makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka(...)dodajemy pastę miso. Ja na 1 litr płynu daję 1 płaską łyżkę pasty ale można dać więcej lub mniej wedle uznania. MAKARON Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. BOCZEK Surowe plastry wędzonego boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni teflonowej bez udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek. RAMEN Na spód miski wkładamy makaron, który zalewamy bulionem do ¾ wysokości
Kierunekuchniawinogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży instant -1 łyżeczka soli -125 g masła -400 ml wody -1 jajko -200 g boczku -3 jajka -200 g chorizo -1 łyżka oleju -1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody (do posmarowania) Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Masło rozpuścić, wymieszać(...)letnią wodą. W misce połączyć mąkę, drożdże, sól, jajko. Dodać masło z wodą. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć boczek na chrupko. Dodać pokrojoną w 1cm "plasterki" chorizo. Przesmażyć jeszcze trochę. Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz. Rozwałkować na dość gruby
Zielona Kuchniauznania Pieprz – do smaku wg uznania 1 łyżka przyprawy „Suszone pomidory z czosnkiem” (opcjonalnie) Nieduża łyżka masła Dodatki: Masełko solone, masełko czosnkowo-tymiankowe, sos jogurtowy, chips z boczku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości(...)łyżkami gęstego jogurtu. Dodajemy odrobinkę soli i zostawiamy na jakieś 20 minut. Warto ten sos przygotować przed robieniem moskoli, gdyż mięta fajnie zdąży oddać aromat. Chips z boczku – boczek pokrojony na cieniutkie plasterki prażymy na chrupko na suchej patelni. Ja używam gotowego boczku wędzonego z Morlin – grubość plasterków jest do tych chrupiących chipsów idealna, a i skład nie przyprawia
Kate's KitchenSzybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem - roztrzepać jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek(...)pokrojony w kosteczkę. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodać rozgnieciony czosnek. Dodać makaron, wymieszać z boczkiem. Dosypać resztę parmezanu, wymieszać. Wlać jajka, mieszać energicznie, zdjąć patelnię z ognia. Jajka nie mogą się za bardzo ściąć, żeby nie powstała jajecznica. Wyłożyć na talerz, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pycha i szybko
Kucharka Tarka i Miarkaprzepisie możecie zastąpić np. makaronem razowym . Danie będzie tym bardziej zdrowsze :) Ale kto co lubi… ja przygotowałem ją z klasycznym makaronem. Składniki 6-8 plastrów wędzonego boczku makaron do spaghetti 2 jajka 100 ml śmietany 18% sól czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku do dekoracji: pokrojona natka pietruszki Klasyczna carbonara – przepis Makaron gotujemy al dente według(...)przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy będzie gotował się nam makaron, na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojony w paseczki boczek. W misce roztrzepujemy przy mocy widelca jajka, dodajemy śmietanę, odrobinę gałki muszkatołowej i całość mieszamy. Makaron prosto z gotującej się wody przekładamy na patelnię, dodajemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Czekamy do momentu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest to danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku. Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej wersji dressing(...)stilton albo pleśniowego. Oryginalny przepis znajdziecie na Tasty.com Składniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny
Niedzielny kucharzbanana i miód do owsianki, mieszamy. Rozdzielamy porcje między miseczki. Układamy na owsiance pocięte na plasterki owoce, posypujemy granolą, nasionami dyni i chia, podajemy od razu – ciepłe. Omlet z boczkiem i serem 4 jajka M 1 pełna łyżka jogurtu greckiego 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru 40g chudego boczku, pieczonego albo wędzonego na gorąco 2 plasterki sera topionego light sól pieprz(...)łyżeczce oliwy (więcej o smażeniu omletów przeczytacie TUTAJ ). Gdy spód omletu zaczyna się dosmażać, na płynny wierzch nakładamy porwany na kawałki topiony ser i pocięty na cienkie plasterki boczek. Smażymy jeszcze chwilę aż ser się rozpuści a boczek zagrzeje, składamy omlet i od razu podajemy. Smoothie ze szpinaku 200g szpinaku baby 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej 150g skyru 250ml mleka
Karo in the KitchenCOBB , czyli E gg A vocado T omato C hicken O nion B acon B lue cheese. Sałatka COBB to amerykańska sałatka z kurczaka, jajek, awokado, cebuli, pomidorów, chrupiącego boczku i aromatycznego sera pleśniowego. Według mnie to jest sałatka resztkowa. Jeśli zostanie Wam kawałek pieczonego kurczaka, to jest już baza do sałatki. W oryginalnym przepisie sałatka COBB to kurczak, jajko(...)awokado, pomidor, cebula, boczek i ser pleśniowy typu gorgonzola. Ja nie widzę przeszkód, żeby jakiś składnik pominąć, jeśli go nie lubimy, zamienić, albo coś jeszcze dodać. Składniki na pierwszy rzut oka mało do siebie pasują, jednak w połączeniu z vinegretem tworzą harmonijną i pyszną sałatkę. Sałatka za sprawą treściwych składników jest, pożywna i sycąca. Składniki na 2 porcje : 200g mięsa
Dietologsoczewicę. Fajnie sprawdza się do sałatek, myślę, że da się też z niego zdobić coś w rodzaju hummus. U mnie dzisiaj w sałatce z czarną quinoą i podsmażonym boczkiem, do tego suszone pomidory i kiełki cebuli :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty lodowej 3-4 plasterki boczku BG 4 - 5 suszonych pomidorów garść łubinu garść(...)kiełków cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: Boczek kroimy na kawałki i podpiekamy na suchej patelni, żeby trochę się zrumienił i wytopił tłuszcz. Suszone pomidory namaczamy, a gdy zmiękną kroimy na paski. Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerzu, dodajemy, boczek, pomidory, łubin. Polewamy wszystko sosem z oliwy i octu
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek
Atlas Smakówsię poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo: 30 dag surowego boczku Słoik Czerwonej Kapusty(...)Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę
Gotowanie PatkiManitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony(...)kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylkoTradycyjne danie kuchni polskiej - zrazy wołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem. Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka(...)ogórków kiszonych 200 g wędzonego, surowego boczku (w plasterkach lub pokrojonego) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posmarować z jednej strony odrobiną
UgotowaćKtóż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry: 500 g białej fasoli 400 g kiełbasy 250 g boczku(...)namoczenia. Wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli. Zagotować, przykryć i gotować ponad godzinę do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do garnka z fasolą. Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem
wyzwania kuchennesmaczne pierogi. Farsz przygotowany ze zmielonej soczewicy jest bardzo aromatyczny za sprawą suszonych grzybów, które po ugotowaniu również się mieli. Dodatkowo dodaje się do niego podsmażoną cebulkę z boczkiem, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Pierogi z soczewicą i grzybami będą równie dobre jeśli zamiast boczku dodamy więcej cebuli. Polecam, bo miło czasem zrobić sobie odmianę od pierogów ruskich :) Przepis(...)mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule 100- 150 g boczku pieprz, sól Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut). Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Grzyby i soczewicę odcedzamy
Trzeci talerz