Jajecznica z boczkiem i kurkami to jedno z prostych śniadań i zarazem niebywale smacznych czym zasługuje na miano niedzielnego śniadania. Składniki : 80 gr niedużych kurek 60 gr boczku wędzonego 4-5 jajek łyżka masła łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie : Boczek kroimy w niedużą i nierówną kostkę i podsmażamy. Dodajemy masło oraz kurki i podsmażamy do pierwszych rumieńców pojawiających się(...)kurkach, w między czasie do misy wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem lekko je mieszając. Jajka wlewamy na patelnie z boczkiem i kurkami i smażymy co chwilę mieszając. Jajecznicę podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem. Przydatne rady: Zobacz jak skutecznie oczyścić kurki (You Tube
Mechanik w kuchnipasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :) Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki 1 cebula 3 jaja 125 g boczku(...)ząbek czosnku przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy cebulę kroimy w kostkę do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając
Gotowanie z pasjąodkrywania nowych aromatów, połączeń smakowych i wychodzenia poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. . Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki(...)oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki 1 cebula *jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej mąki pszennej Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę. W niecałej szklance
Kolizje SmakówSyta sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem. Oryginalna wersja została zmieniona na potrzeby i smaki mojej rodziny. Zrezygnowałam z dodania pomidora i niektórych przypraw. Gwarantuje ,że jeżeli podacie ją gościom z pewnością im zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone(...)jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek cebuli majonez musztarda sarepska sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupkach, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju porządnie smażymy, nie bojąc się ,że zrobią się nam skwarki. Studzimy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, cebulę kroimy
W Moim Magicznym DomuDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2-3 szparagi 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka startego parmezanu 20 g cienkich plasterków wędzonego boczku 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde(...)końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pokroić na kawałki (około 3 cm). Boczek pokroić i usmażyć. Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i wszystko roztrzepać. Dodać pokrojone szparagi, boczek i parmezan. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i wlać przygotowaną masę. Smażyć
Oryginalny smakwięcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony. U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili. W związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta na blogu i na pewno nie ostatnia chciałabym też(...)schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli 1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody Na farsz 100 g wędzonego boczku 50 g sera cheddar 1 mała cebula Pałowa małej papryczki chili Jalapeno lub czerwonej pepperoni 3 jajka (L) 280 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo
vaniliowoczekoladowakapuśniak z młodej kapusty Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku do dań głównych. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:) Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem(...)Scroll down for recipe in English Młoda kapusta zapiekana w beszamelu (4-6 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżka masła sól, pieprz posiekana zielenina do podania Składniki na sos beszamelowy: 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła
karmelowypolska młoda kapusta z mojego przepisu będzie smakowała tak jak u mamy. Zapraszam! Młoda kapusta zasmażana Składniki : 1 mała młoda kapusta (ok. 700-800g) 150g wędzonego boczki 1 średnia cebula 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1 łyżka mąki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego sok z cytryny (opcjonalnie) pieprz mały pęczek koperku(...)dwie garście) Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na zimną patelnię, ustawić na małym gazie i powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił i powstały ładnie przyrumienione skwareczki. W międzyczasie młodą kapustę przekroić na 4 części i poszatkować na grubsze paski, głąba wyciąć i wyrzucić. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą (do połowy wysokości kapusty), przykryć i zagotować
Codzienne GotowanieSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)gotowania makaronu). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry boczku i podsmażać, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Przełożyć na deskę i pokroić w kostkę. Do pozostałego na patelni tłuszczu po smażeniu boczku dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić plasterki pieczarek, oprószyć
Gospodyni MiejskaPrzepyszne grillowane młode ziemniaczki owinięte boczkiem. Prosta potrawa, która smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: 15 młodych ziemniaczków (małych) 15 cienkich plasterków boczku oliwa z oliwek Dodatkowo: 15 wykałaczek sos ziołowy „Winiary” w butelce Przygotowanie: Ziemniaczki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Następnie delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Grillujemy da czasu, aż boczek się
Oryginalny smakPieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków(...)boczku wędzonego, parzonego 100 ml mleka 150 g serka ziołowego pęczek szczypiorku 100 g sera żółtego pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy. Osuszamy. Nakłuwamy ich skórkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu
Kuchnia MagdaLenystop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie. ;) * SKŁADNIKI(...)porcje Szparagi: 1 pęczek zielonych szparagów 2-4 jajka 4 plastry surowego wędzonego boczku kawałek parmezanu lub grana padano odrobina masła klarowanego sól Sos holenderski z musztardą: 3 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 100 g masła 1 łyżeczka musztardy Dijon biały pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij
Food Squaremieszamy i ponownie odstawiamy i tak przez kolejne 3-4 dni. A kiedy zakwas jest gotowy, możemy przystąpić do ugotowania żurku. Składniki: 1 litr zakwasu 500g białej kiełbasy 200g boczku wędzonego ze skórą 2 marchewki 1 duża pietruszka razem z natką 1 duża cebula pół pora pół selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki chrzanu 2 łyżki(...)przekroją na cztery części marchew, pietruszkę wraz z natką, umytego i rozciętego pora, pół selera, cebulę pokrojoną na ćwiartki, ziele angielskie, liść laurowy i biała kiełbasę oraz skórę z boczku wędzonego. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę
Jacob TastesFrankfurterki, kiełbaski - proste w wykonaniu danie a wygląda efektownie na talerzu, w szczególności w sąsiedztwie jakiejś lżejszej sałatki i chrupiącego pieczywka. Albo śliwek w boczku! Liczba porcji: 1 2 frankfurterki 2 cienkie plastry boczku Piekarnik rozgrzać do 200C. Każdą frankfurterkę owinąć plastrem boczku, przypinając go na obu końcach wykałaczkami. Wyłożyć na blaszkę i zapiekać ok 10-15 minut(...)przyrumienienia boczku. Podawać natychmiast. marcelina
Czerwony Gupikciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżeczka(...)cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Mąkę wymieszaj wraz z solą, a następnie wlej gotowy zaczyn oraz oliwę. Zagnieć ciasto. Powinno
Food Square