przerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościsię makaronu spaghetti, fetuccinne lub rigatoni . Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem...Włosi nie przebaczają takiej profanacji ...ale co się nie robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego(...)carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy : Składniki *: 2-3 piersi z kurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz
Smaki Edytymoim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki : * domowy zakwas na żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe(...)kiełbasy surowe * plaster wędzonego boczku * śmietana wiejska * majeranek * pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Garnek otrzymałam
Magiczne Życie MartyKilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka
Klaudynkowa kuchniamala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy je W tym czasie(...)Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera Teraz dorzucamy
Klaudynkowa kuchniastanie, ważne aby przez większość czasu odpowiednio bilansować dietę, wówczas raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na małe grzeszki jedzeniowe Składniki: 2 zupki chińskie 20dkg boczku wędzonego kilka sztuk pieczarek 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 150g żółtego sera Sos: 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku *** Boczek kroimy w kostkę(...)mieszamy *** *** Odkładamy na kilka minut, do momentu, aż makaron napęcznieje *** *** W międzyczasie przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos dodajemy do makaronu *** *** Mieszamy *** *** Dodajemy wcześniej przygotowany boczek z pieczarkami i warzywami *** *** Mieszamy i całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie gouda i mozzarella) *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut
Blog z Apetytempysznie i można go podać na awaryjny obiad. Składniki na domowy tradycyjny bigos: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g kiełbasy (np. jałowcowa, albo bardziej tłusta typu podlaska) 500 g boczku wędzonego 2 kg kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek łyżka miodu po 5-6 liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i owoców jałowca sól, pieprz Domowy tradycyjny(...)piasek, zalej ponownie wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Następnie wodę z gotowania grzybów dodaj do bigosu, a grzyby pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor. Kiełbasę również pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż nabierze złotego koloru. Śliwki pokrój
e-PrzepisyKulinarneczerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni(...)rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Podsmażone mięso zalewamy bulionem, zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem *** *** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy *** *** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Potrawę podajemy
Blog z Apetytempozwala postać mu w wodzie przez cała noc. Następnego dnia groch płuczę w czystej wodzie i gotuję do miękkości. W osobnym garnku podgotowuję warzywa, natomiast na patelni podsmażam boczek z kiełbasą, cebulą oraz w końcowym etapie także z czosnkiem. Na sam koniec wszystkie składniki zupy wkładam do jednego garnka, tego w którym podgotowuję warzywa, doprawiam i gotuję zupę do momentu(...)wody 60 dkg ziemniaków 15 dkg cebuli 1 łyżka oleju 1 łyżka suszonego majeranku 25 dkg marchwi 15 dkg pietruszki 35 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 25 dkg surowego boczku 3 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego Zupa grochówka Jak zrobić grochówkę. Do miski wsypać groch , zalać zimną wodą i odstawić
MeCooksklik) przepisu. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki musztardy 1 łyżka masła garść suszonych grzybów 1 szklanka mąki(...)smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle *** *** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą z nich kolejną rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy *** *** Na mięsie układamy porcję ogórków
Blog z Apetytemwody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: pół kilograma ziemniaków 1 łyżka masła 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg żółtego sera przyprawa do grilla (użyłam mieszanki pikantnej i ziołowej przyprawy) Dodatkowo: woda, olej i sól do gotowania pierogów *** Do małego garnka wlewamy(...)folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy *** *** Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i całość dusimy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni – na średniej mocy palnika *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Mieszamy i podsmażamy do momentu, aż cebula
Blog z Apetytemsmaku Tymianek do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Bulion Wołowy – Kurczakowy – Warzywny 1 litr Szafran szczypta, dość duża Masło 25 gram Grana Padano 40 gram Boczek 250 gram Przygotowanie Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. Po drugie wsyp ryż, wymieszaj i chwilę oczywiście podsmaż. Po trzecie(...)momentu, kiedy ryż będzie już miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec wyłącz temperaturę, dodaj masło i ser, wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na jakieś 10 minut. W międzyczasie wrzuć boczek na zimną patelnię, włącz temperaturę i podsmaż go. Teraz nałóż risotto, dodaj kawałki boczku i oczywiście pożeraj. Ps. Lubisz Risotto… Proszę bardzo, kilkanaście moich przepisów, znajdziesz TUTAJ
RafalCooktych roladkach kryją się jędrne szparagi, rozpływający się ser, a całość jest zawinięta w rumiany boczek. Przepis na roladki schabowe ze szparagami Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego, 15 zielonych szparagów , 5 plastrów żółtego sera, 5 plastrów boczku wędzonego, olej, sól, pieprz, potrzebne będą też krótkie patyczki lub wykałaczki. Jak zrobić roladki schabowe ze szparagami? Plastry schabu cienko rozbij tłuczkiem, oprósz(...)solą i pieprzem. Na każdy kawałek połóż plaster sera, na nim ułóż po trzy szparagi – pamiętaj, aby odłamać łykowate końcówki. Roladkę zwiń ciasno, następnie zawiń w plaster boczku i zepnij patyczkiem. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż roladki, smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, obróć, smaż kolejne 5 minut już bez przykrycia, następnie często obracając dosmaż
Kulinarna PolskaMłoda kapusta po wiejsku To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/4 szklanki bulionu lub wody 150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki) pół pęczka(...)koperku 1 łyżka masła sól, pieprz *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy *** *** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę *** *** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną
Blog z Apetytem