Sezon grzybowy w pełni więc korzystajcie, zbierajcie i gotujcie. Dziś danie bardzo kojące i rozgrzewające - kremowe risotto z grzybami leśnymi i boczkiem, aromatyzowane natką pietruszki, z dodatkiem mascaropone. Danie po którym następuje błogość w brzuchu i ogólna szczęśliwość. Risotto z grzybami 300 gram grzybów leśnych 400 gram ryżu do risotto ( np. arborio) 1 cebula 3 łyżki(...)masła 2 łyżki oliwy 200 ml białego wytrawnego wina litr rosołku warzywnego 5 grubych plasterków wędzonego boczku garść natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki mascarpone 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Smaczny zeszytDziś kolejne pyszne, letnie danie - kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie. Delikatna, miękka kalarepka z ryżem i cebulką a do tego podgotowany wcześniej bób, z podsmażonym boczkiem i śmietaną. Lato w pełni :) Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem Składniki : 5 kalarepek 100 g ryżu 4 łyżki oliwy 1 posiekana cebula ½ jasnozielonej papryki szczypta(...)soli ½ kg bobu 200 g śmietany 18% 2 pory, pokrojone w talarki pół pęczka koperku 2 grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć
Smaczny zeszytpotrzeba: 250 g tortellini z mięsem, 500 g wędzonego, surowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu(...)opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę, smażymy na małym płomieniu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy pokrojony drobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy. Żółty ser ścieramy na tarce
Bułka z Chlebempotrzeba: 400 g łuskanego grochu, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1/4 średniego selera, 1 średnia cebula, 3 małe ziemniaki, 400 g boczku surowego wędzonego, 2 małe kiełbasy (może być śląska), 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek, 1 liść laurowy, 1 czubata łyżka majeranku, 1 łyżka smalcu Wykonanie: Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny(...)wrzenia, dodajemy Kucharka, majeranek, liść laurowy, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy 1 godzinę. Jeśli gotujecie na słonym wywarze, zmniejszcie ilość Kucharka. Lepiej doprawić na koniec, niż przesolić. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, kiełbasę w półksiężyce, razem smażymy na smalcu na małym płomieniu. Boczek nie powinien się mocno przypiec, bo zrobi się twardy. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażamy, a kiedy
Bułka z Chlebempotrzeba: 800 g pieczarek, 500 g boczku wędzonego surowego, 5 łyżek oleju, 3 duże cebule, 1/2 łyżeczki pieprzu, Co potrzeba do ugotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 2 szklanki wody, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Gotujemy kaszę: do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotują(...)minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok. 10 minut). Na dużą patelnię dajemy olej, pokrojony drobno boczek, smażymy na małym płomieniu, aż boczek będzie delikatnie wytopiony i lekko zrumieniony. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, smażymy, aż cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki, pokrojone w większe kawałki, smażymy na mniejszym
Bułka z ChlebemDziś ..Szybka zapiekanka :) Ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym. Pychotka 🍂🍂🍂🍂🍂 Idealna propozycja na obiad czy kolację. Robi się ją bardzo szybko a smakuje chyba każdemu. Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy wiejskiej(...)łyżki drobno posiekanego koperku Przygotowanie; Ziemniaki obieram . I gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy. Kroję w plastry ok 3-4 mm Przekładam do naczynia żaroodpornego. Boczek i kiełbasę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej ,przekładam kiełbasę i boczek oraz cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam do ziemniaków. Ser żółty
Gotowanie Patkiwytrawne dania: bruchetty z gorgonzolą, szynką parmeńską i figami, puszyste muffinki cytrynowe z ricottą i kruszonką schiacciata all'uva - toskańską słodką focaccię z ciemnymi winogronami frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki. Model, który widzicie na zdjęciach, to De'Longhi Dinamica . Jest to ciśnieniowy ekspres do kawy z funkcją spieniania mleka, która pozwala na przygotowanie cappuccino czy latte(...)stopni C i piecz przez ok. 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Na podstawie przepisu z książki "Kocham Toskanię" Giulia Scarpaleggia Frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki Mówi się, że Włosi tak bardzo kochają makaron, że wymyślili sposób, aby zabierać go ze sobą na wynos. Tak powstała fritatta di spaghetti czyli omlet
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż według mnie bardziej przypominają kotlety z ugotowanych ziemniaków. Charakterystyczne w smaku, miękkie i wilgotne smakują nawet na zimno. Składniki (4 porcje) -500 g ziemniaków -100 g wędzonego boczku -100 g kiszonej kapusty -1 mała(...)olej lub masło do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i podsmażyć kilka minut. Ostudzić. Kapustę kiszoną drobno pokroić i odcisnąć nadmiar soku. W misce umieścić ziemniaki, boczek z cebulą, kapustę. Dodać posiekany szczypiorek, żółtka, połowę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej
Zielona Kuchnianaszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:) Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego natka(...)pietruszki oliwa sól pieprz do podania: 100g plastrów boczku garść pestek słonecznika 100ml śmietany (gęstego jogurtu lub jogurtu z serkiem) olej dyniowy Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać ziemniaka i posiekany czosnek, zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić
Obiad gotowyczęściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut
KardamonovyWrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)piórka 2 l bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu 2 łyżki masła łyżka ostrej papryki, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 długie kiełbasy, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni smażymy boczek by wytopił się w nim tłuszcz, zdejmujemy go i na pozostałym tłuszczu podsmażamy kiełbasę
Życie ze smakiemDzień dobry :-) Nie ma to jak dobra zapiekanka :-) U nas tym razem z boczkiem, pieczarkami, kukurydzą, makaronem, pomidorkami i natką pietruszki :-) Wyszła pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 400 g makaronu (u mnie kolorowe muszle) 250 g mini pieczarek 10 plasterków boczku kukurydza pomidorki koktajlowe starta mozzarella natka pietruszki sól masło klarowane 1. Pieczarki myjemy, małe zostawiamy(...)całe, te większe kroimy na pół. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki, oprószamy solą i smażymy. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron i usmażone pieczarki. Mieszamy drewnianą łyżką. 4. Następnie układamy boczek (ja tak więcej w kilku miejscach), posypujemy kukurydzą i dajemy pomidorki
kruche babeczkiroli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda lub sos na bazie musztardy i ketchup’u. Danie to było naszym hitem podczas podróży po Kalifornii(...)burger , bułeczki Porcje 5 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 10 minut Składniki Burgery 5 bułek z kalafiora przygotowanych wcześniej 400 g wołowiny mielonej 1 pomidor 5 plastrów boczku 5 liści sałaty lodowej sól, pieprz, tabasco Sos (opcjonalnie) 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu (uwaga na węglowodany!) 1 łyżka sriracha (opcjonalnie) Sposób przygotowania Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz kilkoma
Modern Cave Girlbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne rogaliki Kilka składników i mamy fajną propozycję obiadową lub na różne uroczystość. Filet z kurczaka nadziewany serem, otulony boczkiem. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · Kilka pasków boczku wędzonego · 2 paski(...)Rozcinamy wzdłuż robią otwór. 3. Paprykę i mozzarellę kroimy również w paski. 4. Wkładamy w otwór mięsa. 5. Zawijamy w boczek, robiąc kształt rogala, najlepiej spiąć wykałaczką. 6. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż boczek się zarumieni. 8. Danie gotowe
Kulinarna Chwilabidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Znikające aromatyczne kotlety Kiedy znudziły nam się zwykłe kotlety mielone, wystarczy nam boczek i ser. Boczek nadaje potrawom wyrazistego i niepowtarzalnego smaku, oraz sprawia że mięso po upieczeniu jest soczyste. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego(...)łopatki · 15 plastrów boczku parzonego · Mozzarella · Sól · 2 jajka · Bułka tarta · Papryka ostra · cebula Sposób przygotowania
Kulinarna Chwila