boczek - 14002 przepisów (strona:165/934)

Tagliatelle z kurkami i boczkiem 178

samodzielnego przyrządzenia chyba łatwiejszego makaronu nie ma. Te długie wstęgi tak cudownie otulają się sosem. Żaden inny nie zastąpi mi już tego jedynego... Sezon na kurki trwa a boczek i śmietankę mamy pod ręką zawsze - danie którym dziś was poczęstuje to prawdziwa bomba kaloryczna ale warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron(...)prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego tymianku Do dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy boczek i czekamy

sierotka maRysia w kuchni
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 216

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)   Składniki(...)filet z piersi kurczaka  6 plastrów boczku parzonego  1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek  1 burak  kilka orzechów ziemnych  kilka suszonych daktyli  Przypraw :  pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski  kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą

Parowar Faceta
Prawdziwe Włoskie Spaghetti Carbonara 192

kawał parmezanu prosto z Włoch...  Pierwsza myśl, która mi się nasunęła... Spaghetti Carbonara ! Więc postanowiłam zrobić, takie prawdziwe carbonara rodem z Włoch. Składniki: 250 g makaronu 200 g boczku wędzonego lub podgardla wędzonego 100 g parmezanu 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz Wstawiamy wodę na makaron, wsypujemy sól, niewiele ponieważ boczek(...)parmezan są już dość słone. Boczek kroimy w centymetrowe plastry, następnie w cienkie plasterki. Podsmażamy na oliwie. Gdyby wytopiło się zbyt wiele tłuszczu można go odlać. Jak woda wrze, wrzucamy makaron i gotujemy go al'dente. Do miski wrzucamy jajka i żółtka, przyprawiamy pieprzem i mieszamy trzepaczką. Parmezan ścieramy na tarce na małych oczkach i wsypujemy go do jaj, dokładnie

Pelusiowa Kuchnia
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 152

tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :)  Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę. Ja jestem z tego drugiego obozu(...)gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje): 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 120 g boczku wędzonego lub pancetty, czyli suszonego (najlepiej w plasterkach) 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 60 g tartego parmezanu 3 jajka 200 ml śmietany 18% (ja z powodu braku dałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z pietruszki z boczkiem 170

jabłeczniku skoro mowa dzisiaj będzie o zupie. Zupie krem z pietruszki. Jedliście już kiedyś? Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatkowego charakteru nadaje zupie chrupiący boczek. Może ktoś się skusi? :) Przepis na krem z pietruszki znalazł się również w magazynie Życie ze Smakiem . Składniki: 400 g korzenia pietruszki 1 marchewka 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 plastry(...)wędzonego boczku 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2-3 łyżki oleju Pietruszkę, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć je chwilę, a następnie dusić pod przykryciem około 10 minut. Warzywa zalać 1 litrem wody i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować

My simple kitchen
Smalec domowy, smalczyk 169

smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy mówi "...a smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :) Składniki na mój przepis : 1 kg słoniny (mielonej - dla wygody) ok 40 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula pieprz  majeranek czosnek granulowany Przygotowanie : Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie ją pokroić w ok 0,5 cm kostkę, Boczek(...)kroję w nieco większą kosteczkę. W garnku wpierw wstępnie roztapiam słoninę i dodaję pokrojony boczek, gdy ilość płynnego tłuszczu zaczyna zatapiać boczek dodaję cebulę, podzieloną na 4 części bez odciętego "ogonka" który będzie trzymał wszystkie piórka - tzw. "tulipan"co chwilę mieszając i rozbijając grudki. Smalczyk jest gotowy gdy pływająca cebula ma piękny złoty kolor. Garnek zdejmuję z pieca, usuwam cebulkę

Mechanik w kuchni
Roladki z indyka z kurkami, serem pleśniowym i karmelizowana cebulą 164

Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie! SKŁADNIKI  1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji) 250 g kurek 1 duża cebula 150 g sera(...)niebieską pleśnią 8-10 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z indyka kroimy na około 8-10 plastrów, które następnie rozbijamy dłonią. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy

DefinicjaSmaku
Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty 139

się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem. Składniki: kapusta spory kawałek wędzonego podgardla lub boczku cebula koperek sól pieprz szczypta cukru łyżka mąki Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dorzucamy do boczku

Pelusiowa Kuchnia
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 105

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś

Smaczne Potrawy
Zapiekanka z dyni 112

zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony lub parzony – nie surowy) łyżka masła łyżka płynnego miodu pieprz wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni około(...)minut. Dynie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do boczku- obsmażamy razem około 2-3 minuty. Wyłączmy ogień i dodajemy łyżkę miodu i sporo zmielonego pieprzu,mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła i przekładamy dynię z boczkiem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w naczyniu bez pokrywy. Warto sprawdzać zapiekankę w trakcie pieczenia widelcem – dynia musi być bardzo

Sezonowy Garnek
Jajecznica z boczkiem i kurkami 167

śniadania, a mianowicie jajecznicy. Sezon na kurki trwa w najlepsze i z przyjemnością korzystamy z tego dobrodziejstwa lasu. Jajecznica z kurkami to perfekcyjne połączenie tych złocistych grzybów z chrupiącym boczkiem i kremową śmietanką. Całość zwieńczona obfitą warstwą drobno posiekanego szczypiorku :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 5 - 6 jajek 1 łyżka masła 80 g boczku ½ cebuli 100 g świeżych kurek(...)śmietany 30% pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Boczek kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż pozostałości piasku i innych zanieczyszczeń opadną na dno. Wyławiamy kurki i delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku

W kuchni Katie
Fasolka. Prosto, bez sensacji 180

przyprawami będzie dochodzić, przygotujcie dodatki. Skrójcie w półplasterki dwa kawałki dobrej kiełbasy (u mnie w garnku najczęściej ląduje śląska i zwyczajna), pokrójcie w małe kawałki ok. 100g wędzonego boczku , posiekajcie drobno 2 ząbki czosnku i 3-4 średnie cebule.   Na rozgrzanej patelni najpierw wytapiamy i rumienimy boczek, który już bez tłuszczu wrzucamy do garnka z fasolką. Na tłuszczu(...)boczku mocno rumienimy półplasterki kiełbasy. Lądują w garnku. Cebulkę dusimy na tej samej patelni z niewielką ilością oleju, uważając żeby się nie przypaliła, pod koniec duszenia wrzucamy czosnek, dajemy mu kilka minut i całość dodajemy do fasolki. Mieszamy wszystko razem. Ja dodatkowo wyjmuję z garnka kości na których gotowała się fasola i dokładnie ogałacam je z pysznego, mocno uwędzonego mięsa

Karo in the Kitchen
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 160

łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku(...)jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn

Pociąg Do Kuchni
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 186

wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek(...)białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić

Pociąg Do Kuchni
Zwiebelkuchen z musztardą 135

było sporo... Który produkt użyć, jakim krajem się zainspirować ? W końcu przygotowałam placek cebulowy, jest to jeden z wielu reprezentantów bardzo sytej kuchni niemieckiej. Stwierdziłam, że do cebuli i boczku (ja używam takiego z jak najmniejszą ilością tłuszczu, chodzi mi tylko o ten wyjątkowy smaczek boczku w daniu) będzie pasować musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie(...)ciepłe mleko/wodę, olej. Wyrabiać ciasto, dodając mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką. Farsz: - 5 średnich cebul - boczek wędzony 150 g - śmietana 12% 200 g - 1 lub 2 garści startego sera - 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki musztardy indiańskiej Roleski - 1 jajko - olej

Corner With Recipes