boczek - 14002 przepisów (strona:226/934)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 238

można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała  na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek(...)brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz masło do wysmarowania blachy olej do smażenia Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków. Podgotowałam je przez około 3-4 minuty w osolonej wodzie

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ 172

mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym    jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.   Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g ziemniaków 125 g bryndzy  200 g cebuli 100 g wędzonego(...)boczku 2 jajka sól,pieprz do smaku łyżeczka majeranku łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) olej do smażenia cebuli - około 2 łyżki 1 szklanka bulionu Z umytej kapusty usunęłam głąb. Włożyłam ją do lekko osolonego wrzątku na około 10-15 minut. Po wyjęciu obrałam liście z których usunęłam grube końce. Pora na przygotowanie farszu. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę

potrawyregionalne
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 193

sałatki. Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem.     Ostrości sałatce doda papryczka chili,  smaczku -  podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym  o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków(...)wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar  słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek   Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie)      Zacznijmy od chrupiących grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam

potrawyregionalne
Wytrawny placek z kiełbasą i serem 146

dzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspokoi głód największego głodomora. Przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko(...)szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do foremki Na obłożenie: 100 g żółtego sera kawałek kiełbasy 1 pomidor 1 cebula kawałek wędzonego boczku Cebulę siekamy i podsmażamy z boczkiem, studzimy. Jajko ubijamy z jogurtem i oliwą, dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa chrzanowa na boczku 156

Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami.  Składniki: 300 g wędzonego boczku 1 cebula 4-5 ziemniaków włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe 2 łyżki chrzanu 2-3 łyżki śmietany ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki jajka(...)twardo Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 141

wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także  bardzo syte.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 50 ml wrzątku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na nadzienie(...)szpinaku  200 g bryndzy 2 ząbki czosnku 1 łyża masła sól pieprz dodatkowo: białko jaja 200 g boczku 1 cebula szczypiorek Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 122

bardzo pożywna. Męskiej części rodziny na pewno szczególnie posmakuje, w końcu oni lubią takie klimaty. Mój mąż był nią zachwycony.  Składniki: 4 cebule 4 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego marchewka kawałek selera korzeń pietruszki 100 g żółtego sera w kawałki natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek kilka kromek chleba(...)łyżeczka masła Boczek pokroić w kostkę, skórę odkroić. Warzywa zalać 1,5 litra wody, wrzucić skórkę z boczku, ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Boczek podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż  cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sakiewki z pieczarkami 134

Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek(...)czosnku 1/2 czerwonej papryki oregano pieprz ostra papryka w proszku sól łyżka oleju szczypiorek Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
boczek rolowany z jajkiem i chrzanem 155

Boczek rolowany- doskonały na ciepło jako obiad lub na zimno na kanapki. Składniki: płat surowego boczku (ok. 1,5 kg) 4 jajka 4-5 łyżek chrzanu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosku sól,pieprz słodka i ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta jajeczna z boczkiem 124

Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację.  Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.  *forma do tarty 28 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 150 g masła 2 łyżki zimnej wody(...)szczypta soli na nadzienie: 8 jajek 150 wędzonego boczku cebula pęczek zielonej cebulki ząbek czosnku 125 g mozzarelli pomidor sól, pieprz Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.  Cebulę i czosnek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasolka po bretońsku 158

młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na noc, aby dobrze wymokła(...)wodą, w której się moczyła, dolać jeszcze wody, aby przykrywała całą fasolę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki. Do fasoli dodać skórkę odciętą z wędzonego boczku (będzie bardziej aromatyczna). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, pod koniec dać pokrojone ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podusić. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z kapusta i boczkiem 104

Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka   Normal 0 21 Mąkę wsypać   do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem(...)gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto

Camilla w kuchni
Biały boczek pieczony z dynią hokkaido i jabłkiem 98

danie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem(...)boczku ułożyć ósemki jabłek i pora. Piec w temp ok 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Potrawka z fasoli do chleba 141

Szybkie, pożywne, nietypowe danie z białej fasolki. Składniki: 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 puszka białej fasolki, 1 pomidor, 5 dag żółtego sra, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki białego wytrawnego wina. Wykonanie: Boczek pokroić, obsmażyć na patelni i wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Dodać z  powrotem(...)podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Temesvári sertéstokány 169

godziny Ilość porcji:                 4 Wartość kaloryczna:   510 kcal Składniki: 700 gramów łopatki wieprzowej* 50 gramów chudego wędzonego boczku* 300 gramów zielonej fasolki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryka 1-2 pomidory (niekoniecznie) 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 szklaka wody 180 gramów kwaśnej śmietany 12% 150 gramów(...)łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj: moździerz (jeśli kmin masz niezmielony) dużą patelnię lub garnek Podaj z: ziemniakami lub ryżem Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin w moździerzu, posiekaj czosnek

Bazując na smaku