Zachęcam do przygotowania tego pysznego schabu z suszonymi owocami i boczkiem.Mięsko jest bardzo soczyste, a jednocześnie chrupiacy boczek podkręca nasze doznania smakowe. Możemy podawać na gorąco, w galarecie czy jako zimną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu 1 paczka boczku w plastrach 150-200g suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo(...)oczyścić z nadmiaru przypraw, naciąć długim nożem na wylot, w otwór na przemian wkładać śliwki i morele(możecie co jakiś czas włożyć odrobinę masła doda soczystości mięsku), zawinąć boczkiem(otwory po owocach też zamknąć boczkiem), włożyć do rekawa,a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min, następnie otworzyć rękaw(uwaga,żeby się nie poparzyć),położyć
Kuchnia Beatyszybko i łatwo przygotować to jest właśnie to danie. Na początku gotuje się warzywa do miękkości z na sam koniec dodaje się pozostałe składniki. Składniki: 50 g wędzone boczku 2 puszki tuńczyka z sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 por 1 marchew 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz skórka z 1 cytryny(...)śmietanki 2 łyżki kaparów pietruszka Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pierścienie. Posolić. Dodać do boczku. Zeszklić cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą
Kuchnia w oparachPolędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna i efektowna propozycja na świąteczny obiad, w połączeniu z grzybkami i boczkiem nabiera jeszcze więcej aromatu. Składniki: ok. 600 gram polędwiczki wieprzowej płaska łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1/3 łyżeczki majeranku płaska łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju dodatkowo: 3 łyżki oleju 200 gram boczki w plastrach(...)oleju z każdej strony bardzo dokładnie. Grzybki suszone gotujemy do miękkości. Drobno siekamy i przesmażamy ponownie razem z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry boczku układamy jeden obok drugiego, nakładając brzegi na siebie. Na boczek nakładamy farsz grzybowy i przesmażoną polędwiczkę. Zawijamy bardzo dokładnie polędwiczkę. Polędwiczkę układamy w formie żaroodpornej lub innym naczyniu. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnisoft Do przygotowania potrzebujemy: Boczek- 200g Pieczarki- 6 dużych kapeluszy Czosnek- 3g Ser cheddar – 170g Majonez- 50g Papryka czerwona- 20g Sól, pieprz, papryka słodka Pieczarki obieramy, ogonki ucinamy (jeżeli są „pełne” można ich użyć do farszu) i delikatnie oczyszczamy wnętrze z blaszek. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy do pożądanego koloru, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Ser ścieramy(...)tarce, mieszamy z majonezem, przyprawami i wystudzonym boczkiem. Pieczarki solimy i pieprzymy, układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na metalowej formie do babeczek, do każdego kapelusza wlewamy trochę tłuszczu z boczku (wsiąknie), nakładamy farsz, na górę posypujemy pokrojoną w kostkę papryką. Zapiekamy w nagrzanym do 190°C piekarniku góra-dół przez 30 min. Smacznego. Makro w 100g
serzmiesemKlasyka klasyki, którą zna każda polska gospodyni czyli ruskie pierogi. U mnie duże, pękate tzw. wiejskie. Smak z dzieciństwa podrasowany bardzo dużą ilością przesmażonego, wędzonego boczku, który dodałam do farszu. Poezja smaku i niesamowita wyżerka Składniki na 120 dużych pierogów Na ciasto: 1 kg mąki pszennej+do podsypywania 500 ml wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli(...)farsz: 2 kg ziemniaków 700 g twarogu 800 g wędzonego surowego boczku 3 duże cebule sól i pieprz Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz
Krylowa Kuchniarazem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki(...)fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą
Walijskie PichcenieKaszotto ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli(...)wszyscy. Inspiracją był ten przepis , wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. U nas porcja dla 4 osób Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy (u mnie gruba perłowa jęczmienna) - 100g wędzonego boczku - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki kurkumy - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki - 1,5 łyżeczki ostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej
Smaczne Zdroweprzyrządzony zapiekany brokuł może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Brokuł jest podwójnie otoczony – najpierw mięsem mielonym , później plastrami wędzonego boczku, co daje apetyczne połączenie. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się dobrze zmielone, lepiące się do rąk mięso, co znacznie ułatwia pokrycie tego warzywa. Ale z innym też da się radę, trzeba się tylko trochę bardziej(...)postarać. Składniki na zapiekany brokuł z mięsem mielonym 1 brokuł (ok. 1 / 2 kg) 1 / 2 cebuli 1 / 2 kg mięsa mielonego 100 g boczku w cienkich plasterkach sól, pieprz do smaku olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Brokuł umyć, odciąć łodygę, włożyć go wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5-10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, pokroić
niecodziennikparydalej, abyście i Wy mogli go wypróbować. Składniki na risotto z kurczakiem i warzywami 1 podwójna pierś kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 250 g ryżu do risotto 1 litr rosołu 50 g parmezanu 30 g masła sól do smaku(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na paski lub kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na tę samą patelnię, podsmażać 5-10 minut. Pod koniec dodać obrany i pocięty w plastry czosnek. Przełożyć na talerz. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać
niecodziennikparymajówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski . Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a charakteru temu gulaszowi nadają kiszone ogórki. Dla nas jest to najlepszy gulasz, jaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych(...)dań. Składniki na forszmak lubelski 500 g łopatki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 średnie czerwone papryki 3 kiszone ogórki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta chili 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 l wody sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparywykazać się odrobiną kreatywności, aby smacznie połączyć ze sobą produkty , których termin przydatności nieuchronnie się kończy. Dlatego dziś boczniak w gulaszowej odsłonie z dodatkiem boczku. Pychotka mi wyszła. 1 opakowanie boczniaka 100 wędzonego boczku 1 kostka rosołowa 1 cebula 2 łyżki oleju Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, dodać umytego i również pokrojonego(...)dość duże kawałki boczniaka. Smażyć około 5 minut, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć 10 minut. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do garnka z boczniakiem i boczkiem. Zagotować. Podawać z pieczywem
Jadło i czytadłoSUROWIEC I PRZYPRAWY -boczek ze skórą -skórki ugotowane i zmielone na fi 2,5 -70 g/kg -wywar z gotowania skórek 50 ml/kg -peklosól 14 g/kg -papryka suszona płatek 10 g /kg -chilli jalepeno grys czerwone 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, następnie boczek(...)tniemy w kostkę 2-3 cm i peklujemy zalecaną dawką dwie doby. Po tym czasie gotujemy skórki do miękkości studzimy wywar i skórki. Skórki mielimy i dodajemy do boczku, następnie dodajemy wywar ze skórek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiczki i puszki, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 85 min .Następnie studzimy puszki w zimnej wodzie około godziny. Dalsze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego(...)szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta 1 cebula sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Okrasa: 150 g boczku wędzonego 1 cebula opcjonalnie 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej i powoli wlewać ciepłą wodę. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zrobić
Danka Pichcidrożdży Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml letniej wody, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 łyżka oleju Co potrzeba na nadzienie: 200 g boczku wędzonego, 2 większe cebule, 150 g-200 g żółtego sera, 200 g śmietany 18 % gęstej, pieprz Wykonanie: Do osobnych miseczek kroimy cebulę w półplasterki, boczek kroimy dość drobno, ser ścieramy(...)przekładamy ciasto, rozprowadzamy ugniatając delikatnie rękami, aż wypełni całą blachę. Ciasto powinno być dość cienkie. Całą powierzchnię smarujemy zamieszaną śmietaną, na niej układamy równomiernie cebulę, posypujemy pieprzem, wykładamy równomiernie boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy 5 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy żółtym serem, pieczemy jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego :)) mąka
Bułka z ChlebemPuree ziemniaczane z boczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa. Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie! Jeśli chcecie urozmaicić … Czytaj dalej Puree ziemniaczane(...)boczkiem Artykuł Puree ziemniaczane z boczkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją