posmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej wodą, wymieszaj i ją odlej – w ten sposób(...)miękkości, co powinno zająć około 30-40 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełniaj wodę, na koniec powinno być jej na dnie około 2 cm. W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię, poczekaj aż trochę się wytopi, dorzuć posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia – jeśli boczek był chudy i nie puścił wystarczająco dużo tłuszczu, dodaj
Kulinarna PolskaSkładniki: 4 nieduże cukinie 100 g kaszy jaglanej 150 g surowego boczku wędzonego 1 cebula 200 g pomidorów (np. jojo) 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 100 g sera parmezan lub grana padano sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką miąższ (nie wyrzucamy go). Oprószamy solą i pieprzem i układamy do dużej blasze(...)Farsz miksujemy ręcznym blenderem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do farszu dodajemy połowę startego sera. Boczek kroimy w kostkę. Farsz nakładamy na połówki cukinii, posypujemy tartym parmezanem oraz kostkami boczku. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut
Qchnia po prostuspróbować! Jedna połówka to około 213kcal, B: 9,8g, T: 18g, W: 5,7g. Składniki na 1-2 porcje: – 2 jajka, małe – 1 awokado – 1 plaster boczku – 1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego – ½ plastra sera Dodatkowo: kiełki rzodkiewki, sól i pieprz Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką(...)jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wkładamy plaster boczku i obsmażamy z dwóch stron na krucho. Zdejmujemy z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy lub siekamy go na mniejsze kawałki. Ser drobno kroimy. Upieczone awokado posypujemy chrupiącym boczkiem, serem, posiekanym
Be Fit Be Strongmała cukinia 2) 3 marchewki 3) duża cebula 4) 200 g wędzonego boczku 5) 200 g kiełbasy 6) 4 pomidory 7) 3 łyżki keczupu z cukinii (jeśli nie mamy możemy poratować(...)oregano 11) przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie) 12) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a boczek, kiełbasę, cebulę, cukinię i pomidory w kostkę. Pomidory warto obrać ze skóry. 2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę, następnie dodajemy cebulę i marchewkę, dolewamy
Na kulinarnym poligonieochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapuśniak Składniki 30-40 dag kapusty kiszonej 15-20 dag chudego boczku wędzonego 1 marchewka 1 mała pietruszka 5-6 średnich ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki Instrukcje Boczek kroimy w drobną(...)smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła, a była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie. Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku. Artykuł Kapuśniak pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamrobicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli ew. grochu 4 szt. ziemniaki 25 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Groch lub fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, zalewamy świeżą wodą(...)odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą. Do kapusty dodajemy ugotowane i utłuczone ziemniaki, rozgniecioną i całą fasolę i przesmażony boczek. Całość wszystko dokładnie mieszamy doprawiając
To co lubię - gotuję i polecamRoladka z fileta kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym, to pyszne podanie mięsa piersi z kurczaka z sezonowymi grzybami. Danie jest delikatne w smaku i posmakuje mam nadzieję wielu z Was. Podałam tu przepis na jedną roladkę, z pewnością będzie Was więcej przy stole to zwiększcie proporcje. Ja to danie przygotowałam dla dwóch osób. … Czytaj dalej Roladka(...)fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym Artykuł Roladka z fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmozzarelli 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści 2 łyżki kremowego serka 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar) kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku 1 ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych oliwa sól i pieprz sok z cytryny Wykonanie: Piersi oczyścić, wyrównać, odkroić i odłożyć polędwiczki. Naciąć dosyć głęboko co około 1 cm. Skropić obficie(...)oliwą, lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki. Boczek podsmażyć na złoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez
zadanie-gotowanieszczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut(...)przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 3 minuty. WYPEŁNIENIE: Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Plastry boczku umieszczamy na suchej patelni i smażymy na chrupko. W misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, ricottą, musztardą i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodajemy większość startego na małych oczkach Pecorino oraz rozkruszony
Be Fit Be Strongszakszukę ze szparagami może doprawić według swoich kulinarnych upodobań. Udostępnij Szakszuka ze szparagami – składniki 500 g pomidorów 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 4 jajka 100 g boczku w cienkich plasterkach 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając kilka centymetrów poniżej główki, odciąć zdrewniałą końcówkę. Opłukać, osuszyć. Pomidory sparzyć(...)obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Na suchej patelni wyłożyć plastry boczku, na średnim ogniu usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerzyk. Na patelnię włożyć szparagi, podsmażać 5 minut, po czym odłożyć na talerzyk. Na tę samą patelnię wsypać pokrojone pomidory, dodać oregano i bazylię, gotować na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie
niecodziennikparykupując go macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku 1 mały ząbek czosnku 300 g śmietany kremówki(...)puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty ser. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez
Oryginalny smakZapiekanki z boczkiem i grzybami w sosie śmietanowym to nieco inne wydanie zapiekanek. Inne nie oznacza, że gorsze czy lepsze. Takie zapiekanki są przepyszne, miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące. Do ich zrobienia użyłam suszonych grzybów, można jak najbardziej użyć świeżych. Jednak miałam dużo swoich suszonych to wykorzystuję je w kuchni do wielu dań. … Czytaj dalej Zapiekanki(...)boczkiem i grzybami w sosie śmietanowym Artykuł Zapiekanki z boczkiem i grzybami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprzygotowania potrzebujemy: Jajka – 6 sztuk Awokado- 54g Boczek plastry- 80g- 6 plastrów Ser Mimolette – 24g Sok z limonki- 1 / 2 łyżeczki Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Plastry boczku smażymy. Połówkę awokado rozgniatamy na gładką masę wraz z sokiem z limonki i odrobiną soli. Jajka przekrawamy na pół, na każdą połówkę dajemy ser, boczek i pastę z awokado. Przykrywamy
serzmiesem