pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek, kolendra, rozmaryn olej(...)smalec miód rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia. Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Muffinkowe mielone Pyszne kotlety które nie tylko możemy upiec w piekarniku, tak przygotowane mięsne kulki nadziewane serem mozzarellą, owinięte aromatycznym boczkiem możemy upiec na Grillu. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula · 1 całe jajko(...)sól · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12 % · 20 pasków boczku parzonego · 1 kulka mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą gyros
Kulinarna ChwilaSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 pęczek białych szparagów 200 g wędzonego, surowego boczku 3 łyżki oleju sól Sos winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy ze skórki (nie musi być dokładnie) i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki(...)nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy końcówki i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Boczek (bez skóry) kroimy na małe plasterki. Na podpieczone ziemniaki układamy boczek oraz szparagi. Zapiekamy przez kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, usuwamy papier do pieczenia, całość delikatnie
Qchnia po prostuDzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść więcej i więcej. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich. SKŁADNIKI : 7 sporych ziemniaków 20 dkg boczku wędzonego, parzonego 2 cebule 1 serek wiejski 200 g spory plaster masła(...)posypania PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki myjemy, przecinamy na 2 połówki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i studzimy. Środek ziemniaka wydrążamy łyżeczką, pozostawiając łódkę do nadziania. Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż wszystko ładnie się podpiecze. Do wydrążonych środków z ziemniaków dodajemy masło, boczek, serek wiejski, śmietanę i przyprawy. Masę dobrze ugniatamy
Kulinarne Fantazje Mariolirozmarynowy 6 porcji Składniki: 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 1 łyżka posiekanego rozmarynu, świeżego 2 łyżeczki papryki w proszku 1½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 2 łyżki masła 1 cebula 400 ml śmietanki, min 30% tł. 200 ml bulionu z kurczaka 60 g parmezanu, startego 100 g szpinaku 2 łyżki natki pietruszki(...)sól do smaku Boczek pokrój w kostkę i zrumień.Odfiletowane udka z kurczaka natrzyj papryką, solą, rozmarynem i pieprzem. Zrumień na tłuszczu z boczku. W żeliwnej patelni rozpuść masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej bulion, śmietanę, dopraw solą i zagotuj sos. Wsyp parmezan i gotuj sos aż ser się
codojedzeniaPrzepis na pyszny dodatek do chleba – domowy smalec z wędzonym boczkiem. Składniki 1 kg słoniny (mielonej) 500g wędzonego boczku 3 duże cebule sól pieprz magii Wykonanie Słoninę wytapiamy na głebokiej patelni na wolnym ogniu. Ja wytapiałam ok. 4 godzin. Robimy to tak długo, aż skwarki nabiorą złocistego, apetycznego kolorku. Boczek oraz cebulkę kroimy w małe kosteczki. Dodajemy do wytopionej(...)ogień. Zostawić do wystygnięcia. Przelać do słoikow i ich nie zamykać. Gdy już temperatura odpowiednio opadnie to można dać do lodówki. Autor przepisu: Joanna Artykuł Domowy smalec z wędzonym boczkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyżyczę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 200 minut ➕ 48 godzin 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 700-800 g wołowiny okrągłej 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 200 g wędzonego boczku pokrojonego w paski 500 ml czerwonego octu winnego 0/5 szklanki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 1 szklanka bulionu warzywnego 3 cebule pokrojone w talarki 2 marchewki pokrojone(...)nożem oczywiście ostrożnie, zrób dziury na wylot. W kilku miejscach, równych odstępach od siebie, wzdłuż i wszerz. Po drugie teraz w otwory na przemian powkładaj marchewkę, pietruszkę i boczek, tak przygotowane mięso włóż do pojemnika i wlej ocet winny, plus tyle wody, by całość przykryć, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 24-48 godzin
RafalCookPomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Udka z kurczaka zawijane w boczku i pieczone razem z ryżem i warzywami. Składniki 4 udka z kurczaka 8 cienkich plastrów boczku 1 torebka ryżu marchew brokuł kalafior przyprawa do kurczaka pieprz sól Przygotowanie Udka natrzeć przyprawami i owinąć boczkiem. Ryż lekko podgotowany przesypać do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Dodać podgotowane(...)pokrojone warzywa. Piec wszystko ok. 1 godz. w 180 stopniach. Autor przepisu: Kamila Artykuł Udka z kurczaka zawijane w boczku z ryżem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisydzisiaj przewidziałem kolejną "mieszaninę" produktów swojskich z orientalnymi. Częścią naszej tradycji kulinarnej będzie swojski boczek surowy, wędzony. A częścią orientalną to, z udziałem czego go przygotujemy. Będzie więc potrzebne mleko kokosowe, liście kaffiru, czy żółta pasta curry. A połączenie tych wszystkich składników, da nam pyszny finalnie boczek, którego smak mogę określić jako aromatycznie - słodkawy. Ale najlepiej niech każdy, kogo(...)smakuje. Ja życzę smacznego, a szczegółowy opis znajdziecie w zamieszczonym linku. <WJ> Składniki: 500 g surowego boczku 250 ml mleka kokosowego 100 g żółtej pasty curry 6 liści kaffiru (opcjonalnie starta skórka z 1 limonki) Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do wody z liśćmi kaffiru
R'n'G Kitchenszybkie kanapki z figami i camembertem SKŁADNIKI: – figa – camembert – pieczywo żytnie – rukola – miód – orzechy 5. Jajka w bułce SKŁADNIKI: – 1 bułka – boczek, – pomidor, – cebula – oliwki – mozzarella PRZYGOTOWANIE: Najpierw wydrąż bułkę. Następnie do środka włóż usmażony boczek, pomidora, cebulę oliwki. Później zwilż wodą brzegi bułki. Wbij jajko. Posyp mozarellą(...)koniec zapiecz w 180° przez 15 minut. 6. Jajecznica w tortilli SKŁADNIKI: – 3 jajka – 5 dag boczku – pół cebuli – sól/ pieprz – tortilla – mozzarella PRZYGOTOWANIE: Na początek robimy półpłynną jajecznicę na boczku i cebuli. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Później wkładamy w tortille, zawijamy, kładziemy na górze plaster mozarelli i zapiekamy
Czynniki pierwszeskromny. Bogaty, a prosty. Smaczny, a mało kaloryczny. Piękny, a tani. Przekonałam? :) Składniki: ok. 500 g brukselki pęczek rzodkiewki ok. 200 g boczniaków ok. 150 wędzonego boczku 1-2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz jajka Przygotowanie: Brukselkę i rzodkiewkę myjemy. W brukselce odcinamy brzydkie listki i każdą kroimy na pół, podobnie rzodkiewkę. Polewamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (brukselka powinna być miękka, a rzodkiewka powinna stracić kolor). W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy warzywa. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy razem przez kilka minut. Mieszamy razem boczek z boczniakami z brukselką i rzodkiewką
bistro mamasuszonych pomidorów, z tego połączenia za każdym razem wyjdzie coś wspaniałego! Jeśli nie wierzycie, sprawdźcie również przepisy na Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym, oraz Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami . Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami
Kuchnia Bazyliinaszych ulubionych dań jednogarnkowych. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek idealny na jesienno - zimowy obiad. 5-6 porcji 400 gramów białej fasoli 300 gramów kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 250 gramów boczku wędzonego 1 mała cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego kilka kulek ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 1 duży ząbek czosnku sól pieprz majeranek ok. 1 łyżka opcjonalnie wegeta przepis(...)doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości na średniej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodać około 1 płaską łyżeczkę soli i opcjonalnie wegetę. W między czasie kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę następnie podsmażyć na suchej patelni ( dodatkowy tłuszcz jest zbędny wystarczy ten który wytopi się z kiełbasy i boczku) Najpierw podsmażyć boczek gdy tłuszcz się nieco
Andzia Pichcismakuje tak idealnie jak na Sycylii (wiadomo, już nie ta sceneria), ale jest naprawdę boski Makaron z pistacjami Składniki na dwie porcje makaronu z pistacjami: cebulka dymka 100 g boczku 200 g pesto pistacjowego 200 ml śmietany 30% 30 g pokruszonych pistacji 300 g makaronu 200 g burraty Sposób przygotowania makaronu z pistacjami: W garnku zagotuj wodę. Następnie ugotuj(...)niej makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój bardzo drobno. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a następnie dodaj cebulkę. Podsmażaj do czasu aż boczek i cebula się przyrumienią. Następnie dodaj śmietanę, pokruszone pistacje oraz pesto pistacjowe. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj, cały czas mieszając ok. 1 minutę. Potem do sosu dodaj makaron oraz
365 dni dookoła kuchnis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -300 g wędzonego boczku -1,5 kg wołowiny gulaszowej ( karkówka, udziec lub łopatka ) -1,5 kg wieprzowiny ( karczek lub łopatka ) -2 pomidory ( 400 g ) -2 marchewki (200 g ) -2 cebule ( 300 g ) -3 kolorowe papryki(...)łyżka wędzonej papryki -1 łyżka ostrej papryki -1 łyżka kminku -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -l,5 l wody gorącej przegotowanej Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, mięso w grubsze kawałki, ziemniaki i papryki w grubszą kostkę, marchewkę w talarki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. W kociołku
Kulinarne przemyslenia