kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy(...)bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie
ladykitchensporo ugotowanych ziemniaków. Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak czasami się zdarza. 750 g ugotowanych ziemniaków 2 cebule 125 g chudego boczku 1 jajko sól, pieprz Cebulę i boczek zeszklić na patelni, jeżeli to konieczne dodać trochę oleju ( kiedy boczek jest bardzo
Polska Zupachleba (skórki okrojone, kromka w kwadrat) - jajko sadzone (ścięte tylko białko) - łyżka ketchupu - kilka kropli tabasco -odrobinę cebuli pociętej w piórka - plaster miękkiego żółtego sera - 10 plasterków boczku (bardzo cienkie i długie) - łyżka masła W CHLEBIE ZA POMOCĄ łyżki delikatnie zrób wgłębienia, tak po prostu delikatnie ugnieć. Na jedne wgłębienie połóż ketchup, tabasco i cebulę i jajko sadzone (jeśli(...)będzie za duże możesz obkroić białko. KANAPKĘ OWIŃ boczkiem na zakładkę, kiedy będziesz mieć gotową "poduszkę" smaż na rozgrzanej patelni z masłem z każdej strony aż boczek się przyrumieni. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolicałkiem smacznie wyszło..Taki pomysł podpatrzyłam w książce Marii Banach Strączki. 500 g zielonej fasoli szparagowej [ u mnie żółta] 400 g świeżych borowików [ u mnie podgrzybki] 200 g wędzonego boczku 1 cebula pieprz, sól Fasolkę umyć, odciąć końcówki,ugotować do miękkości [ najlepiej na parze].Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać , boczek pokroić w kostkę.Na patelnię wrzucić boczek
Moje domowe kucharzenieporcje: jeden pęczek szparagów zielonych (12-15 sztuk) ok. 150-200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego pieprz czarny papryka wędzona 50 g żółtego sera Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, zawijamy każdy szparag w cienki plasterek boczku, układamy w blasze wyłożonej papierem, lekko doprawiamy pieprzem, papryką, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi w boczku SMACZNEGO
peggiwkuchnirobienia zakwasu trwa 4-5 dni, a gotowanie samego żurku + wywaru około 3 godzin. Proporcje na około 1,5 litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki 1 pietruszka seler kapusta(...)Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, aż warzywa zmiękną a wywar będzie miał wyraźny posmak. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż wytopi tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulkę. Wyciągnąć warzywa z wywaru. Dodać boczek z cebulką i kiełbasy. Gotować tak około 40 minut na małym ogniu
Czerwony Gupikkucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób. 1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka wina 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram) ser żółty 2 łyżki oliwy Na patelni z grubym dnem(...)rozgrzać oliwę. Boczek pokroić w krótkie słupki, włożyć na patelnię. Podsmażać na średnim ogniu aż będzie mocno rumiany. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek przecisną przez praskę, dodać do zrumienionego boczku i zeszklić cebulę. Wtedy dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać wino, poczekać aż wyparuje około 1/3 objętości. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać warzywa, pomidory wraz
Czerwony GupikDzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie koperkowo - czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar(...)też wybrać twarde ziemniaki typu A, które nie będą się rozpadały nawet po dłuższym gotowaniu. Po podgotowaniu ziemniaki przekroiłem na połówki i każdą z nich owinąłem plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąłem z piekarnika i obficie posypałem
Wyprawy kulinarnesię je odpowiednio dosmaczy, mogą się okazać pyszne. I danie, które dziś proponuję jest tego świetnym przykładem :) Składniki (ilość składników jest zależna od upodobań): małe ziemniaki kilka plastrów chudego boczku koperek liście świeżej bazylii jogurt naturalny sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanej patelni (robiłam to bez tłuszczu(...)Możne je też upiec przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka, której niektóre fragmenty zapadają w pamięć i nie pozwalają spokojnie spać
Weekendy w domu i ogrodziedodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: ok. 200 g makaronu spaghetti (może być zarówno penne jak i tagliatelle) 100 g śmietany kremówki (płynna śmietana 30%) 2 jajka 100 g boczku wędzonego 30 g startego parmezanu(...)czosnku ½ cebuli Opis przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietaną. Dodaj do tego parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj. Na oliwie podsmaż boczek oraz dodaj cebulę aby się zeszkliła. Na końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesię najbardziej włóknista część. Tak przygotowane warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra(...)dół) na 12-15 minut, do momentu aż ciasto będzie złote. Szparagi obgotowywane były w osolonej wodzie, boczek także dodaje słoności, więc jedyna przyprawa, którą ewentualnie polecam dodać to pieprz lub papryka- coś do doda ostrości. Choć muszę przyznać, że pomimo iż lubię ostre potrawy, szparagi wolę w wersji jak najbardziej naturalnej. Chodzi w końcu o to, żeby wydobyć
PichceniomaniaPrzygotowanie chlebka zajmuje dosłownie chwilkę, a smak i uznanie gości bezcenne. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: duży okrągły chlebek 500 g sera w kawałku 20 g masła świeży szczypiorek boczek Możecie użyć swojego ulubionego chlebka, ważne żeby był okrągły z chrupiącą skórką. Jako ser użyliśmy Goudę i Ementalera, ale tutaj również jest dowolność, ważne żeby ser po zapieczeniu był ciągnący(...)punktu, czyli kroimy ser w plastry i nadziewamy każde nacięcie. Staramy się włożyć ser jak najgłębiej. Roztapiamy masło i smarujemy nasz chlebek z serem roztopionym masłem. Szczypiorek siekamy, a boczek kroimy w drobną kostkę. Posypujemy chleb boczkiem i szczypiorkiem. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 20 minut, następnie ściągamy
KasiaiKrzysiu.plPyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy(...)wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nimi ziemniaki. Całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 bez przykrycia. Po wyciągnięciu ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem
e-PrzepisyKulinarneYouTube, lub próbować samemu bo w tym przepisie udka nie muszą być idealnie zluzowane. Składniki: 2 łyżki oliwy 500 g udek kurczaka bez kości i skóry 50 g surowego boczku 300 g małych pieczarek 1 duża cebula 250 ml bulionu 1 łyżeczka octu z białego wina 50 g mrożonego groszku mąka do posypania natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obrać(...)cebulę i boczek pokroić w kostkę, mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor a następnie ściągnąć z patelni. Boczek i pieczarki obsmażyć na patelni do miękkości a następnie ściągnąć z patelni. Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ok. 5 minut, wlać
Mama Gotuje