boczek - 14002 przepisów (strona:207/934)

Bigos 226

około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować(...)miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone mięso wyciągnąć i pokroić w kostkę. Kiełbasy śląskie obrać ze skórki

Passions hobbies life
Modro kapusta 570

innym mięskiem również dobrze smakuje.  Tak więc  zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza. Składniki: 1 czerwona kapusta średniej wielkości 1 cebula 100-150 g wędzonego boczku smalec ocet sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości. Boczek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić(...)razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie gotowa, odcedzić i dodać do boczku z cebulą, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem, dokładnie wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kopytka zapiekane z sosem 213

mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju  -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy  3 łyżki mąki(...)pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone papryczki ( bez nasion ) i czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oleju ze słoiczka po pomidorach i wszystko blendujemy. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
paszteciki z ciasta francuskiego 231

wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą  rozgrzaną(...)patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy  drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy  na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut

Miód i pieprz
Sałatka z dyni, orzechów i koziego sera 224

Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra ! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko(...)łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sherry 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo 100 g orzechów pekan 200 g koziego sera 150 g wędzonego boczku z indyka lub wieprzowego 100 g rukoli Podziel dynię na pół, a potem każdą połówkę na ćwiartki. Usuń twardą skórkę i nasiona z miękkim miąższem. Pokrój dynię na grube plasterki

codojedzenia
Przepis na pasztet 289

tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie, warto opanować kilka podstawowych zasad dotyczących produkcji domowego pasztetu, aby produkować pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby(...)również z kaszy czy warzyw, ale o tego typu pasztetach będzie przy innej okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak

Mieszam w Garnku
Tradycyjne, klasyczne i proste zrazy wołowe 293

malują! Zrazy są proste, pracy jest niewiele, tylko doglądać trzeba, gdy się duszą. A nawet, gdy zapomni się posolić i popieprzyć mięso, to dobra musztarda i wędzony boczek załatwią sprawę - przetestowane :)   Inspirowałam się przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska" (moje wydanie z 1990 roku), do której sięgam(...)najczęściej - prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej! Składniki (na 8 zrazów): 8 plastrów wołowiny (zrazowa, krzyżowa, z karkówki też robiłam) 50 g boczku wędzonego w kawałku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule musztarda sarepska lub dijon (ostra) sól, pieprz mąka, bułka tarta śmietana - 100 ml Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, rozbić na cienki płat. Boczek pokroić w paski - na każdy płat

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 248

receptury w formie papierowej.  HURRRA!!!  Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami.  Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki, udźca) po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka(...)cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso, boczek, wątróbkę, listki tymianku, połowę startej gałki umieszczamy w misce. Dorzucamy drobno posiekana natkę (razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kaszą, podsmażane 187

nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na stolnicy. Lekko muszą się osuszyć. Przygotowanie boczku – rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć pokrojony boczek w kostkę. Tłusta część boczku powinna się stopić. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć, aż cebulka zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni(...)przykryć. Na tej samej patelni obsmażyć obgotowane pierogi na złoty kolor z dwóch stron. Podawanie – podawać obsmażone pierogi polane przypieczonym boczkiem z cebulką. Pycha smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 198

również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić(...)Carpathia”. Dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę

Trzeci talerz
Grochówka z szybkowaru 333

czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu).  Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać(...)Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler

Ugotować
Pieczone szparagi zawijane w boczku 173

sezon na szparagi, więc skusiłam się na szparagi w wersji pieczonej z boczkiem. Wydaje mi się, że jest to jedna z najprostszych opcji tak, więc na pewno każdemu się uda :) Składniki na pieczone szparagi zawijane w boczku (5 porcji): 22 sztuki szparagów (średnich) 22 plasterki boczku (surowego) Każdą szparagę zawinąć w jeden plasterek boczku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Karola gotuje
Tortellini zapiekane z boczkiem 200

Dzisiaj obiad na szybko, ale bardzo smaczny. Tortellini zapiekane z boczkiem i serem mozzarellą. Bardzo lubię takie zapiekanki, bo łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne. Takie danie jednogarnkowe, a raczej z piekarnika :) Jeśli macie ochotę na inne dania z tortellini to zapraszam do zakładki Makarony. Znajdziecie tam kilka pomysłów i przepisów na szybki obiad. 300 g tortellini 200 g wędzonego(...)boczku 2 łyżki oleju 2 pomidory 1 cebula 150 g sera mozzarella 200 g śmietany sól pieprz papryka ostra koperek Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w piórka i  zeszklić. Wymieszać z tortellini i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory pokroić w ósemki, poukładać pomiędzy tortellini. Śmietanę wymieszać z papryką

O kuchni z uczuciem
Tarta z żurkiem 171

Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku(...)proszku pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku dodatki 15 dkg boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje

wesoła kuchnia
Zapiekanka szparagowa 168

Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku  sól, pieprz(...)łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 10 plastrów boczku wędzonego masło klarowane Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania

wesoła kuchnia