przystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić(...)pół i pokroić w talarki. Paprykę obrać i pokroić w paski. 4 plastry boczku pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić do garnka i smażyć ze sobą kilka minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku
My simple kitchenZrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Najlepsze zrazy wołowe robiła moja babcia... z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym - zawsze przygotowywała je na święta lub różne uroczystości jak, np. moja Pierwsza Komunia. Jak byłam dzieckiem, danie to zawsze kojarzyło mi się z wykwintnością i ekskluzywnością - może dlatego, że jadłam je tylko od wielkiego święta. Zapraszam Was dziś na zrazy(...)czym podajecie zrazy? Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól
Kuchnia MagdaLenykawałkach 1 biała cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki majeranku lub estragonu olej kokosowy do smażenia sól, pieprz Angielskie śniadanie: 8 jajek 12 plastrów surowego wędzonego boczku 8 frankfurterek lub innych ulubionych kiełbasek 4 pomidory 200 g małych pieczarek masło klarowane do smażenia (w razie potrzeby) sól, pieprz ketchup i musztarda (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Fasolka w pomidorach Na patelni(...)ziele angielskie. Smaż aż stanie się złota. Wsyp kolejno odcedzoną fasolkę i pomidory w kawałkach. Gotuj kilka minut, a następnie przypraw całość majerankiem, solą oraz pieprzem. Angielskie śniadanie Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni. Następnie na pozostałym tłuszczu usmaż jajka, pieczarki, frankfurterki i przekrojone na pół pomidory (te ostatnie możesz również zapiec w piekarniku). W razie potrzeby dodaj odrobinę
Food Squarepierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek ( æbler ) i boczku ( flæsk ) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami(...)jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 cebula kilka gałązek rozmarynu świeżo mielony czarny pieprz pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania * PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi
Food Squarerazem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa nieduże jabłko lub pół dużego mała cebula 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy Dijon boczek cienko krojony ok 15 plastrów świeży tymianek 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina miodu sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko(...)płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę Pieczemy ok 25 minut w 180oC Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy
Mechanik w kuchniCudnie! Zrobiłam sałatkę wg przepisu, który dostałam od koleżanki. Było pysznie i wiem, że jeszcze nie raz będziemy się nia zajadać! Do przygotowania potrzebujemy: 1 słoiku bobu 200 g boczku ok 5 szt suszonych pomidorów 1 spora cebula sól, pieprz olej rzepakowy świeża pietruszka Bób płuczemy na sicie, odcedzamy znadmiaru wody i przenosimy do miski. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony(...)boczek wraz z posiekaną cebulą (najpierw wrzuciłam boczek i podsmażałam ok 5 minut na średnim ogniu po czym dodałam cebulę i jeszcze bardziej zmniejszyłam ogień. Gdy cebula będzie szklista zawartość patelni przenosimy do miski z bobem. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą, pieprzem a całośc polewamy olejem rzepakowym. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniektórzy mnie znają wiedzą, że bardzo cenię sobie szybkie dania. Łazanki to jeden z takich hitów Składniki: 1/4 główki kapusty białej 10 plasterków boczku wędzonego 1/2 cebuli sól pieprz makaron łazanki 1/4 kostki rosołowej ok 1 łyżki oleju Makaron gotuję w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę siekam i wrzucam do garnka z wodą z dodatkiem kostki rosołowej(...)kapustę ok 15 minut. Odcedzam kapustę. W dużej misce umieszczam makaron łazankowy, ugotowaną i odcedzoną kapustę. Na patelnię wlewam olej, smażę na niej pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Chwilę smażę. Wkładam boczek z cebulą do kapusty i makaronu. Mieszam dodając sól, pieprz. Oczywiście, że pyszne Artykuł Łazanki ze słodką kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpomysłu na obiad szukam czegoś szybkiego. Taki jest ten obiadek Składniki: ciasto francuskie 10 plastrów boczku wędzonego cienko pokrojonego w palsterki czarny sezam (polecam ten od Plenus można go kupić w Galerii Herbat ) barszczyk czerwony – możecie ugotować sami lub dla leniwych instant Ciasto francuskie kroje na paseczki. Na każdy pasek nakładam takiej samej długości i szerokości boczek. Zawijam(...)kręcąc końcami ciasta. Posypuję czarnym sezamem. Piekę w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plnajczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas! Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżeczki kolorowego pieprzu sól majeranek 1-2 szklanki zakwasu z buraków maleńka szczypta cukru lub miód Wykonanie: boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzbroić się tylko w cierpliwość podczas gotowania. Zrazy wołowe – roladki śląskie: 1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia(...)modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia
Poezja smakuNajprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni. Składniki: 300 g kurek 2 łyżki masła ghee 4-5 ziemniaków 1 cebula 1,2 l bulionu boczek wędzony w dowolnej ilości zielenina - dużo sól, pieprz kwaśna śmietana(...)zabielenia Wykonanie: cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzieła! Polecam wam też moje inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez(...)minut. Bób gotujemy do chwili, gdy zacznie tonąć w naszym garnku. Zabieramy się za boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek
Kuchennyviral.plzrobić, a może zakochacie się w nich tak jak ja z rodziną. Polecam! Chipsy ziemniaczane z dodatkami mały pęczek szczypiorku 4 ziemniaki 15 dag sera żółtego 10 dag boczku pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki pozbawić skórek. Pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej margaryną brytfannie i natrzeć oliwą z oliwek. Podgrzać w piekarniku przez 7 minut. W międzyczasie(...)poszatkować szczypiorek i pokroić w malutką kosteczkę boczek. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, każdy posypać serem żółtym, boczkiem, szczypiorkiem i posypać pieprzem. Wstawić znowu na ok. 4-5 minut, aby ser się stopił
Gotuję Testujęprosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka(...)dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy po pół łyżeczki cząbru oraz majeranku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Zagotowujemy. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się
Słodka Stronabardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Częstym błędem jest dodawanie śmietany, jednak tradycyjna Carbonara nie posiada tego składnika. Krótko pisząc Spaghetti Carbonara to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku wędzonego 2 jajka 100 g śmietany kremówki 1 łyżka oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu + odrobina do posypania 1 ząbek czosnku(...)dente. W miseczce wraz ze śmietaną roztrzepujemy jajka. Do tego dodajemy również parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy do tego czosnek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy go na rozgrzaną
CookMag