razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki(...)fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą
Walijskie PichcenieKaszotto ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli(...)wszyscy. Inspiracją był ten przepis , wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. U nas porcja dla 4 osób Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy (u mnie gruba perłowa jęczmienna) - 100g wędzonego boczku - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki kurkumy - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki - 1,5 łyżeczki ostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej
Smaczne Zdroweprzyrządzony zapiekany brokuł może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Brokuł jest podwójnie otoczony – najpierw mięsem mielonym , później plastrami wędzonego boczku, co daje apetyczne połączenie. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się dobrze zmielone, lepiące się do rąk mięso, co znacznie ułatwia pokrycie tego warzywa. Ale z innym też da się radę, trzeba się tylko trochę bardziej(...)postarać. Składniki na zapiekany brokuł z mięsem mielonym 1 brokuł (ok. 1 / 2 kg) 1 / 2 cebuli 1 / 2 kg mięsa mielonego 100 g boczku w cienkich plasterkach sól, pieprz do smaku olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Brokuł umyć, odciąć łodygę, włożyć go wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5-10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, pokroić
niecodziennikparydalej, abyście i Wy mogli go wypróbować. Składniki na risotto z kurczakiem i warzywami 1 podwójna pierś kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 250 g ryżu do risotto 1 litr rosołu 50 g parmezanu 30 g masła sól do smaku(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na paski lub kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na tę samą patelnię, podsmażać 5-10 minut. Pod koniec dodać obrany i pocięty w plastry czosnek. Przełożyć na talerz. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać
niecodziennikparymajówkowej wyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski . Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a charakteru temu gulaszowi nadają kiszone ogórki. Dla nas jest to najlepszy gulasz, jaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych(...)dań. Składniki na forszmak lubelski 500 g łopatki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 średnie czerwone papryki 3 kiszone ogórki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta chili 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 l wody sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparywykazać się odrobiną kreatywności, aby smacznie połączyć ze sobą produkty , których termin przydatności nieuchronnie się kończy. Dlatego dziś boczniak w gulaszowej odsłonie z dodatkiem boczku. Pychotka mi wyszła. 1 opakowanie boczniaka 100 wędzonego boczku 1 kostka rosołowa 1 cebula 2 łyżki oleju Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, dodać umytego i również pokrojonego(...)dość duże kawałki boczniaka. Smażyć około 5 minut, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć 10 minut. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do garnka z boczniakiem i boczkiem. Zagotować. Podawać z pieczywem
Jadło i czytadłoSUROWIEC I PRZYPRAWY -boczek ze skórą -skórki ugotowane i zmielone na fi 2,5 -70 g/kg -wywar z gotowania skórek 50 ml/kg -peklosól 14 g/kg -papryka suszona płatek 10 g /kg -chilli jalepeno grys czerwone 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, następnie boczek(...)tniemy w kostkę 2-3 cm i peklujemy zalecaną dawką dwie doby. Po tym czasie gotujemy skórki do miękkości studzimy wywar i skórki. Skórki mielimy i dodajemy do boczku, następnie dodajemy wywar ze skórek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i napełniamy słoiczki i puszki, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 85 min .Następnie studzimy puszki w zimnej wodzie około godziny. Dalsze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego(...)szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta 1 cebula sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Okrasa: 150 g boczku wędzonego 1 cebula opcjonalnie 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej i powoli wlewać ciepłą wodę. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zrobić
Danka Pichcidrożdży Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml letniej wody, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 łyżka oleju Co potrzeba na nadzienie: 200 g boczku wędzonego, 2 większe cebule, 150 g-200 g żółtego sera, 200 g śmietany 18 % gęstej, pieprz Wykonanie: Do osobnych miseczek kroimy cebulę w półplasterki, boczek kroimy dość drobno, ser ścieramy(...)przekładamy ciasto, rozprowadzamy ugniatając delikatnie rękami, aż wypełni całą blachę. Ciasto powinno być dość cienkie. Całą powierzchnię smarujemy zamieszaną śmietaną, na niej układamy równomiernie cebulę, posypujemy pieprzem, wykładamy równomiernie boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy 5 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy żółtym serem, pieczemy jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Smacznego :)) mąka
Bułka z ChlebemPuree ziemniaczane z boczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa. Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie! Jeśli chcecie urozmaicić … Czytaj dalej Puree ziemniaczane(...)boczkiem Artykuł Puree ziemniaczane z boczkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjakie czasy taki bigos. Pomysł z kanału na YT pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=b1eltBjU9Ks -- Skład: 500 g ogórków kiszonych, 500 g pieczarek, 500 g cebuli, 500 g boczku wędzonego, 2 łyżki smalcu lub łyżka i trochę słoniny, koncentrat pomidorowy, ziele ang., liść laurowy, pieprz. *** oczywiście można dodać 4-6szt. kiełbas śląskich, u mnie wykupili więc jest(...)boczek... Pokrojone produkty...wkładamy kolejno do rozgrzanego garnka( z tłuszczem) na małym ogniu. Na początek wkładamy pokrojony boczek, następnie do podsmażonego boczku dodajemy cebulę. -- Jak cebula się zeszkli, wkładamy pieczarki, dodajemy też ziele i liść... -- Na końcu tj. po około 20 min. wrzucamy pokrojone ogórki i dusimy na małym ogniu 10-15 min., potem dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy
chleba naszegoSkładniki: kapusta czerwona 1 główka średnia, boczek świeży 30 dag, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, woda 3/4 szklanki, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ocet 10% 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą ( sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku(...)minut, wodę z kapusty odlać. Boczek świeży pokroić w kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami. Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia - smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem
W Mojej Kuchni LubięSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)ziołowy białowieski -5 g/kg włoszczyzna suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -800 ml rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zdarza nam się, że ugotujemy za dużo makaronu do zupy i później zastanawiamy się co z nim zrobić. Możemy na jego bazie przygotować pyszną zapiekankę. Ja dodałam do niej boczek wędzony i pieczarki, ale może to być również kiełbasa lub inna wędlina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 200 g makaronu 20 dag pieczarek 15 dag boczku wędzonego 1 cebula(...)łyżka masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przecedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w paski, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Dodać do makaronu, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Lekko zrumienić. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki
Danka Pichciznacie jet pochodzącej z Rosji zupy to koniecznie nadrabiajcie. Smakiem najbardziej przypomina naszą polską ogórkową, bo ogórki kwaszone to jeden z podstawowych składników tej zupy. A do tego obowiązkowo boczek, możecie dodać też trochę kiełbasy wędzonej ale ja zdecydowanie wolę większą ilość boczku niż kiełbasy. Ale to już Twój wybór jak podzielisz proporcje mięsa. Zajrzyj także do innych moich przepisów(...)śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica SOLIANKA Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g wędzonego boczku – 100 g wędzonej kiełbasy – 5-7 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości) – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 300 ml passaty pomidorowej – 1 l bulionu
nietylkopasta.pl