filety z kurczaka -młode ziemniaki -świeża papryka zielona i czerwona -cukinia -cebula -szparagi -pomidory suszone w oleju -pomidor świeży -zielone oliwki -4- 6 cienkich plastrów boczku wędzonego -ziołowa przyprawa do kurczaka -papryka słodka i ostra w proszku -dwie kiełbaski drobiowe Kiełbaski ponacinać z obu stron, położyć na kratce grilla lub nadziać na metalowe pręty i piec(...)solą i pieprzem. Do jednej dodać kilka pomidorów suszonych, pokrojone w plasterki oliwki i oczyszczone szparagi. Na to ułożyć pokrojoną pierś w kawałki, posypać obficie przyprawą ziołową, przykryć plasterkami boczku. Do drugiej formy dołożyć pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki. Na to ułożyć drugą pierś ponacinaną w kilku miejscach i obsypaną obficie paprykami. Obie formy przykryć
Kulinarne przemysleniamoim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była średnio planowana. Z tydzień temu po prostu dostałam tonę kiszonej kapusty, z którą musiałam coś zrobić. Dodatkowo w weekend miałam(...)stronę bigosu. Zaglądajcie do mnie, pewnie do dwóch tygodni na blogu znajdziecie kolejny przepis na bigos. Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 300 g świeżego boczku 150 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz smalec Umyte śliwki
Kardamonovychrupiącymi szparagami i al dente ugotowanym makaronem. Składniki: makaron (np. spaghetti, penne, farfalle) zielone szparagi śmietana 30% cebula czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, boczkiem i serem feta Makaron ze szparagami, boczkiem i serem feta to połączenie smaków, które zaskakuje swoją prostotą i wyrazistością. Soczysty boczek i aromatyczny ser feta nadają daniu wyjątkowego charakteru, czyniąc(...)idealnym na specjalne okazje. Składniki: makaron (np. tagliatelle, rigatoni, fusilli) zielone szparagi boczek wędzony ser feta czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki (opcjonalnie) Makaron ze szparagami i sosem pomidorowym Makaron ze szparagami i sosem pomidorowym to danie, które zadowoli miłośników tradycyjnych, włoskich smaków. Soczysty sos pomidorowy, w połączeniu z chrupiącymi szparagami, tworzy niezwykle apetyczne danie. Składniki: makaron
Marcepanowa kuchniaJest również spory wybór keto ciast i deserów . :) Jeśli mowa o majówkowym keto menu, to w szczególności polecam Wam następujące keto potrawy: Keto sałatka z wołowiną Tilapia w boczku ze szparagami Krewetki z ostrym dipem pomidorowym Sałatka z grillowanym halloumi i szparagami Cukinia z boczkiem i mozzarella Cukinia w boczku Sałatka caprese z cukinią i bakłażanem Kalmary w boczku Keto
Modern Cave GirlMagda Sałatka ściągnięta od mojej mamy, ona taką właśnie serwuje, często na kolacje i jest po prostu nieziemska. Niby składniki takie z innej bajki – jajka, boczek, a tu nagle halloumi, ale ten ser robi robotę, uwielbiam to skrzypienie na zęba. Poza tym, wszystkie te dodatki sprawiają, że sałatka jest naprawdę sycąca, więc u mnie, zamiast na kolacje, jest daniem(...)tylko zajadać. Składniki (na 2 duże porcje): miks sałat – użyłam takich z rukolą około 20g kiełków – użyłam z rzodkiewki, dla ostrości i pięknego koloru 6 plasterków boczku – użyłam surowego, wędzonego 3 jajka garść pomidorków koktajlowych opakowanie sera halloumi łyżka oliwy Na dressing koperkowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny lub octu
Smaczna StronaŻurek można ugotować na innym mięsie, niekoniecznie kościach wędzonych (np. na żeberkach, szynce), jednak dają one świetny posmak. Poza tym nie są tak tłuste tak jak np. boczek. Ten dodaje się na koniec, podsmażony, a wytopiony tłuszcz zostaje na patelni. Dzięki temu żurek z kiełbasą i ziemniakami jest kwintesencją smaku samą w sobie, a nie tylko wodą z tłuszczem(...)żurek z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 500 g kości wędzonych 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 400 g ugotowanej lub sparzonej kiełbasy białej 200 g boczku wędzonego surowego 1 cebula 5-6 ziemniaków ok. 400 ml zakwasu na żurek 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki chrzanu tartego 100 g śmietany 30% sól i pieprz majeranek
Rozdomowionapszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: ziemniaki - 50 dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag papryka słodka 1/5 łyżeczki pieprz kolorowy mielony - 0,5 łyżeczka sól pieprz olej : FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić(...)ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką
Camilla w kuchnisosie własnym, żeby były miękkie. Sprawdź czy obtaczać mięso w mące i kiedy solić. Na niedzielny lub świąteczny obiad nie ma równie pysznej potrawy, jak zrazy wołowe zawijane w boczku z ogórkiem, cebulką i kawałkiem papryki. Mięso duszę w sosie własnym. To właśnie długi proces duszenia jest sekretem nieziemskiego smaku śląskiej potrawy. Zrazy idealnie smakują z kluskami śląskimi, kaszą(...)rolady wołowe. Zrazy wołowe – składniki: Kaloryczność potrawy: 220 kcal w 100 g. Z 800 g wołowiny zrobisz 8 zrazów. 800 g wołowiny (udziec, rostbef lub ligawa) 150 g boczku (surowy wędzony lub wędzony parzony) 2 ogórki kiszone (średnie sztuki o łącznej wadze około 120 g) ewentualnie konserwowe opcjonalnie pół papryki (u mnie czerwona) 4 łyżeczki ulubionej musztardy (u mnie
Ania gotujepszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: ziemniaki - 50 dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag sól pieprz olej FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Cebulę obrać, opłukać(...)pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego
Camilla w kuchnimłodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry boczku wędzonego ? 400 g kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie(...)Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. ? Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić. ? Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody. ? Dołożyć wszystkie przyprawy
To co kochamNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: ? 250 g łopatki wieprzowej ? 250 g wołowiny ? 250 g boczku surowego ? 2 jajka ? 2 cebule(...)bułka kajzerka ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1/2 łyżeczki majeranku ? 1/2 łyżeczki słodkie papryki ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. ? Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. ? Mięso zmielić przez maszynkę. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. ? Dodać
To co kochamDość kontrowersyjne połączenie słodkich daktyli i wędzonego boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: ? 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek(...)plastrów wędzonego boczku ? garść różnych sałat Sos ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 1 łyżka płynnego miodu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. ? Spiąć wykałaczką i obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. ? Wymieszać wszyskie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem wg uznania. ? Podawać na sałacie z sosem
To co kochamnajbliższy weekend, pora więc na ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty i w tym roku nabijam na szpadki wszystko(...)będzie u nas w słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: ? 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości ? 200 g chudego boczku wędzonego ? po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane, bo rozpadną
To co kochamSezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza się jako samodzielne, obiadowe danie. Prostota sama w sobie i …pychota. Jutro zrobię taki sam. Gotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest pożądanym składnikiem diety(...)bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki: ? 500 g bobu w łupinkach ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka oliwy Wykonanie: ? Bób gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu obrać z łupinek. ? Boczek pokroić na paski i podsmażyć
To co kocham