pęczek włoszczyzny + 6 liści laurowych + 6 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów 200 g naturalnie wędzonej szynki 200 g naturalnie wędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym(...)angielskie. Zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny na małym ogniu bez przykrycia. Na ostatnie 20 minut gotowania wywaru wkładamy do niego boczek, kiełbasę oraz szynkę. Na końcu lekko solimy. W tym czasie namaczamy też grzyby w 1 szklance wody (tyle, aby grzyby zostały przykryte) przez ok. 1 godzinę, a następnie podgotowujemy przez
Poezja smakupotrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki(...)golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu niezbyt gwałtownie podsmażamy boczek przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy
Kulinarna Pokusajedną z moich ulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw gulaszowych. Dzięki dodatkom takim jak boczek, kiełbasa i mięso leczo jest też bardzo sycące i nabiera odpowiedniego, otulającego aromatu. Zjedzony z chrupiącym chlebkiem, to jak dla mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie łatwe(...)małe, pokrojone w kostkę 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 200 g mięsa gulaszowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory) 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego cukier
karmelowyNaleśniki ruskie z serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Zasmakują wszystkim miłośnikom naleśników, a także ruskich pierogów, gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle(...)ruskich: 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka pół łyżeczki soli łyżka oleju Farsz: 800 g ziemniaków cebula 250 g twarogu półtłustego 350 g boczku wędzonego pieprz, sól Ponadto: około 150 g sera żółtego Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Następnie smażymy cienkie naleśniki
e-PrzepisyKulinarneswoimi upodobaniami. Jednak idea prowadzenia bloga opiera się jednak na tym, że nawet jakbym wrzucił zdjęcie herbaty, to musiałbym zamieścić przepis na nią Z drugiej strony połączenie pomidora, boczku i twarogu przypadło domownikom do gustu, więc dzielę się tym, co znalazło się w środku i jak to przygotować. Składniki (na 2 osoby): 6 średnich pomidorków 4 jajka 3 pieczarki(...)plasterki boczku wędzonego 50g twarogu kilka oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Boczek kroimy w cienkie paski i wrzucamy na zimną patelnię. Przesmażamy go na wolnym ogniu, aż się wytopi i będzie chrupiący. Pokrojone w plasterki pieczarki również przesmażamy
Jacob Tastesśniadanie jest niezwykle proste do przygotowania i co ważniejsze niezwykle smacznie. Pokażę Wam co kupić i jak przygotować takie śniadanie w domu. Składniki puszka fasoli w pomidorach plasterki wędzonego boczku 2 jajka chleb tostowy Śniadanie angielskie – przygotowanie Fasolkę w pomidorach kupicie w puszce w supermarkecie. Gotową fasolkę wyprodukował Heinz. Fasolkę podgrzewamy w rondelku, uważając aby nam się nie przypaliła(...)Boczek grillujemy na patelni grillowej aż będzie delikatnie rumianu i chrupiący. Na drugiej patelni na masełku smażymy jajka na twardo. W tosterze robimy grzanki. Na talerze wykładamy tosty, fasolkę, boczek i jajko… podajemy całość z dużą czarną kawą. Smacznego! Smacznego! Artykuł Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się(...)odgrzewania SKŁADNIKI / 6 PORCJI 40 g masła 1 cebula 100 g boczku 200 g wiejskiej kiełbaski 1 duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory
cool and mintyKlasyczne danie kuchni włoskiej, którego podstawą są jajka i smażony boczek, tym razem z dodatkiem pysznych kurek. Ekspresowe w przygotowaniu i jakie dobre.Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc danie tak pyszne, że trudno mu się oprzeć. Sos przygotowujemy z samych jajek, które dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno(...)patelni zbyt długo. Ma powstać z nich kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym
cool and mintywciąż w aromatycznym towarzystwie - pachnie bazylią i wędzonką. Dodatek tłuszczu i soczystych pomidorków jest w tej sałatce bardzo ważny. Składniki : ok. pół kilograma bobu 3 plastry wędzonego boczku 12 pomidorków koktajlowych łyżka pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego łyżeczka płynnego miodu sól pieprz Wrzątek osolić i obgotować (ok. 3 minut od momentu zawrzenia) w nim bób. Bób(...)odsączyć z wrzątku i opłukać od razu zimną wodą. Odsączyć i przełożyć do salaterki. Boczek pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię ustawioną na palniku o średniej mocy. Boczek ma się powoli wytapiać, a nie od razu usmażyć na spieczone skwarki. Skwarki z boczku odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudzony bób wymieszać z pesto tak, by pokryło
Weekendy w domu i ogrodzieMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby(...)puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy. Pomidory nacinamy na krzyż
cool and mintywykorzystać kurczaka inaczej? Ja zrobiłam roladę z zielonymi szparagami. Pyyyyszna. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 zielonych szparagów 10 plasterków wędzonego boczku – bardzo cienkich 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą) 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki śmietany 30% sól pieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozbijamy. Na dużej desce układamy plastry boczku, na boczek rozbite filety z kurczaka, solimy(...)fileta, pieprzymy, smarujemy oliwą z oliwek, układamy zielone szparagi. Zawijamy wszystko w roladę (zawijamy fileta, owijamy go boczkiem). W kubeczku mieszamy musztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami
MojaQchnia.plRoladki ze schabu z rozgniecionym bobem i wędzonym twarogiem, a wszystko to otulone plasterkami boczku. Polecają się na niedzielny obiad ;) 4 kotlety schabowe 200 g bobu 50 g twarogu wędzonego 1 cebula 300 g wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki mleka sól pieprz czarny olej rzepakowy czosnkowy Plastry schabu cienko rozbić i włożyć do zimnego mleka. Odstawić do lodówki(...)twarogiem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Pastę z bobu rozłożyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
https:KKuchniaMniamBardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa 3 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki groszku zielonego 1 cebula dymka 300 g boczku wędzonego 1 opakowanie ciasta francuskiego sól pieprz czarny papryka słodka mielona olej rzepakowy czosnkowy Polędwiczkę oczyścić odcinając białe(...)ciasta. Polędwiczkę rozciąć wzdłuż ostrym nożem i napełnić przestudzoną jajecznicą z groszkiem. Zabezpieczyć wierzch wykałaczkami i ostrożnie przełożyć na rozgrzaną patelnię. Lekko obsmażyć i zdjąć z patelni. Obwinąć plasterkami boczku, tak aby zachodziły jeden na drugim. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim polędwiczkę w boczku. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować odłożonym jajkiem
https:KKuchniaMniamBotwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą. Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci(...)również z dodatkiem bobu , ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat
e-PrzepisyKulinarneprzedstawiam kolejne danie z wykorzystaniem mojej ukochanej młodej kapusty. Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron(...)młodej kapusty, poszatkowana 2 duże marchewki, obrane i starte na tarce 1 por, pokrojony w plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki olej do smażenia 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml śmietanki 36 % sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej średni rondel
karmelowy