roku były już kilka razy kurki w śmietanie , była zupa kurkowa , teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć Inspiracją był ten przepis , dodałam tylko boczek i zamieniłam ser z mleka krowiego na owczy, stąd u nas pecorino romano. Zależało(...)Mimo jego braku danie wyszło meeega pyszne. Polecam. U mnie podwójna porcja, zjedliśmy to w 6 osób. Składniki: - 150g ryżu na risotto (u mnie Arborio) - 200g kurek - ok.60g wędzonego boczku (można pominąć) - 3 łyżki masła (pominęłam) - 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) - 500ml bulionu (warzywny lub rosół) - 100ml białego wytrawnego wina - 1 cebula - 2-3 ząbki
Smaczne Zdrowelaurowy 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki balsamicznego octu 200 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany sól do smaku 1 cebula 150 g wędzonego boczku ½ kg ziemniaków kwaśna śmietana do podania Ziemniaki umyj i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i lekko wstrząśnij, tak aby ziemniaki się nieco rozpadły. Buraki obierz ze skórki(...)grubo. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 25 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Dodaj balsamiczny ocet i śmietanę. Zagotuj zupę. Cienkie plastry boczku usmaż na patelni. Wyjmij na papierowy ręcznik. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Boczek i cebulę dodaj do zupy i zamieszaj. Na talerz nałóż
codojedzeniaPyszne, soczyste piersi z boczkiem zadowolą niejedno podniebienie :) Składniki Pierś kurczaka 1 duża podwójna pierś Tymianek świeży Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Boczek parzony w plastrach Wykonanie: Pi The post Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki mają w sobie to dobre, że można wsadzić do nich co się tylko chce i powstają całkiem smaczne wariacje ;-) Tym razem dodatek stanowił u mnie boczek parzony i mozzarella . Składniki Schab 10 plastrów Boczek parzony w plastrach 1 opakowanie The post Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojefaszerowane pieczarki. Dario upiekł je na grillu, ale można je także zrobić w piekarniku. Udały się znakomicie. Polecam. Składniki: • 1 opakowanie dużych pieczarek do faszerowania • 20 dag chudego wędzonego boczku (surowego lub parzonego) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 serek camembert naturalny • masło • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, odciąć ogonki. 3 odłożyć(...)talerzyk. 2. 1 dużą pieczarkę i ogonki pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć. 4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku. 5. Na patelnię wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. 6. Na patelnię włożyć pokrojone w kostkę pieczarki. 7. Składniki na patelni doprawić solą (ostrożnie!!! Boczek może być słony
W mojej kuchnidostępne podgrzewacze. Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw. Składniki: (na 4 - 5 porcji) 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g dobrego boczku wędzonego 1 brokuł 250 g mozzarelli (2 kulki) 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę(...)łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz świeżo mielony sól garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie: Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka. Brokuła gotować około 5 minut
Kuchcik gotujeWiejskie roladki drobiowe Kruche i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i wędzonego boczku oraz duszone w aromatycznym sosie. Podane z ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na niecodzienny obiad. U mnie jako dodatek surówka z cukinią PRZEPIS TUTAJ . Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego(...)350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez chwilę na patelni. Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz kapustę kiszoną i wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec całość przyprawiamy majerankiem
Blog z ApetytemDziś przepis na aromatyczne danie makaronowe z grillowanym kurczakiem w sosie serowym. Chrupiący boczek, delikatny kurczak i to wszystko w kremowym sosie z mozzarelli i sera pleśniowego. Obiad wyszedł przepysznie... fajnie jest odkrywać nowe smaki ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większy pojedynczy filet z kurczaka 2 duże plastry boczku parzonego 1/2 małej cebuli ząbek czosnku makaron wstążki - ilość wg uznania(...)Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do pojemnika - dodajemy przyprawę sól, pieprz i olej Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz lodówki. 2. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i całość smażymy, czosnek wrzucamy po ok. 2min - odstawiamy. 3. Na patelni grillowej smażymy kurczaka - odstawiamy
Alutka-GotujeNajsmaczniejszy bigosik powstaje z młodej kapustki. Delikatny, pełen koperku i młodych warzyw. Pyszny! Przygotowany na wędzonym boczku i żeberkach dostaje dodatkowego smaczku. Ja już nawet nie przygotowuje do niego ciężkiej zasmażki, jest idealny i bez niej. Spróbujcie Składniki: pasek wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku pętko cienkiej kiełbasy 1 główka kapusty młodej 2 marchewki pęczek koperku 1 cebulka sól(...)ziela ang Wykonanie: Do garnka wlewamy ok 3 litry wody, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, dodajemy pokrojoną marchewkę,w rzucamy przyprawy. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy posiekaną cebule, szklimy. Kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka z wywarem i żeberkami, dokładamy przesmażony boczek z kiełbaską. Dodajemy również posiekany koperek. Gotujemy
Z Majeczką w kuchnizaprosić na domowy " chłopski garnek ". A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi, bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową ) - 20 dag boczku wędzonego - 1 duża cebula - 2 ząbki(...)średniej wielkości - pól dużej główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki. Kapustę szatkuję na średniej grubości kawałki. Pomidory parzę, obieram z skóry i kroję
Kuchnia z widokiem na ogródlodówce – czujcie się wolni przy modyfikowaniu tego dania. PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ Z WARZYWAMI Składniki na kasze gryczaną z warzywami: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 250-300g boczku wędzonego 1 marchewka 2 pomidory lub pół puszki siekanych pomidorów pęczek rzodkiewek z natką natka pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka ulubionej przyprawy np suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)zrobić kasze gryczaną z warzywami: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku, minutkę przesmażamy. Korzenie rzodkiewki kroimy w kosteczkę dodajemy do boczku, przesmażamy. Dodajemy kaszę, posiekaną natkę rzodkiewki i pietruszki, przyprawy i pomidory pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i dwie minutki przesmażamy. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kasza gryczana z warzywami pochodzi
Dorota Smakujeogóle teraz dopiero się zorientowałam skąd mam ten makaron. Z Chorwacji. Nie pytajcie się mnie więc jaki to rodzaj. Na pewno durum. Składniki: 200 g makaronu 100 g boczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół(...)ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umyte liście natki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Jeżeli macie bardzo chudy boczek, wlejcie na patelnię odrobinę oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dorzucamy do niego pokrojoną
Kardamonovyzdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zupy z kapustą. 45 dkg młodej kapusty 10 dkg surowego boczku 2 łyżki masła 40 dkg młodych ziemniaków 2 średnie marchewki 1 duża biała cebula 1/8 otartej skórki z cytryny 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1/8 łyżeczki pikantnej(...)smaku 200 ml soku pomidorowego Jak zrobić zupę z młodej kapusty . Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i posiekać lub pokroić w cienkie paski. Ziemniaki, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Do garnka włożyć pokrojony boczek, masło oraz cebulę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną paprykę
mecooksepoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony w grobowcach egipskich z około 2400 r. p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali. 1 kg bobu, 300 g boczku wędzonego, 2 – 3 ząbki czosnku, pęczek dymki, chili. sól, pieprz świeżo mielony, masło, Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Gotować do wymaganej miękkości(...)minut, powinien być al dente. Ugotowany bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Dymkę drobno pokroić – białą i zieloną część. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i przesmażyć. W przypadku gdyby tłuszcz się nie wytapiał
królestwo garów