użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce(...)następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło
Tradycyjna Kuchniagotowanych ziemniaków 1,5 kg ziemniaków surowych jajko łyżka mąki ziemniaczanej sól nadzienie: ser twarogowy sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna do obtoczenia ok 100 g wędzonego boczku odrobina oliwy cebula Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Ser pokruszyć lub zetrzeć(...)dłoni, na środek nakładać ok łyżeczki sera, formować owalne kluseczki. Lekko obtaczać w mące. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 10 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, podawać
6nieboStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego(...)boczku, szczypta cukru brązowego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy smakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, pęczek szczypiorku, świeżo mielona papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą
Moniki Smakołykiprzygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam! Składniki (na 2- 3 porcje(...)główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1 cebula dymka kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku 30-40 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki oleju pistacjowego świeżo zmielony pieprz 7-8 liści botwiny Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny
Mango Papajaśrodowe przedpołudnie prezentuję przepis pieczone ziemniaki zawinięte w boczek i cebulę. Ziemniaczki wybornie smakują za szklanką zimnego kefiru. Są doskonałe na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 10 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków, 10 plastrów boczku, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Ziemniaki piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie
Tradycyjna kuchnia Kasischabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej z nich 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki smalcu 3 - 4 łyżki mąki zielony koperek sól, pieprz Kapustę siekamy w cienkie paski(...)cebulki kroimy w plasterki, szczypior i koperek siekamy, boczek kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy cebulkę i przez chwilę smażymy. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso
Czary - gary w kuchnipełni i zapewne wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam(...)Scroll down for recipe in English Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi (4-6 porcji) Składniki: 150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej
karmelowyDzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi(...)kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg) 2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki
Ugotowaćzielonych szparagów, 6 plasterków boczku wędzonego surowego, 5 jajek, masło/oliwa Szparagi umyć, odłamać końcówki, Połowę szparagów zawinąć w boczek. Patelnię posmarować tłuszczem, ułożyć na niej szparagi w boczku i smażyć, aż boczek się przyrumieni ze wszystkich stron. Dodać pozostałe szparagi. Smażyć aż się przyrumienią z jednej strony, odwrócić i wlać roztrzepane jajka. Przykryć pokrywką. Gdy jajka z wierzchu
królestwo garówWitajcie :)) Dzisiaj propozycja chyba bardziej pod Panów, ale mnie smakowało i tez czasem lubię :) Tym razem polędwiczki zawinęłam w boczek i zapiekłam w piekarniku. Do tego ugotowałam ryż, który wymieszałam z podsmażonym szpinakiem. Dodatkowo żeby było bardziej zielono rukola i orzechy włoskie :) Polędwiczki zawinięte w boczek nabierają fajnego aromatu, więc polecam :)) Składniki: polędwiczka wieprzowa boczek w plasterkach ryż szpinak świeży(...)ząbek czosnku olej kokosowy do podsmażenia szpinaku rukola orzechy włoskie oliwa z oliwek sól różowa himalajska pieprz Polędwiczkę umyłam, oprószyłam solą i pieprzem, owinęłam plastrami boczku. Pospinałam wszystko wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwiczkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na spód którego dałam dosłownie kilka kropel oliwy z oliwek. Wszystko zapiekłam w piekarniku. W 200 stopniach około 30 - 35 minut. Ryż ugotowałam
kruche babeczkiProdukty potrzebne; Ryż Jaśminowy- 200gram ser parmezan- 50 gram boczek- 200 gram cebula- 50 gram czosnek- 20 gram żółtka- 2 sztuki jajka- 2 sztuki koperek- pół pęczka śmietana 30% do sosów- szklanka 250ml masło- 20 gram Sposób przygotowania; Gotujemy wodę, obieramy czosnek, cebulę, kroimy boczek w paseczki, czosnek drobno siekamy(...)cebulę, trzemy do miseczki ser, gdy woda się zagotuję wrzucamy na 10 minut ryż , na patelni Wok, albo jakieś głębszej rozpuszczamy masło( mało, bo mamy boczek, który puści nam tłuszcz), wrzucamy boczek, czosnek i czosnek. żółtka, jajka, śmietanę, mieszamy w misce i zalewamy nasze produkty na patelni Gdy śmietana trochę wyparuję i będzie gęste wykładamy na talerze, posypujemy
pichcisztoBanalnie prosty w przygotowaniu obiad. Wystarczy mięso, boczek, trochę przypraw i obiad gotowy. A chrupiący boczek, który wtopił się w kurczaka jest rewelacyjny. 1 kg pałek z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżka lubczyku 8 plastrów chudego boczku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Oliwa do skropienia Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz lubczykiem(...)Każdą pałkę owijamy szczelnie boczkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy słodką papryką oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 1 godzinę 20 minut
VioletoweKucharzeniedzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie(...)przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. 2. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek
Tradycyjna kuchnia Kasiblogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej(...)szklanki słodkiej śmietanki, zagotować. Dodać ser, puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Na makaron wyłożyć sos, łebki szparagów, boczek i pokrojone drobno suszone pomidory. Na wierzch można zetrzeć dowolny ser żółty (twardy lub miękki
Czerwień i błękitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli lubicie mięsa z nutą słodyczy, to ten przepis jest dla Was. Boczek wychodzi miękki, soczysty i doskonale łączy się z suszonymi owocami. 1,5-2 kg surowego boczku 100g suszonych moreli 80g suszonych śliwek 4-5 ząbków czosnku przyprawy wg gustu Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać(...)Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem oraz połową porcji moreli (zrobić niewielkie nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku oraz moreli). Całość odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki i pozostałe morele zalać wodą i moczyć około 2 godzin. Mięso ułożyć na blasze (lub naczyniu żaroodpornym
Di gotuje