
moj przepis naetap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się
moj przepis nazajmuje więcej czasu niż 20 min. Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem Składniki (na około 3-4 porcje): 250g makaronu tortellini z serem 80-100g świeżego szpinaku 100g boczku (parzony, wędzony) 50g suszonych pomidorów w oleju 30g sera parmezan Dressing 50g oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sól Pieprz 10g sera parmezan(...)Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 8mim, odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Plastry boczku smażymy na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu, po czym odkładamy do wystygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki Przygotowujemy sos, do oliwy dodajemy ocet winny, miód, zioła prowansalskie oraz 10g drobno startego sera parmezan, wszystkie składniki dokładnie
Księga-SmakuSkładniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu parmezan), 1 szklanka wody, oregano, pieprz, świeża bazylia, oliwa, Przygotowanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy
rozgotowanadrugi dzień, kiedy makaron wymieszałam z brukselką i resztą, podsmażyłam na patelni, smakowało jeszcze lepiej. Do powtórzenia na pewno! Składniki: 500 g brukselki 200 g wędzonego boczku garść suszonej żurawiny orzechy pekan ser z niebieską pleśnią 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków, które najczęściej(...)pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przed końcem pieczenia do brukselki dodajemy podsmażony boczek, pekany i żurawinę. Mieszamy i pieczemy razem ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem
bistro mamasię co zżymać, bo taki sos też jest pyszny. Przepis na makaron alla carbonara americana Składniki: 250 gramów makaronu z pszenicy durum, 200 gramów niezbyt tłustego wędzonego boczku, 1 ząbek czosnku, 200 ml słodkiej śmietanki, 2 jajka, garść startego parmezanu plus parmezan do podania, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić makaron alla carbonara americana? Makaron ugotuj al dente(...)odlej pół szklanki wody, resztę odcedź – ważne, należy to zrobić w trakcie gotowania sosu, aby makaron nie zrobił się zimny. Boczek pokrój w małą kostkę, przesmaż na głębokiej patelni do lekkiego zrumienienia. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Jaka dokładnie rozrób ze śmietanką. Na patelnię wrzuć makaron, wymieszaj z boczkiem, aby podłapał jeszcze trochę temperatury, wyłącz ogień
Kulinarna Polskaprzygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy(...)Grzyby kroimy w kostkę, ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odciskamy z wody. Rozgrzewamy cześć masła i smażymy cebulę następnie dodajemy pieczarki, po 10min dodajemy kapustę, resztę masła i przyprawiamy. Rozwijamy boczek i rozkładamy na nim farsz. Dokładnie zawijamy i związujemy sznurkiem. Roladę podsmażamy na patelni aby był rumiany i przekładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 1h. Podlewamy wytopionym tłuszczem od czasu
serzmiesemkrojonych pomidorów 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki ostrej papryki sól 3 łyżki oleju boczek wędzony surowy (ilość według uznania) Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę oraz selera obieramy, wrzucamy do niedużego garnka, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy do miękkości. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Przenosimy z powrotem na kuchnię, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy do smaku. Powoli podgrzewamy a w międzyczasie przesmażamy na patelni plasterki boczku. Zupę podajemy gorącą, z ułożonymi na wierzchu rumianymi kawałkami boczku
Qchnia po prosturównież ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy(...)półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli (słona jest feta i boczek) i pieprzu
Smaki Na TalerzuMazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g gotowanych ziemniaków 1 cebula sól do smaku 1 jajko 1 czubata łyżka maki pszennej. Więcej jeśli ziemniaki są bardzo wodniste. Ulubione dodatki, u mnie bialy ser i boczek Zapraszam również do obejrzenia(...)powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym serem i usmażonym boczkiem. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g boczku wędzonego 2-3 jajka ok. 60 g sera np. grana padano natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 50 ml śmietanki kremówki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę, średniej wielkości i podsmażamy na patelni, stopień wysmażenia wg własnego podniebienia. Jajka(...)dokładnie roztrzepujemy/ mieszamy z startym serem (trochę sera można zostawić po sypania gotowego dania) doprawiamy pieprzem. Opcjonalnie mieszamy ze śmietanką. Podsmażony boczek zestawiamy z ognia. Dodajemy do niego odcedzony gorący makaron i mieszamy. Następnie dodajmy rozmieszane jajka i energicznie mieszamy, aby się nie ścięły, i od razu podajemy. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. To jest moja
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili(...)proszku, ale pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego
Oryginalny smakbiałej fasoli konserwowej, czyli przepis na wyjątkowo szybki obiad. Do podania na kilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek wędzony (ok. 150g) 1,5 l wody 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego(...)smaku Do podania Ogórek kiszony lub cukier i ocet (patrz wprowadzenie do przepisu) Instrukcje Żeberka (wędzonkę) zalej 1,5l wody i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę boczek i cebulę. Następnie wrzuć w wymienionej kolejności na gorącą patelnię, aby wytopić nieco boczek i zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę
Kulinarna Pokusa