boczek - 14002 przepisów (strona:216/934)

Zapiekanka z cukinią 152

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami  Składniki :  800 g ziemniaków  300 g surowego boczku  600 g cukinii  ( może być mieszana zielona i żółta )  6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor  10 dkg sera żółtego do utarcia  1 całe jajko  świeża bazylia  sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową  łyżka(...)sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku  Wykonanie :  Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały.  Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą

Aromatyczne Podróże
Placuszki z cukinii z serem podane z chipsem z boczku i jajkiem w koszulce 116

Tego typu dania to jedne z tych, które lubię najbardziej w leniwe dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przepyszne placki z cukinii podane z chrupiącym chipsem z boczku oraz moją ulubioną formą jajka- czyli w koszulce to idealny posiłek, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram cukinii 50 gram żółtego sera 1 jajko(...)łyżki mąki jaglanej (można użyć pszennej) szczypta soli i pieprzu 4 plastry boczku surowego 2 jajka gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na 15 minut, następnie odciskam nadmiar wody z cukinii. Ser ścieram na małych oczkach. Mieszam jajko, mąkę, posiekany rozmaryn, startą cukinię i ser. Doprawiam solą i pieprzem

Mango Papaja
Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert 185

Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach(...)świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy

kruche babeczki
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 221

będzie. Pamiętajmy tylko o wyborze dobrej jakości wołowiny ,świetnie nada się ligawa, krzyżowa, a można także użyć polędwicy. To zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny  150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe  1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki  1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka(...)cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż

Niezły Młynek
Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim 183

rana nie doczekał nawet kawałek-bo była pyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie... Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona) czerwona papryka 1 czerwona cebula, 10 dag boczku wędzonego(...)doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze i również je smarujemy, na ciasto układamy naszą grillowaną cukinię,na przemian żółtą z zieloną,na to pokrojoną drobniej grillowaną paprykę,boczek wędzony  i pokrojoną w paski cebulę,na wierzch ser feta i żółty pokrojony w kostki,doprawiamy jeszcze do smaku solą,pieprzem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego

Swojskie jedzonko
Tarta z kurkami 194

dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki zimnej wody szczypta soli Wypełnienie: 200 g kurek 1 cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 150 g śmietany 100 ml mleka 3 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa 200 g tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody

Smakowity Blog Kulinarny
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 114

oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia(...)ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka

Kuchnia Bazylii
MAKARON PO TOSKAŃSKU 167

danie tak najprostsze jakie można wymyślać zawiera w sobie cudowny smak pieczarek i kremówki,najpierw porusza nam zmysły dotyku , kremowe i wilgotne przechodząc do konkretnych smaków pieczarek i wędzonego boczku,cudowna gra trzech produktów,subtelnych i zmysłowych.Takie Dania najlepiej lubię.Zapraszam. 4 plasterki boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka masła 40 dag.pieczarek 150 g.kremówki śmietanki(...)makaronu penne( pióra) sól biały pieprz Szczypta GAŁKI muszkatolowej *************************************** BOCZEK ZWINĄĆ W RULONIKI I POKROIĆ NA CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki pieczone 200

polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony - 1 łyżeczka mielonego kminku - majeranek - czosnek granulowany - natka pietruszki - 1 i ½ szklanki bulionu (mięsny lub warzywny, do wyboru) Farsz(...)gołąbków można przygotować dzień wcześniej – wieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mielony kminek, majeranek, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki – wyrabiamy masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień – z główek kapusty oddzielamy liście. Pierwsze

mojewypiekiinietylko
Fasolka po Bretońsku 155

Składniki: Pół kilograma kiełbasy Polskiej 200 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty(...)sztuk) w sosie pomidorowym jest super,i nie pochłania tyle czasu nasze danie całkowity czas około godziny Sposób: Kiełbasę kroimy na pół wzdłuż i pozniej na mniejsze kawałki, Boczek w kostkę,cebulę i czosnek. Pieczarki w plastry i paprykę. Marchew w na pół i w  krążki *Na patelnie dodajemy Oliwę i smażymy naszą kiełbasę razem z boczkiem

Viola cooks with passion
Szaszłyki z kurczakiem 153

Czas na grilowanie ,uwielbiam szaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania(...)mogą być małe  plus wędzony boczek w kostkę Dodaję boczek wędzony a nie surowy ponieważ szaszłyki będą z kurczakiem a on szybciej  dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było

Viola cooks with passion
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 117

Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony na pół 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szczypiorku drobno pokrojonego 6 Cannelloni makaronu Plasterki boczku w zależności jakiej są grubości ja zastosowałam dwa plastry na jeden makaron Składniki Carbonada: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku wyciśniętego na prasie 150 g boczku wędzonego drobno pokrojony(...)cebula drobno pokrojonej w kosteczkę 4 żółtka 250 ml śmietany 18% rzadkiej 4 łyżki parmezanu sól,pieprz Sposób na Carbonadę: Czosnek musimy podsmażyć na oliwie dodać boczek przesmażamy  dodajemy cebulę i szklimy. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę i parmezan ,wszystko razem łączymy uważajmy by nie zrobić jajecznicy.Dodając do gotowych kurek,gotujemy wszystko razem 2 minuty. Sposób: Smażymy cebulę

Viola cooks with passion
Zapiekanka Ziemniaczano - Brokułowa 155

jeść je możemy do woli pod rożną postacią. Na 3-4 osoby: 6 średnich ziemniaczków 1 brokuł (nie za duże drzewko) 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone 6 plasterków boczku lub kawałek boczku 1/2 główki cebuli Sos: 2 duże jajka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 % kawałek sera żółtego papryka słodka, sól, pieprz, warzywka bez soli(...)mundurka na pół miękko, około 15 min. 2. Brokuł gotujemy tak tylko przez 5-10 min. 3. Ziemniaczki po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 4. Boczek wraz z kiełbaska przesmażamy, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. 6. Wykładamy najpierw porcje ziemniaków, polewamy/posypujemy cebulka wraz z boczkiem i kiełbaską, na to dajemy

Gotowanie...to proste !
Wędzone śliwki - na grilla 126

Bardzo proste danie, a dokładniej przekąska. Wystarczy tylko boczek, parzony i wędzone śliwki. A potem już tylko grill. Składniki: Boczek parzony Wędzone śliwki Wykałaczki Wykonanie: Boczek kroimy w plasterki. W Przygotowany boczek zawijamy wędzone śliwki. Spinamy wykałaczką i grillujemy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Bataty z aromatycznym farszen 164

pierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać boczek znalazłam w internecie. Wyszedł smaczny posiłek, a bataty z pewnością jeszcze nie raz zakupię(...)Składniki: 2 większe bataty 150g wędzonego boczku 60g sera pleśniowego "Lazur" 6 pomidorków suszonych 1 duży pęczek natki pietruszki 100g sera żółtego typu gouda 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej

Kuchnia w czekoladzie