boczek - 14002 przepisów (strona:253/934)

Smażone kopytka z boczkiem i kapustą 160

obiad jak u babci. Robi się szybko,tanio. Można wykorzystać kluski które pozostały z poprzedniego obiadu. Gotowy pyszny obiad w 20 minut. ok 500 gram Klusek 250 gram wędzonego boczku ✅ Pół dużej główki  kapusty ✅ 2 łyżki posiekanego koperku Boczek kroimy średniej wielkości kostkę,przekładamy na patelnię i smażymy. Do zrumienionego boczku dodajemy kopytka i dalej smażymy aż kluski się

Andzia Pichci
Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem 113

jako dodatek do obiadu jak i samodzielne danie ,super sprawdzą się też na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich. 3 średnie ziemniaki 50 ml. mleka 50 g serka twarogowego 100 g boczku wędzonego ok.50 g sera żółtego pieprz duża szczypta rozmarynu mały ząbek czosnku 1 mała cebula Ziemniaki gotujemy w łupinkach.S tudzimy. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy(...)wydrążamy środek uważając aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przekładamy do miski ,dodajemy mleko ,ubijamy na pure,następnie wkładamy serek, przyprawy i ucieramy  na jednolitą masę.Do całości dodajemy boczek z cebulą, wymieszać. Przygotowanym farszem wypełniamy  łódeczki z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok.15 minut, po tym czasie posypujemy ziemniaczki startym żółtym serem

Andzia Pichci
Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym 126

Sznycelki z indyka zwinięte z plastrem boczku wędzonego w kremowym sosie szpinakowym. Podane z ryżem to bardzo smaczna propozycja na obiad. ok. 500 gram fileta z piersi indyka  5 plastrów boczku wędzonego 200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony 250 ml. słodkiej śmietanki  sól pieprz duży ząbek czosnku pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki  1 szklanka bulionu Pierś(...)indyka podzielić na 5 równych części każda tak ok. 100 gram. Porcje mięsa  rozbić tłuczkiem, przyprawić na każdym kawałku ułożyć plasterek boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu obracając roladki do momentu

Andzia Pichci
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 147

Swojski, treściwy obiad dla całej rodziny: zapiekanka makaronowa z boczkiem, kiełbaską, cebulą, pieczarkami, czerwonĄ fasolą, czosnkiem i przyprawami. Do dietetycznych dań na pewno nie należy, ale jest przepyszna, wystarczy, aby nakarmić całą, głodną rodzinę 😉 A jeśli zostanie jeszcze porcja, to zapiekanka odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.  Jeśli nie będziecie mieli(...)zrumienił równomiernie, nic się nie przypaliło. Może wreszcie się przekonam do termoobiegu , kto wie... ? :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 150 g boczku 4 kiełbaski śląskie (około 400 - 450 g) 200 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 100 ml śmietanki kremówki sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 128

zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku , schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna . Dzisiaj proponuję pieczoną roladę ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! Składniki: 1200 g schabu bez kości 100 g surowego wędzonego boczku(...)osuszyć, ogonki oderwać. Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe

Oryginalny smak
Kasza gryczana z cukinią 144

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej  30 dag boczku 1 duża cebula  1,5 - 2 cukinie  puszka zielonego groszku 3 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego 3 łyżeczki oregano łyżeczka majeranku  2 łyżeczki papryki słodkiej  łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Kaszę gryczaną gotujemy. Używam kaszy w torebkach, ale wysypuję z woreczków i gotuję bez plastiku(...)Boczek kroimy w kostkę i smażymy, kiedy się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula zmięknie. Cukinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do boczku i cebuli. Kiedy cukinia jest już miękka dodajemy odcedzony groszek i chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy kaszę gryczaną i przyprawy. Smacznego

Gotuj z Agnes
Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym 117

przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie? Ilość porcji: 1 porcja Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: ulubiony chleb – 2 kromki szparagi – 4 sztuki jajko – 2 sztuki boczek wędzony – 4 plastry serek śmietankowy – 2 łyżeczki pieprz(...)sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu. Włóż do środka kromki chleba i przygotuj tosty. Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga zawiń w plaster boczku. Rozgrzej dobrze patelnię bez dodatku tłuszczu. Połóż szparagi i smaż z dwóch stron. Po 2,5 minuty z każdej strony. Będą wtedy idealne. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni

wiecejwarzyw.pl
Najlepszy bigos z młodej kapusty 139

prosty obiad dla najbliższych. Pomysły na inne dania obiadowe znajdziecie TUTAJ . Najlepszy bigos z młodej kapusty – Składniki: 1 mała młoda kapusta 300 g wiejskiej kiełbasy 100 g wędzonego boczku 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju sól, pieprz   Wykonanie(...)Najpierw przygotować warzywa. Kapustę obrać w wierzchnich liści, przeciąć na pół, usunąć głąb i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać kiełbasę i jeszcze chwilę

Pasja Smaku
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście 1002

Składniki: 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g do doprawienia kurczaka: (do smaku) papryka słodka, czosnek granulowany, sól i pieprz ok. 200 g wędzonego boczku surowego (lub parzonego) w plasterkach 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g 1 średnia cebula – ok. 100 g 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody(...)filetów (u mnie z jednego podwójnego fileta wykroiłam 6 plastrów kurczaka). Każdy z nich doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Następnie każdy filet owinąć dokładnie plastrami boczku. Naczynie żaroodporne natłuścić 2 łyżkami oleju (lub masłem). Na dnie naczynia ułożyć młodą kapustę, posypać ją posiekanym koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać. Bulion lekko podgrzać, dodać do niego śmietankę, koncentrat

Kulinarne Przeboje
Domowe zapiekanki 163

pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek lub dymka płatki chilli lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera(...)połówkę lutenicą lub harissą. Jeśli nie macie (na końcu postu są linki jak je zrobić), posmarujcie musztardą, majonezem, jogurtem z czosnkiem lub cieniutką warstwą koncentratu pomidorowego. Na patelni smażymy boczek i dowolną wędlinę pokrojone w drobną kostkę. Jak się lekko zrumienią, dodajemy posiekaną cebulę i posiekane pomidory suszone. Smażymy chwilę i przekładamy do miski, zostawiając na patelni wytopiony z boczku

ladykitchen
Pomidorowa młoda kapusta z cieciorką 191

Delikatna, młoda kapusta zasmażana z boczkiem i aromatycznymi dodatkami. Zamiast świeżych pomidorów, tak wczesną wiosną warto sięgnąć po koncentrat pomidorowy #Pudliszki. Świetnie podbija smak kapusty i idealnie pasuje do gotowanej cieciorki. Tak przygotowana młoda kapusta może być samodzielnym, wiosennym obiadem i jest szybka do przygotowania. 1 główka młodej kapusty ok 1 kg 400 g ugotowanej cieciorki 2 szklanki wody(...)bulionu 200 g boczku wędzonego 2 białe cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki pęczek świeżego koperku sól pieprz czarny Na dnie garnka rozpuścić masło klarowane i wrzucić pokrojony boczek wędzony. Obsmażyć, aż się lekko zrumieni i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się

https:KKuchniaMniam
Smarowidło z boczku 123

Kaloryczna… sycąca… i baaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól   Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij

Kulinarny S.O.S.
Smarowidło z boczku 123

Kaloryczna… sycąca… i baaaardzo smakowita przekąska Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól   Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij

Kulinarne S.O.S.
Młoda kapusta zasmażana 184

duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę(...)wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. 3. Miękką kapustę odcedzamy delikatnie z wody. Dodajemy do niej boczek oraz drobno posiekany koperek

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania