solo. Zrobiłam taką na obiad i zjedliśmy bez dodatków. Bardzo smaczne, inne niż dotychczas jedzenie. Składniki: * 1,2 kg kapusty pekińskiej * 0,5 kg kurek * 1 cebula * 20 dkg boczku * śmietana 18% * sól, pieprz * koperek, natka pietruszki * masło * 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie) Kurki umyłam i smażyłam na 1,5 łyżki masła przez ok. 6-7 minut. Boczek pokroiłam(...)paseczki a cebulę w kostkę. Przełożyłam do garnka, w którym miałam gotować kapustę. Smażyłam dotąd aż boczek i cebula zaczną się rumienić. Kapustę pekińską pokroiłam na ok. 1 cm paski i przełożyłam do garnka z boczkiem i cebulą. Podlałam 1/3 szklanki wody. Kapusta dość szybko zaczęła zmniejszać swoją objętość, dodałam podsmażone kurki. Wymieszałam. Zrobiłam odrobinę zasmażki
Pieprzyć z FantazjąMagda Inspiracją dla tych tortilii była moja ulubiona sałatka Cezar, która podobnie jak tutaj łączy w sobie chrupiące kawałki rzymskiej sałaty, soczystego kurczaka, słony boczek oraz kremowy czosnkowy sos. I podobnie jak w sałatce, takie tortille możecie zapakować do pracy, na lunch lub na piknik, sos zabrać osobno i polewać podczas jedzenia według uznania. Ja lubię dużą ilość sosu, mniam(...)Składniki (na 4 tortille): 2 filety z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku główka sałaty rzymskiej połówka dojrzałego awokado sól i pieprz do smaku słodka papryka i czosnek granulowany do posypania kurczaka 4 placki tortilli – użyłam pełnoziarnistej Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego łyżka keczupu skórka z całaje cytryny sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku
Smaczna StronaNADZIENIE : 300 g świeżych kurek 150 g boczku wędzonego 100 g sera goudy 1 cebula, natka pietruszki 5 jajek 200 ml śmietany 30 % 3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka do smaku(...)stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C. Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i podpiekamy. Ustawiamy czas na 15 minut 100 % C. Kopystkę zgarniamy wszystko na dno naczynia. Kiedy już boczek się zarumienił
Kulinarne Fantazje MarioliInspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g wędzonego boczku - 50g masła - 2 łyżki oleju - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 1 por - 1 cebula - 2 łyżki mąki (pominęłam) - 500ml bulionu wołowego (lub dowolnego innego) - 500ml czerwonego, wytrawnego wina - sól(...)laurowy - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kilka gałązek świeżego tymianku i natki pietruszki - 8 małych cebulek szalotek - 200g małych pieczarek Na dużej patelni z grubym dnem smażymy pokrojony w kostkę boczek aż do zrumienienia. Następnie zdejmujemy delikatnie boczek na talerz (ja nie zdejmowałam), pozostawiając tłuszcz. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju oraz połowę masła, wrzucamy partiami pokrojone w większą kostkę mięso. Obsmażamy
Smaczne ZdroweLeczo zawsze w domu moja mama przygotowywała, do którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam. Składniki: 300 g surowego, chudego(...)boczku, 1 kg młodej cukinii, 3 białe cebule średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę
Moniki Smakołykiroku były już kilka razy kurki w śmietanie , była zupa kurkowa , teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć Inspiracją był ten przepis , dodałam tylko boczek i zamieniłam ser z mleka krowiego na owczy, stąd u nas pecorino romano. Zależało(...)Mimo jego braku danie wyszło meeega pyszne. Polecam. U mnie podwójna porcja, zjedliśmy to w 6 osób. Składniki: - 150g ryżu na risotto (u mnie Arborio) - 200g kurek - ok.60g wędzonego boczku (można pominąć) - 3 łyżki masła (pominęłam) - 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) - 500ml bulionu (warzywny lub rosół) - 100ml białego wytrawnego wina - 1 cebula - 2-3 ząbki
Smaczne Zdrowelaurowy 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki balsamicznego octu 200 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany sól do smaku 1 cebula 150 g wędzonego boczku ½ kg ziemniaków kwaśna śmietana do podania Ziemniaki umyj i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i lekko wstrząśnij, tak aby ziemniaki się nieco rozpadły. Buraki obierz ze skórki(...)grubo. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 25 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Dodaj balsamiczny ocet i śmietanę. Zagotuj zupę. Cienkie plastry boczku usmaż na patelni. Wyjmij na papierowy ręcznik. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Boczek i cebulę dodaj do zupy i zamieszaj. Na talerz nałóż
codojedzeniaPyszne, soczyste piersi z boczkiem zadowolą niejedno podniebienie :) Składniki Pierś kurczaka 1 duża podwójna pierś Tymianek świeży Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Boczek parzony w plastrach Wykonanie: Pi The post Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki mają w sobie to dobre, że można wsadzić do nich co się tylko chce i powstają całkiem smaczne wariacje ;-) Tym razem dodatek stanowił u mnie boczek parzony i mozzarella . Składniki Schab 10 plastrów Boczek parzony w plastrach 1 opakowanie The post Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojefaszerowane pieczarki. Dario upiekł je na grillu, ale można je także zrobić w piekarniku. Udały się znakomicie. Polecam. Składniki: • 1 opakowanie dużych pieczarek do faszerowania • 20 dag chudego wędzonego boczku (surowego lub parzonego) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 serek camembert naturalny • masło • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, odciąć ogonki. 3 odłożyć(...)talerzyk. 2. 1 dużą pieczarkę i ogonki pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć. 4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku. 5. Na patelnię wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. 6. Na patelnię włożyć pokrojone w kostkę pieczarki. 7. Składniki na patelni doprawić solą (ostrożnie!!! Boczek może być słony
W mojej kuchnidostępne podgrzewacze. Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw. Składniki: (na 4 - 5 porcji) 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g dobrego boczku wędzonego 1 brokuł 250 g mozzarelli (2 kulki) 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę(...)łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz świeżo mielony sól garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie: Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka. Brokuła gotować około 5 minut
Kuchcik gotujeWiejskie roladki drobiowe Kruche i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i wędzonego boczku oraz duszone w aromatycznym sosie. Podane z ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na niecodzienny obiad. U mnie jako dodatek surówka z cukinią PRZEPIS TUTAJ . Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego(...)350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez chwilę na patelni. Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz kapustę kiszoną i wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec całość przyprawiamy majerankiem
Blog z ApetytemDziś przepis na aromatyczne danie makaronowe z grillowanym kurczakiem w sosie serowym. Chrupiący boczek, delikatny kurczak i to wszystko w kremowym sosie z mozzarelli i sera pleśniowego. Obiad wyszedł przepysznie... fajnie jest odkrywać nowe smaki ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większy pojedynczy filet z kurczaka 2 duże plastry boczku parzonego 1/2 małej cebuli ząbek czosnku makaron wstążki - ilość wg uznania(...)Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do pojemnika - dodajemy przyprawę sól, pieprz i olej Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz lodówki. 2. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i całość smażymy, czosnek wrzucamy po ok. 2min - odstawiamy. 3. Na patelni grillowej smażymy kurczaka - odstawiamy
Alutka-Gotuje