osób bardzo takie nadzienie chwali, więc postanowiłam spróbować z naleśnikami. I teraz Was zaskoczę – nie są to do końca chyba nasze smaki. Wyszło ok, zjedliśmy, fajnie, że był boczek ale zanim zrobię je ponownie, pewnie minie trochę czasu. 6-8 naleśników około 500-550 g ziemniaków 250 g twarogu 1 duża cebula szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz opcjonalnie(...)surowego boczku Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości masła lub oliwy. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu przeciskamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy cebulę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Masę dzielimy na 6-8 części. Nadzienie rozprowadzamy na usmażonych naleśnikach, zwijamy. Opcjonalnie można podać posypane wysmażonym na chrupko boczkiem
Smaki Na Talerzucałej rodziny. Świetnie smakują podane z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować ten przepis! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ogórki kiszone (u mnie małosolne z powodu braku kiszonych) 2-3 łyżki musztardy opcjonalnie kilka suszonych grzybków 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml(...)wody Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki *** Boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kroimy w kostkę *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą *** *** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem
Blog z ApetytemZupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym Składniki: 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej(...)bulionu 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: posiekany bób pokrojony i zrumieniony boczek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i dodać zawartość
Oryginalny smakząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty(...)parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem
Raj dla Podniebieniaprzygotowanie proste składniki fantastyczny pomysł na szybką przystawkę idealna przystawka do sosu czosnkowego Składniki 250g mrożonych frytek 0,5 l oleju 100g sera żółtego, najlepiej Cheddar 6-7 plasterków boczku wędzonego Jeśli nie macie pod ręką tego klasycznego angielskiego sera Cheddar to wykorzystajcie zwykły żółty ser. Frytki z bekonem i żółtym serem – jak szybko przygotować Na suchą patelnię(...)nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku. Smażymy go, aż będzie chrupki. W tym samym czasie do większego rondelka wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy na nim frytki. Frytki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, półmisku na którym będziemy je zapiekali. Usmażony boczek kroimy na mniejsze kawałki i układamy między frytkami. Całość posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty(...)parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem
Raj dla Podniebienia