boczek - 14002 przepisów (strona:240/934)

Zupa z pieczonej ciecierzycy 106

arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

mojewypiekiinietylko
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 225

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i suszone śliwki. Boczek ze śliwkami komponuj się rewelacyjnie w wielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości(...)godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.)  Zrazy: zamarynowana wołowina , boczek wędzony (może być surowy lub parzony), suszone śliwki - użyłam śliwek Kresto , szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa, odrobina oleju do obsmażenia, 1 mała cebula . Kawałki mięsa dokładnie osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 186

grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej(...)Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg  przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk majonez - około 3 łyżki świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków ketchup połówka jabłka

głodny alergik
Zalewajka z grzybami 135

Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna(...)ziela angielskiego sól i pieprz kilka suszonych grzybków suszony majeranek Podgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 170

kliknij:  tutaj Podstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie  tutaj Składniki:  Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka(...)śmietany (wystarczy 12 %) Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1. Do garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok.  20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Go tować kolejne 15 minut. 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 246

bardzo smaczna składniki: (dla 4 osób) 500 g gotowego ciasta francuskiego roztrzepane jajko do posmarowania nadzienie : ok. 1/2 kg ziemniaków łyżka oleju ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku 2 duże cebule 200 g Chedar'a  3 łyżki śmietany 30% pieprz przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ziemniaki obrać,  pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać(...)wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić i odparować . Boczek pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażać boczek, mieszając,  aż zacznie lekko brązowieć ( przez 2 - 3 min) . Dodać cebulę, smażyć kolejne 4-5 min , cebula ma zmięknąć ale nie zbrązowieć. Odstawić do przestygnięcia. Ciasto podzielić na dwie

Stare Gary
Pasztetowa domowa parzona 152

wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna. składniki (Na 5 kg mięsa) 2500 g  podgardla  700 g boczku  1200 g wątroby  600 g słoniny 160 g kaszy manny przyprawy 8 g pieprzu 10 g  majeranku 4 g  ziele angielskie 200 g cebuli surowej(...)soli  / na 1 kg mięsa  przygotowanie Podgardle, boczek, słoninę podzielić na kawałki zbliżonej wielkości. Zalać gorącą wodą i parzyć w temp. ok 75 stopni przez  1,45h. Na 15 minut przed końcem parzenia dorzucić wątrobę. Odcedzamy składniki pasztetowej a z wywaru w którym się parzyły odlewamy 1 litr. Resztę wylewamy. Zalewamy gorącym wywarem kaszę mannę i parzymy

Stare Gary
Żurek prosty i szybki 161

Najchętniej gotuję go na domowym zakwasie, ale jeżeli zapomnę go wcześniej nastawić, zazwyczaj mam w szafce dyżurny żurek ze sklepu. Jeżeli mam resztkę kiełbasy używam kiełbasy, jeżeli mam akurat boczek - dodaję boczek. Grzyby są doskonałym dodatkiem, ale jeżeli ich nie mamy, nasza zupa aż tak bardzo nie ucierpi. Zakwasu za każdym razem wlewam inną ilość. Zależy(...)krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna.  składniki 1 cebula garść suszonych grzybów 350 g ziemniaków 50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku) 2-3 ząbki czosnku majeranek wg uznania 1 l bulionu zakwas na żurek  - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki) przygotowanie Ziemniaki obrać

Stare Gary
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 320

prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2  jaja 1 cebula 3-4 łyżki mąki 3-4 ząbki czosnku kminek przygotowanie Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Cebulę(...)pokroić w kostkę, czosnek posiekać, boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebulę, chwilę podsmażać dodać boczek, smażyć aż cebula zmięknie a boczek się zrumieni. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć

Stare Gary
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 132

pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki. Skladniki na porcje: 500 g lazanek 500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek 2 cebule 200 g boczku wedzonego olej do smazenia 2 kielbaski slaskie sol,pieprz 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej(...)ilosci osolonej wody gotujemy lazanki al dente. Obieramy cebule,kroimy w srednia kostke.Tak samo kroimy boczek .Podsmazamy go na patelni razem z cebula i olejem.Wybieram zawsze dosc chudy boczek,dlatego dodatek oleju do smazenia jest konieczny.Na odzielnej patelni podsmazam kielbase pokrojona w cienkie polkrazki,az wytopi sie caly tluszcz.Tluszcz odrzucam. Ugotowana kapuste wykladam na sitko,zeby  odsaczyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 317

choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu.  Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy  na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie(...)wyjątkowej  wersji na stałe zagości w Waszym  codziennym menu. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 filety z piersi kurczaka 8 pieczarek 0,5 cebuli 4 plastry chudego boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól świeżo zmielony  pieprz papryka słodka oliwa z oliwek WYKONANIE: Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 181

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko  15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie

Świat Domowej Kuchni
Maultaschen 211

jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak świeży – 150 g * parówki cielęce – 200 g * boczek – 50 g * cebula – 2 szt * oliwa – 2 łyżki * sól * pieprz * gałka muszkatałowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku(...)wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze ) Przykrywamy ściereczką i robimy farsz. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek. Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący, Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową

Ostra na Słodko
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 523

Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe.  Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1 200 gram), 6 cienkich plasterków boczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki i 2 ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)lodówki na 2 godziny. Po tym czasie umieściłem wyjąłem perliczkę z lodówki. Pomarańczę przekroiłem na ćwiartki i jedną ćwiartkę umieściłem we wnętrzu perliczki. Następnie owinąłem dokładnie ptaka plasterkami parzonego boczku, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa podczas pieczenia i umieściłem go w delikatnie natłuszczonym naczyniu do zapiekania (użyłem tak zwanej gęślarki, lecz może być również naczynie żaroodporne). W naczyniu umieściłem również

Wyprawy kulinarne
Spaghetti "Carbonara" 315

Carbonara to włoska potrawa składająca się z makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie żółtek i boczku. Mimo, że połączenie makaronu z jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu.  Spaghetti Carbonara -  Składniki: ok. 350 g makaronu spaghetti 300 ml słodkiej śmietanki 30% 4 żółtka(...)wędzonego boczku 3 duże ząbki czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, biały pieprz oliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki) ok. 40 g żółtego sera Spaghetti "Carbonara" -  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pokrojony w kostkę czosnek zrumieniamy na oliwie, dodajemy pocięty na małe kawałki boczek i całość podsmażamy. W osobnym

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania