boczek - 14002 przepisów (strona:195/934)

Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 106

szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni(...)pierogi. Ugotuj w osolonym wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze około 3 minuty. Najlepiej smakują jednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki.     Pierogi z tartymi ziemniakami.   Natrafiłem na nie jakiś czas temu. Niedawno przypomniałem sobie o nich na festiwalu potraw

kuron.com.pl
Tarta z porem i boczkiem 158

Dzisiejsza propozycja to pyszna tarta z nadzieniem z pora i boczku. Połączenie jak dla mnie idealne, stosowałem to kiedyś w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną i tym razem zastosowałem w przypadku tarty. Nie jest to danie fit bardziej z tych murderfit, ale kto by tam patrzył na kalorie gdy na talerzu takie pyszności. Jako spód użyłem ciasta francuskiego bo idealnie nadaje(...)Idealnie nada się na obiad dla całej rodziny albo na kolację z ukochana osobą z lampka dobrego wina. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - 2 średnie pory - 1 cebula - 300 g boczku  - 200ml mleka - 200ml śmietany - 3 jajka - odrobina ulubionego sera - sól, pieprz do smaku Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek (ja użyłem już pokrojonego gotowca) Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Rolada z pieczarkowym wnętrzem 495

jest pyszne. Taka rolada sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju świętach czy domowych uroczystościach.  1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 100 g wędzonego surowego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera Olej do skropienia Pieczarki kroimy w plastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej(...)płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Następnie na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku. Na boczek wykładamy przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy

VioletoweKucharzenie
Domowa carbonara wg Aleex 125

nią znalazłam w październikowym numerze „Mojego Gotowania”. Danie jest proste, pyszne i szybkie. Idealne do przygotowania w ciągu kilkunastu minut. Polecam. Składniki: • 250 g makaronu • 5 dag wędzonego boczku • 1 duży ząbek czosnku • 1 jajko • 1 żółtko • 100 ml śmietanki kremówki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego Sposób przygotowywania: 1. Makaron gotować(...)mocno osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie usmażyć na patelni na chrupiąco boczek pokrojony w drobną kostkę. 3. Kiedy boczek będzie już rumiany, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Krótko podsmażyć, uważając, by się nie przypalił, bo zgorzknieje. 4. W miseczce rozmieszać jajko, żółtko, śmietankę i 1 łyżkę parmezanu. Doprawić pieprzem. 5. Makaron odcedzić i gorący

W mojej kuchni
Kociołek wg Aleex 137

też użyć tych składników, które lubimy. • 2 pietruszki (korzeń) • 1 por • 2 marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)zdjęciach. 2. Żeberka porcjować. Kiełbasę pokroić na kawałki. 3. Na dno kociołka wlać oliwę. 4. Na dnie ułożyć warstwę z liści kapusty. 5. Na kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę

W mojej kuchni
Kiełbasa boczkowa 264

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -boczek bez skóry 4 kg /  krojony w kostkę 3 cm -1 szt. golonka tylna / 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19-20 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -gorczyca mielona biała 2 g/kg -pieprz biały 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/ kg -gałka muszkatołowa 0,5 /kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda(...)boczku + 100 ml do golonki -osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placek ziemniaczany z piekarnika 111

potrawa z pewnością wam zasmakuje. Placek podałam ze śmietaną, można również zaserwować z maślanką, sosem czosnkowym, tzatziki albo ulubioną surówką. Możecie również pokombinować z dodatkami, np. zamiast kiełbasy dodać boczek, albo w wersji wegetariańskiej w ogóle zrezygnować z wędlin. [embed]https://youtu.be/gbZt3J4prP8[/embed] Składniki na placek ziemniaczany z piekarnika (średnia blaszka): około 10 średnich ziemniaków 2 jajka około(...)przepisy na dania z ziemniakami w roli głównej: Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Ziemniaki Faszerowane Boczkiem I Serem Pizza Na Placku Ziemniaczanym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym

e-PrzepisyKulinarne
Chłopski garnek 131

Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni. Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie(...)porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków czosnku duża wiązka koperku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku

Kuchcik gotuje
Śniadanie angielskie 179

mnie na dwie porcje: 4 kromki chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym sosie masło sól, pieprz Na suchej, rozgrzanej patelni grillowej rumienimy boczek. Pieczarki rumienimy na osobnej patelni na 1 łyżce masła – niech(...)się lekko przybrązowią. Delikatnie doprawiamy je solą oraz pieprzem. Kiełbaski podgrzewamy (można je też podsmażyć razem z boczkiem, ale ja osobiście wolę takie z wody). Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wybijamy jajka. Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Jaja sadzone przygotowujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Chleb tostowy rumienimy w opiekaczu lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na talerze wykładamy połówki

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z kapusty włoskiej 107

zbyt duża, pozostało jej sporo, więc została zapieczona. Składniki mała kapusta włoska 200 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 200 g wędzonego surowego boczku pęczek natki pietruszki sól Przygotowanie Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika(...)Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem. W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem.  Wyjąłem naczynie żaroodporne

R'n'G Kitchen
Camembert zapiekany w boczku 121

Szybka w przygotowaniu przekąska na ciepło . Do środka włożyłam figi, ale rówież dobrze mogłyby być gruszki. W przepisie użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka dojrzewająca. Do przgotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać. Ser camembert, boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję, figi – jedna sztuka na porcję, Dno naczynka(...)zapiekania (wielkością zbliżonego do wielkości sera), wyłożyć papierem do pieczenia. Ser przeciąć w poprzek na pół. Ułożyć plasterki boczku na krzyż. Na dnie położyć połówkę sera, końcówką do dołu. Na niej ułożyć plasterki figi. Przykryć drugą połówką sera, końcówką do góry. Przykryć boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut. Można przygotować większą porcję, dodając jeszcze

królestwo garów
Sos do makaronu z porem, grzybami i boczkiem 98

Makaron, grzyby, por, szpinak czyli smaczny sos do makaronu na koniec jeszcze okraszony zrumienionym boczkiem. Danie z makaronem musi mieć pyszny sos. To sos sprawia, że makaron smakuje tak wybornie. Sos do makaronu jak domowe pesto czy aromatyczna marinara jest po prostu niezastąpiony. Jak zrobić domowy sos do makaronu? Nic prostszego. Wystarczy pomysł, a mi się taki nasunął jak otworzyłam(...)brązowych pieczarek 300 ml warzywnego bulionu 200 g serka philadephia 250 ml śmietanki 3 łyżki utartego parmezanu 150 g żółtego sera 200 g świeżego szpinaku 200 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki masła parmezanowe wióry do posypania 250 g makaronu, waga sucha Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojone grzyby i por. Smaż przez

codojedzenia
SPAGHETTI Z BOCZKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 121

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 125 g boczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, opakowanie śmietany 30% (200 g), opakowanie sera tartego do makaronu (40 g), czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, bazylia. Przygotowanie: Boczek kroję w małe paseczki(...)cebulę i czosnek drobno siekam. Makaron gotuję w osolonej wodzie. Podsmażam pokrojony boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję. Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około

JejKuchnia
PIECZONA ROLADA Z CUKINII Z BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 160

przepis z wykorzystaniem tego popularnego na LCHF warzywa. Sama rolada to świetna baza, której makro można dowolnie zmieniać przygotowując odpowiedni farsz. Tutaj podaję przepis na wersję bez laktozy z boczkiem i papryką, ale polecam też z łososiem, mięsem mielonym czy jajkami. Tak naprawdę ogranicza Was tylko fantazja i makro Pieczona rolada z cukinii smakuje doskonale zarówno na ciepło(...)czarny świeżo mielony koperek inne ulubione zioła i przyprawy opcjonalnie 300 g sera żółtego lub mozarella – w wersji z laktozą (na zdjęciu opcja bez nabiału) Farsz: 400 g boczku wędzonego (patrz skład) 200 g papryki czerwonej/żółtej/zielonej opcjonalnie ser żółty lub mozzarella w wersji z laktozą – skleja składniki dzięki czemu farsz nie wypada z rolady Cukinię umyć

Ola la LCHF
Spaghetti carbonara 474

dziś na obiad to danie ratuje mnie z opresji. A w dodatku jest pyszne :)  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti ok. 120-140 g wędzonego boczku 1 cebula 1 duże jajko ok. 30 g żółtego sera startego na tarce starta gałka muszkatołowa pieprz czarny   Makaron nastawić do gotowania według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie(...)boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Gdy boczek zacznie się delikatnie złocić dorzucić cebulę, dalej smażyć, aż cebulka się zarumieni.    Ugotowany makaron szybko odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował (wyłączyć gaz). Wbić do niego całe jajko, dodać starty ser, całą zawartość patelni wraz z tłuszczykiem

Simply Food