czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni(...)rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Podsmażone mięso zalewamy bulionem, zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem *** *** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy *** *** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Potrawę podajemy
Blog z Apetytempozwala postać mu w wodzie przez cała noc. Następnego dnia groch płuczę w czystej wodzie i gotuję do miękkości. W osobnym garnku podgotowuję warzywa, natomiast na patelni podsmażam boczek z kiełbasą, cebulą oraz w końcowym etapie także z czosnkiem. Na sam koniec wszystkie składniki zupy wkładam do jednego garnka, tego w którym podgotowuję warzywa, doprawiam i gotuję zupę do momentu(...)wody 60 dkg ziemniaków 15 dkg cebuli 1 łyżka oleju 1 łyżka suszonego majeranku 25 dkg marchwi 15 dkg pietruszki 35 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 25 dkg surowego boczku 3 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego Zupa grochówka Jak zrobić grochówkę. Do miski wsypać groch , zalać zimną wodą i odstawić
MeCooksklik) przepisu. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki musztardy 1 łyżka masła garść suszonych grzybów 1 szklanka mąki(...)smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle *** *** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą z nich kolejną rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy *** *** Na mięsie układamy porcję ogórków
Blog z Apetytemwody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: pół kilograma ziemniaków 1 łyżka masła 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg żółtego sera przyprawa do grilla (użyłam mieszanki pikantnej i ziołowej przyprawy) Dodatkowo: woda, olej i sól do gotowania pierogów *** Do małego garnka wlewamy(...)folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy *** *** Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i całość dusimy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni – na średniej mocy palnika *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Mieszamy i podsmażamy do momentu, aż cebula
Blog z Apetytemsmaku Tymianek do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Bulion Wołowy – Kurczakowy – Warzywny 1 litr Szafran szczypta, dość duża Masło 25 gram Grana Padano 40 gram Boczek 250 gram Przygotowanie Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. Po drugie wsyp ryż, wymieszaj i chwilę oczywiście podsmaż. Po trzecie(...)momentu, kiedy ryż będzie już miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec wyłącz temperaturę, dodaj masło i ser, wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na jakieś 10 minut. W międzyczasie wrzuć boczek na zimną patelnię, włącz temperaturę i podsmaż go. Teraz nałóż risotto, dodaj kawałki boczku i oczywiście pożeraj. Ps. Lubisz Risotto… Proszę bardzo, kilkanaście moich przepisów, znajdziesz TUTAJ
RafalCooktych roladkach kryją się jędrne szparagi, rozpływający się ser, a całość jest zawinięta w rumiany boczek. Przepis na roladki schabowe ze szparagami Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego, 15 zielonych szparagów , 5 plastrów żółtego sera, 5 plastrów boczku wędzonego, olej, sól, pieprz, potrzebne będą też krótkie patyczki lub wykałaczki. Jak zrobić roladki schabowe ze szparagami? Plastry schabu cienko rozbij tłuczkiem, oprósz(...)solą i pieprzem. Na każdy kawałek połóż plaster sera, na nim ułóż po trzy szparagi – pamiętaj, aby odłamać łykowate końcówki. Roladkę zwiń ciasno, następnie zawiń w plaster boczku i zepnij patyczkiem. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż roladki, smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, obróć, smaż kolejne 5 minut już bez przykrycia, następnie często obracając dosmaż
Kulinarna PolskaMłoda kapusta po wiejsku To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/4 szklanki bulionu lub wody 150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki) pół pęczka(...)koperku 1 łyżka masła sól, pieprz *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy *** *** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę *** *** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną
Blog z Apetytemcałości. Przepis na kalafior faszerowany pieczony w całości Składniki: 1 większy kalafior , 500 gramów mięsa mielonego – użyliśmy indyka, ale może być też wieprzowe czy wołowe. 200 gramów boczku w plasterkach, sól, pieprz. Jak zrobić kalafior faszerowany pieczony w całości? Kalafior umyj, następnie wytnij pieniek jak najgłębiej się da bez naruszania różyczek. Główkę włóż do garnka (najlepiej, żeby mieściła się(...)wyjmij, przestudź. Mięso dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozchylając delikatnie różyczki, staraj się wepchnąć do pustych przestrzeni jak najwięcej mięsa. Wypełnij nim też zagłębienie po łodydze. Kalafior obłóż plastrami boczku, piecz przez 35 min. w temp. 200 stopni. Kalafior przygotowany do obgotowania, nafaszerowany mięsem i zawinięty w boczek przed pieczeniem. Wyjmij, krój na grube plastry i podawaj. Przepisy z warzywami
Kulinarna Polskasmakują tak samo pysznie jak te oryginalne. Warto wypróbować ten przepis! Składniki: ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego) 1 cebula 100 g boczku wędzonego 1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra około pół szklanki mąki(...)przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia *** *** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę *** *** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy podłużne rolady i kolejno obtaczamy
Blog z Apetytemsię je szybko i łatwo, a smakują wprost wyśmienicie. Polecam! Składniki: 3 placki tortilli 1 filet z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy 100g boczku wędzonego ok 150g śmietankowego serka kanapkowego 1 łyżeczka przyprawy tzatziki 3-4 garści rukoli 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej olej do smażenia *** Filet z kurczaka(...)mięso na rozgrzanym oleju na rumiano na niedużym ogniu, tak aby filet doszedł w środku i nie spalił się z zewnątrz *** *** Po wystudzeniu szarpiemy mięso widelcem na niewielkie kawałki *** *** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni *** *** Gdy będzie chrupiący przekładamy go na talerz i odstawiamy do wystudzenia *** *** W miseczce mieszamy serek z przyprawą tzatziki *** *** Każdy placek smarujemy kolejno warstwą
Blog z Apetytemtłuszczów w postaci sosu winegret, który jest nieodłącznym dodatkiem do tego dania. Składniki – sałatka Cobb 200 g sałaty lodowej 120 g dojrzałego awokado (waga bez pestki) 60 g boczku wędzonego w plastrach 100 g pomidorków koktajlowych/cherry 200 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 50 g sera camembert 70 g cebuli czerwonej 3 jajka Przygotowanie Liście sałaty umyć, dobrze(...)osuszyć, a następnie porwać na kawałki i rozłożyć na półmisku. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Plastry boczku wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na suchej patelni, wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z tłuszczu i wystudzić. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć przyprawą
Ola la LCHFmięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło klarowane lub oliwa, sól, pieprz, 4 duże pory, Płaty wędzonego boczku, szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu, Twardy dowolny ser, niedużo około 50g Pory wypłukałam, odcięłam zielone części, można je wykorzystać np. do rosołu czy bulionu. Białe części nacięłam wzdłuż. Zdjęłam koszulki(...)pokrojoną natkę pietruszki. Dno naczynia do zapiekania wyłożyłam pozostałym porem, który również sparzyłam. Nie za dużo, tylko do przykrycia dna naczynia. Zawijałam przygotowany farsz w płaty pora i owijałam boczkiem. Ułożyłam ciasno w naczyniu. Posmarowałam roztopionym masłem klarowanym Zapiekałam 30 minut w temperaturze 200-210st. Posypałam niewielką ilością sera, w połowie pieczenia, kiedy boczek zaczął się rumienić
Leśny ZakątekBardzo prosty i smaczny sposób na kotlety schabowe w nieco odmiennej wersji. Dodatek wędzonego boczku sprawia że kotlety są soczyste i mają mega aromatyczny smak. 3 porcje 3 plastry schabu każdy o wadze około 150 g 3 grubsze plastry boczku wędzonego parzonego sól pieprz mąka do panierowania Smalec do smażenia Kotlety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie lekko rozbić(...)każdej strony. Na środku każdego kotleta zrobić dwa nacięcia w niedużym odstępie przepleść plastry boczku. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety panierujemy dokładnie w samej mące, następnie smażymy z każdej strony aż się przyrumienią na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pycha!!! Smacznego
Andzia Pichciktóry możemy ugotować na dwa, trzy dni – im częściej odgrzewana tym jeszcze smaczniejsza! Składniki: 400g fasoli Piękny Jaś ok 0,5 kg łopatki wieprzowej 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka pół selera 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, majeranek natka pietruszki(...)olej do smażenia *** Fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc *** *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, a boczek w małą kosteczkę *** *** Fasolę przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy *** *** Mięso obsypujemy przyprawami i smażymy na rumiano *** *** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z gotującą się fasolą *** *** Na patelni podsmażamy boczek z pokrojoną
Blog z ApetytemPastor Manchegas. Migas z Chorizo i Jarmużem Migas Śniadaniowy Składniki Wykorzystalem, czerstwe Taralla , oczywiście możesz wykorzystać, inny czerstwy chleb, bułki, lub bagietki. Taralli przepis znajdziesz tutaj Chorizo surowe, miękkie Boczek Wędzoną papryka 1-2 łyżeczki Chipotle do smaku Czosnek 1-2 ząbki Winogrona zielone Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Sól do smaku Woda Przygotowanie Po pierwsze pieczywo pokrój(...)wielkość kęsa, połóż na ściereczkę i lekko, równomiernie, skrop wodą, przykryj ściereczkę, którą, też lekko skrop, by pieczywo naciągło wilgoci, ale nie było rozmoczone. Po drugie boczek i chorizo pokrój na kawałki. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i oliwę z oliwek, boczek, lekko podsmaż, dodaj chorizo, lekko podsmaż, dodaj posiekany czosnek i oczywiście mój drogi czytelniku, też podsmaż. Po czwarte
RafalCook