aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka(...)mąką - nadmiar strząsnąć. Można też mąkę z solą i pieprzem włożyć do foliowej torebki i do niej wrzucać kawałki perliczki. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć boczek na ręcznik papierowy. Patelnię oczyścić z wytopionego smalcu, roztopić 2 łyżki masła lub oleju
Stare GarySKŁADNIKI: 200 g makaronu kokardki 100 g boczku wędzonego 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 twarda gruszka 50 ml tłustego mleka 1 łyżka mąki garść migdał w płatkach szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu KROK1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej(...)patelni podprażyć migdały, odłożyć Na tej samej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażyć boczek KROK 3: Do rondelka wlać mleko oraz wsypać ser, podgrzewać na BARDZO małym ogniu, doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem Jeżeli sos stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować KROK
smacznieinatematzgodnie ze swoimi upodobaniami. Myślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda(...)Wykonanie: Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić
dom-agi.plpłat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane ok 40 - 50 g startego sera np Cheddar (lub więcej ) 1 papryczka jalapeno, pokrojona w bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć ciasto na blacie(...)równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort . Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut, do czasu aż ciasto będzie
Stare Garyprzysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym.Delikatny słodko-kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel"odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa,natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków.Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii,Westwalii i Dolnej(...)naprawdę przesmaczne jedzonko. Składniki na 2 porcje: 500 g ziemniaków 1/4 szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zajada się nim w każdej wersji, a ta jest jedną z jego ulubionych kompozycji. Na obiad czy na kolację świetnie pasuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: makaron spaghetti 300 g boczku surowego bądź parzonego 150 g żółtego ser 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii papryka(...)słodka do smaku papryka ostra do smaku olej rzepakowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażone gniazdka makaronowe. Przygotowanie ich jest błyskawiczne. Były smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ... Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól(...)masło, przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy gniazdka na roztopione masło i je podsmażamy, oprószamy je papryką i przyprawą do makaronu. W tym czasie w rondlu podsmażamy pokrojony w słupki boczek, dodajemy opłukany szpinak i podduszamy całość doprawiając czosnkiem i pieprzem. Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę, na środek nakładamy szpinak z boczkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak my proponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI : około 60 dag ziemniaków 6 jajek 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól szpinak(...)świeży 10-15 dag boczku surowego PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Następnie ziemniaki przekładamy do malaksera i z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree. Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania obiadu, tym bardziej kiedy zapraszamy na niego znajomych czy rodzinę. Dzisiaj chciałam zaproponować coś szybkiego, prostego i smacznego. Kotleciki te nie posiadają klasycznej panierki, owinięte zostały plastrami boczku. Możemy przygotować je na ostro bądź bardziej łagodnie. Danie prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw. W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest(...)naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z boczkiem i pomidorami. Składniki : 1 szt. sałaty masłowej 1 szt. sałaty fryzyjskiej 15 dkg wędzonego boczku ( pokroić w cienkie plasterki ) 2 łyżki masła 4 pszenne tosty 4 pomidory 1 cebula dymka zielona natka pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki(...)Plasterki boczku wysmażyć na suchej patelni,osączyć na kuchennej bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić pokrojone tosty i zrumienić z wszystkich stron. Pomidory umyć i pokroić w nieduże ćwiartki. Pokroić natkę pietruszki,szczypiorek oraz cebulę dymkę na deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej
Przepisy i porady kulinarnezimowy wieczór, chwytajcie za garnek. Ciągle zadziwia mnie jak w prosty sposób powstaje coś tak pysznego! Składniki 1kg części kurczaka, które lubicie 2 marchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki(...)ćwiartki lub połówki. Obierzcie marchewki, przekrójcie na pół, a potem na 4 cm kawałki. Obierzcie szalotki i przekrójcie wszerz na pół. Rozgrzejcie garnek, w którym przygotujecie gulasz. Wrzućcie boczek i smażcie 5 minut aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjmijcie boczek do miseczki, do pozostałej w garnku tłuszczu dolejcie 1-2 łyżki oleju. Wrzućcie osuszone ręcznikiem papierowym części kurczaka
W kuchni wieczoremadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z brokułów – Składniki: 2 małe cebule (ok. 110g) 1 ząbek czosnku boczek (150g) brokuł (500g) olej do smażenia (3 płaskie łyżki) ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki) 1 litr bulionu sól, pieprz śmietana gęsta 18% parmezan (mały kawałek do oprószenia) Zupa krem z brokułów – Wykonanie: Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać(...)pokroić w drobną kosteczkę. Boczek również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, boczek i ziemniaki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli (kilka minut). Następnie wlać na patelnię bulion (jeśli nie mamy takiej głębokiej patelni, to można przelać całośc do garnka) i gotować ok. 10 minut. Następnie dorzucić brokuły podzielone na mniejsze różyczki
Kulinarne PrzebojeSpaghetti Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich z kategorii makaronów. Ten przepis Carbonara łączy śmietanę, jajka, ser i boczek. Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego(...)miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią w języku włoskim "al dente".) Tymczasem na głębokiej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w cienkie paski boczek i drobno posiekany czosnek. Smażymy tak około 5-7 minut aby boczek stał się chrupiący i żeby wytopił się z niego tłuszcz. W misce ubijamy jaja ze śmietanką i parmezanem
ClauditteMissCooking