krem dietetyczny, to jest przepyszny. Zdecydowanie najlepszy krem szparagowy, jaki jedliśmy. Bezglutenowy, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, za to z mnóstwem szparag, masła i kremówki..., do tego jeszcze chipsy z boczku i szczypior, mniam...pychotka. U mnie ok. 3 litry pysznego, dość gęstego kremu. Podane ilości są orientacyjne, tyle miałam szparag w lodówce, z takiej ilości więc zrobiłam. Składniki(...)masła - 50g kremówki - ok. 750ml rosołu, bulionu, itp. - sól - ksylitol lub cukier do smaku (u mnie 1-1,5 łyżki zależy od szparag) dodatkowo: - szczypior do posypania - cienkie plastry boczku W garnku rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim obrane, pokrojone w kostkę cebule. Do garnka dorzucamy obrane wcześnie,j pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Kilka minut obsmażamy razem z cebulą
Smaczne Zdrowesłoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie curry(...)delikatnie smakują. Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy
Moniki SmakołykiBakłażany faszerowane kaszą i warzywami. Lubicie bakłażany? Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Faszerowany bakłażan(...)porcje po 2 połówki bakłażana na osobę: 3 średnie bakłażany ½ szklanki bulgur 1 kopiasta łyżka ajvaru puszka pieczarek 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1-2 łyżki chudego, siekanego boczku wędzonego domowa ognista mieszanka przypraw (płatki chili, pieprz ziarnisty, sól różowa, oregano, tymianek) olej twardy ser Jak zrobić bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami . Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa bez skór z kurczaka (ćwiartki) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)białowieski -5 g/kg włoszczyzna suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -20% zimnej wody -3% skrobia ziemniaczana -puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami risotto ze szparagami i szparagi w boczku. To takie klasyki, które w maju zjeść trzeba :) Klikając TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na szparagowe przepisy. A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie(...)spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml) ok. 100 g wędzonego boczku 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów
bistro mamaDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 400 g polędwiczki(...)wieprzowej 2 średnie cebule czerwone 2-3 ząbki czosnku 10 plasterków boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa sól pieprz 1 jajko sezam (niekoniecznie) 1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy dosłownie chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, usuwamy błonki. Do miseczki dajemy
kruche babeczkiKremowa i delikatna w smaku zupa-krem z białych szparagów. Idealny pomysł na sezonowy obiad. Zupę-krem podałam z podsmażonym wędzonym boczkiem, aby dodać do niej odrobinę chrupkości. Składniki na 3 porcje: 1 duży pęczek białych szparagów (0,5 kg) 3 szklanki wody 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) do smaku sól, pieprz(...)cukier do podania 100 g wędzonego, surowego boczku Szparagi umyć, obrać i odciąć z nich drewniane końcówki. Obrane szparagi pokroić na mniejsze części. Wodę zagotować, posolić i dodać do niej szparagi oraz obierki wraz z drewnianymi końcówkami. Gotować 15 minut, aż do miękkości szparagów. Wywar przecedzić i z powrotem włożyć do niego ugotowane szparagi. Kilka główek odłożyć do dekoracji
UgotowaćDziś danie mięsne. Zainspirowana smakowicie wyglądającym i niezwykle pomysłowym daniem z bloga Kulinaria Uli postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie miałam czasu na pomidorki więc dodałam ser ale z dodatkiem boczku wyszło coś niesamowitego w smaku. Zapraszam wszystkich chętnych i głodnych do wypróbowania tego smacznego przepisu :) Roladki drobiowe z serem i boczkiem - 1 podwójny filet z piersi kurczaka - ok 20g pokrojonego(...)kosteczkę wędzonego boczku - ok 3-4 plasterków żółtego sera - sól, pieprz, zioła prowansalskie - mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki) - olej do smażenia - wykałaczki Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche
Kuchnia Pełna EmocjiDzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu . Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie 2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej białej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche
Niezły Młynekrusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 łyżka majeranku 1 cebula 200 g wędzonego boczku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenZachęcam do przygotowania tego pysznego schabu z suszonymi owocami i boczkiem.Mięsko jest bardzo soczyste, a jednocześnie chrupiacy boczek podkręca nasze doznania smakowe. Możemy podawać na gorąco, w galarecie czy jako zimną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu 1 paczka boczku w plastrach 150-200g suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo(...)oczyścić z nadmiaru przypraw, naciąć długim nożem na wylot, w otwór na przemian wkładać śliwki i morele(możecie co jakiś czas włożyć odrobinę masła doda soczystości mięsku), zawinąć boczkiem(otwory po owocach też zamknąć boczkiem), włożyć do rekawa,a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min, następnie otworzyć rękaw(uwaga,żeby się nie poparzyć),położyć
Kuchnia Beatyszybko i łatwo przygotować to jest właśnie to danie. Na początku gotuje się warzywa do miękkości z na sam koniec dodaje się pozostałe składniki. Składniki: 50 g wędzone boczku 2 puszki tuńczyka z sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 por 1 marchew 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz skórka z 1 cytryny(...)śmietanki 2 łyżki kaparów pietruszka Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pierścienie. Posolić. Dodać do boczku. Zeszklić cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą
Kuchnia w oparachPolędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna i efektowna propozycja na świąteczny obiad, w połączeniu z grzybkami i boczkiem nabiera jeszcze więcej aromatu. Składniki: ok. 600 gram polędwiczki wieprzowej płaska łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1/3 łyżeczki majeranku płaska łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju dodatkowo: 3 łyżki oleju 200 gram boczki w plastrach(...)oleju z każdej strony bardzo dokładnie. Grzybki suszone gotujemy do miękkości. Drobno siekamy i przesmażamy ponownie razem z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry boczku układamy jeden obok drugiego, nakładając brzegi na siebie. Na boczek nakładamy farsz grzybowy i przesmażoną polędwiczkę. Zawijamy bardzo dokładnie polędwiczkę. Polędwiczkę układamy w formie żaroodpornej lub innym naczyniu. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnisoft Do przygotowania potrzebujemy: Boczek- 200g Pieczarki- 6 dużych kapeluszy Czosnek- 3g Ser cheddar – 170g Majonez- 50g Papryka czerwona- 20g Sól, pieprz, papryka słodka Pieczarki obieramy, ogonki ucinamy (jeżeli są „pełne” można ich użyć do farszu) i delikatnie oczyszczamy wnętrze z blaszek. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy do pożądanego koloru, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Ser ścieramy(...)tarce, mieszamy z majonezem, przyprawami i wystudzonym boczkiem. Pieczarki solimy i pieprzymy, układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na metalowej formie do babeczek, do każdego kapelusza wlewamy trochę tłuszczu z boczku (wsiąknie), nakładamy farsz, na górę posypujemy pokrojoną w kostkę papryką. Zapiekamy w nagrzanym do 190°C piekarniku góra-dół przez 30 min. Smacznego. Makro w 100g
serzmiesemKlasyka klasyki, którą zna każda polska gospodyni czyli ruskie pierogi. U mnie duże, pękate tzw. wiejskie. Smak z dzieciństwa podrasowany bardzo dużą ilością przesmażonego, wędzonego boczku, który dodałam do farszu. Poezja smaku i niesamowita wyżerka Składniki na 120 dużych pierogów Na ciasto: 1 kg mąki pszennej+do podsypywania 500 ml wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli(...)farsz: 2 kg ziemniaków 700 g twarogu 800 g wędzonego surowego boczku 3 duże cebule sól i pieprz Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz
Krylowa Kuchnia