boczek - 14002 przepisów (strona:252/934)

Gofry serowe 94

Dodatkowo (opcjonalnie): 1 awokado (u mnie odmiana Hass) 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny (do smaku) ostra papryka mielona sól, pieprz 100 g boczku 1-2 garści rukoli jajka Białka oddzielamy od żółtek. Do naczynia wlewamy wodę, mleko oraz olej. Dodajemy żółtko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy(...)pół, odrzucamy pestkę i skórkę. Środek przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz oliwą. Dodajemy czosnek oraz ostrą paprykę, sól i pieprz. Mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Wytapiamy na rozgrzanej patelni do pożądanej chrupkości. Jajka wybijamy na średnio rozgrzaną patelnię, na której uprzednio rozpuszczamy masło. Smażymy pod przykryciem na niedużym ogniu. Doprawiamy solą

Smaki Na Talerzu
Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) 107

dzień. Dania Lunch , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword pasztet Porcje 18 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 45 minut Składniki 450 gram wątróbki 250 gram karkówki 150 gram boczku wędzonego 300 gram mięsa drobiowego gotowanego (najlepiej z rosołu) 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego 3 jaja 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Sposób przygotowania Boczek(...)miski i ostudzić. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zrumienić na nim oczyszczoną wątróbkę. Mięso z rosołu oddzielić od kości. Wymieszać z wątróbką oraz wcześniej przygotowaną karkówką z boczkiem. Przekładać partiami do misy malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu. Spróbować i w razie konieczności przyprawić mając na uwadze

Modern Cave Girl
Prawdziwe włoskie spaghetti alla carbonara 104

prostotą i szybkim przygotowaniem tego dania. Przepis na 2 porcje, z czego jedna to około 498kcal, B: 25,7g, T: 29,4g, W: 54g. Składniki: – 100-150g boczku wędzonego lub podgardla wędzonego – 150g makaronu spaghetti (może być bezglutenowy) – 2 jajka – 2 łyżki natki pietruszki – 20g sera Pecorino lub Parmezanu – 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki i podsmażamy na dużej patelni, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, chwilkę smażymy. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy

Be Fit Be Strong
Najlepsze leczo z cukinią, bakłażanem i boczkiem 141

Leczo z cukinią, boczkiem i bakłażanem  Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem 2 małe cukinie 1 bakłażan 2 papryki 2 średnie cebule Pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 puszka pomidorów pelati 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag surowego boczku Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku(...)Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować duży rondel o dużym dnie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę oraz słodką paprykę w proszku. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić

Gotujemy i jemy
Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola 265

koktajlowych. Smakowało nieziemsko. To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu. Zróbcie koniecznie! Mięso: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej 3/4 – 1 szkl. śmietanki 30% 100 g sera gorgonzola kilka listków bazylii kilka pomidorków koktajlowych Sałatka: 80-100 g rukoli 150-200 g pomidorków(...)osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości).  Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane mięso obsmażamy z obu stron – do zrumienienia się boczku. Zdejmujemy z patelni. Ewentualny tłuszcz z patelni odlewamy, a patelnię przecieramy

Smaki Na Talerzu
Pieczarki nadziewane 145

bardzo sycące. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na przystawki . Składniki: 10 dużych pieczarek 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 50 g boczku w plastrach 1 ser typu mozzarella Sól, świeżo mielony pieprz Natka pietruszki Skórka z połowy cytryny Oliwa z oliwek Koperek Sposób przygotowania: Na początku obieramy pieczarki. Od kapelusza odcinamy ogonki(...)wyrzucamy. Następnie wewnętrzną stronę kapelusza lekko solimy, a zewnętrzną stronę skrapiamy oliwą z oliwek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie również boczek oraz ogonki pieczarek kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy do tego również pokrojoną cebulę oraz ogonki pieczarek. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
makaron z cukinią i boczkiem 213

ciepłą kolację. Starta cukinia i słodka śmietana sprawiają, że ta prosta, trochę niepozorna potrawa z makaronu jest bardzo delikatna. Niech Was to jednak nie zmyli, bo wędzony boczek, cebula i pieprz nadają jej charakteru. składniki: 150 g makaronu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 1 młoda cukinia 100 g śmietany 30% sól, pieprz wykonanie: Makaron gotuję według przepisu(...)opakowaniu (do tej potrawy wybieram drobny makaron, najczęściej nitki). Pokrojony boczek podsmażam na patelni, dodaję posiekaną cebulę, przesmażam razem, aż cebula się zeszkli. Następnie dokładam cukinię startą na tarce o grubych oczkach (młodą cukinię o miękkiej skórce i drobniutkich pestkach ścieram w całości, jeśli jest większa, a skóra twarda - obieram i wydrążam środek). Całość podsmażam często mieszając, doprawiam solą

babka w formie
Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem 83

Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem – to sycące danie obiadowe, idealne na chłodniejsze dni. Jeśli lubicie tego typu dania to polecam również wypróbować przepis: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku Kurczak za The post Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Omlet z boczkiem i szpinakiem 127

postaci dodatku kwaśnej śmietany. 4 duże jajka 4 łyżki mleka około 2-3 łyżki tartego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 70-100 g boczku w plasterkach garść szpinaku świeżego sól, pieprz   Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty oraz gęstą, kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą(...)oraz pieprzem. Boczek wypiekamy na rozgrzanej, suchej patelni. Odkładamy na bok. Szpinak myjemy, dodatkowo możemy podzielić go na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wlewamy mniej więcej połowę masy jajecznej i na małym ogniu, pod przykryciem, smażymy omlet. Pod koniec posypujemy liśćmi szpinaku oraz wypieczonym boczkiem. W podobny sposób przygotowujemy pozostały omlet

Smaki Na Talerzu
Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) 136

SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 200 g boczku 3 cebulki dymki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy extravergine d'oliva 3-4 łyżki musztardy natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di patate 200 g di pancetta 3 cipollotti  1-2 spicchi d'aglio 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva(...)minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, podsmażamy drobno pokrojone cebulki dymki i czosnek. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę , doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 10 minut.  Na patelnię z boczkiem wrzucamy ziemniaki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. D odajemy

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem 120

podać z zimnym kefirem lub maślanką. [embed]https://youtu.be/s8Zq9HkArF4[/embed] Składniki na zapiekankę z ziemniakami i kalafiorem: 10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków 2 młode marchewki kalafior 200 g boczku wędzonego 100 g sera pleśniowego 150 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy, aby pozbyć się skórki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół. Kalafior dzielimy(...)różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w niezbyt drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Ziemniaki, różyczki kalafiora i marchew przekładamy do jednej miski. Dodajemy ser pleśniowy i boczek. Całość mieszamy ze sobą. Składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pierzem oraz zalewamy śmietaną. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w temp. około

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 92

zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku , schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna . Dzisiaj proponuję pieczoną roladę ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! Składniki: 1200 g schabu bez kości 100 g surowego wędzonego boczku(...)osuszyć, ogonki oderwać. Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe

Oryginalny smak
Roladki ze szparagami z boczkiem w sosie śmietanowo-ziołowym 182

przepis na roladki ze szparagami, jednak ta dzisiejsza wersja jest o wiele lepsza od tej poprzedniej. Tamte były najprostsze w swojej wersji. Te natomiast są bardziej dopieszczone. Owinięte aromatycznym boczkiem i podane z przepysznym sosem z dodatkiem mojej ulubionej kompozycji ziół. Wchodzicie w to? :) Składniki na 6 porcji: Roladki: 6 plastrów schabu 120 g wędzonego boczku 2 pęczki zielonych szparagów(...)pieprzem oraz słodką papryką. Na środku każdego schabowego ułożyć plaster sera. Na ser ułożyć po 4 szparagi i zawinąć w roladkę. Koniec spiąć wykałaczką. Roladkę owinąć 2 plastrami wędzonego boczku. Roladki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Następnie zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i całość dusić przez około 10 minut aż roladki zmiękną. Sos śmietanowo-ziołowy: Roladki wyjąć i odstawić

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania