boczek - 14002 przepisów (strona:148/934)

Prażucha: pyszne kluski ziemniaczane rodem z biednej kuchni wiejskiej. PRZEPIS 94

pierwszy i wiemy już, że zostaną z nami na stałe. Przepis na prażuchę Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek mąki pszennej, 2 duże cebule, około 300 gramów wędzonego boczku, podgardla lub słoniny. Jak zrobić prażuchę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, posól i gotuj aż będą prawie miękkie. W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj(...)Boczek wrzuć na patelnię, a gdy się wytopi (jeśli jest chudy, wlej trochę oleju), dorzuć cebulę i smaż wszystko, często mieszając, do zrumienienia. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane, sprawdź poziom wody w garnku – powinno być jej około 3 cm, mniej więcej szklanka. Jeśli jest więcej, odlej, jeśli mniej, uzupełnij wrzątkiem. Gotujące się ziemniaki zasyp równomiernie mąką, przykryj i gotuj

Kulinarna Polska
Primadonna 58

Przepyszna sałatka z chipsami z boczku i oliwkami to super propozycja na domowe imprezy. Wygląda i smakuje wyśmienicie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 mix sałat (ok. 200-250 g) 1 kostka sera feta (270 g) 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek (ok. 150 g) boczek wędzony w plasterkach (100 g) garść nasion dyni i słonecznika sos sałatkowy włoski 3 łyżki(...)wody 3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU. 1.  Plasterki boczku zesmaż na patelni i odstaw do wystudzenia; 2.  Fetę pokrój w kostkę; 3.  Mix sałat, fetę i połówki oliwek wrzuć do miski; 4.  Przygotuj sos według instrukcji na opakowaniu; 5.  Ziarenka dyni i słonecznika upraż na suchej patelni

Prosty przepis na
Makaron ze szparagami i boczkiem 70

Sezonowe smaki na talerzu w kilka minut.  200g makaronu 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 250g wędzonego boczku  4 ząbki czosnku 100g startego sera  200ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek(...)oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut.  3. Makaron przekładamy na patelnię. Wlewamy powoli śmietankę, mieszamy. Dodajemy ser, gotujemy mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.  makaron, szparagi, dania obiadowe, sezonowe, boczek

Szefowa kuchni
Bigos z cukinii 76

zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 20 dkg wędzonej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 30 dkg wędzonego boczku 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach 1 duży ząbek czosnku Jak zrobić bigos z cukinii. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić kostkę

MeCooks
4 pomysły na nietypowe kanapki 56

chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy guacamole i dekorujemy kolendrą oraz kiełkami. Smacznego! 2. KANAPKI Z POMIDOREM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM – surowy boczek w plastrach – pomidor – ricotta – szczypiorek – kiełki Plastry boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy do momentu, aż staną się chrupiące. Odkładamy je na ręcznik papierowy(...)obciekły z tłuszczu. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy plaster pomidora, plastry boczku, dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami. Smacznego! 3. KANAPKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA – 200g surowego, świeżego filetu z łososia – 1-2 ogórki konserwowe – 1 szalotka – ½ łyżki oliwy (opcjonalnie) – sok z ¼ limonki lub ⅓ cytryny – sól, pieprz, (ewentualnie Maggi) – ricotta – kiełki Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce

Be Fit Be Strong
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą. PRZEPIS 71

młodą kapustą. W wiosennej wersji są niesamowicie pyszne. Przepis na łazanki z młodą kapustą Składniki: 500 gramów makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 2-3 cebule 250 gramów boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie Olej Sól, pieprz Jak zrobić łazanki z młodą kapustą? Makaron ugotuj “na ząb”, zahartuj i odcedź. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię(...)się wytopi (jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju) dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Wszystko przesmaż aż do zrumienienia. Kapustę dość grubo poszatkuj. Przesmażony boczek i kiełbasę przełóż do większego garnka, dodaj kapustę, wlej pół szklanki wody, duś przez około 7 minut – aż kapusta zmięknie. Dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Artykuł

Kulinarna Polska
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 85

zrazy są pieczone, a nie duszone, dlatego nie wymagają sznurowania, które zabiera sporo czasu. W środku klasycznie nadziane boczkiem, ogórkiem i cebulką, a wszystkie smaki łączy odrobina musztardy. Świetne na rodzinny obiad. Przepis na zrazy pieczone Składniki: 6 kawałków schabu wieprzowego o grubości około 3 cm, około 250 gramów wędzonego boczku, 2-3 ogórki kiszone, 1 większa cebula, musztarda, sól(...)brytfanki, do sosu łyżka papryki słodkiej, łyżka mąki pszennej. Jak zrobić pieczone zrazy wieprzowe? Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka na cienkie placki – uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Boczek pokrój w cienkie plastry lub kostkę, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą, wyłóż porcję boczku, ogórków i cebuli, zwiń ciasno, zakładając boki

Kulinarna Polska
Carbonara z cukinią 90

Składniki: 400 g makaronu spaghetti 200 g surowego, wędzonego boczku 400 g cukinii (1 średnia) 60 g sera grana padano lub parmezanu 200 g śmietany 18% 4 żółtka 2 łyżki miękkiego masła sól 1 łyżeczka pieprzu posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zachowując kilka łyżek wody, w której się gotował. Boczek (bez skóry(...)chrząstek) kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na gorącej patelni od czasu do czasu mieszając na średnim ogniu, tak aby był lekko zrumieniony. Następnie do boczku dodajemy startą na dużych oczkach tarki cukinię. Smażymy mieszając do momentu aż będzie miękka a nadmiar soku wyparuje. Ser kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do blendera razem ze śmietaną, żółtkami, masłem i pieprzem

Qchnia po prostu
Modro kapusta. Pyszny dodatek obiadowy rodem ze Śląska. PRZEPIS 75

czasem jemy ją po prostu solo. Mamy dla was przepis na tradycyjną modro kapustę. Przepis na modro kapusta Składniki: mała główka kapusty czerwonej, 2 średnie cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 4-5 łyżek octu, płaska łyżka cukru, sól, pieprz. Jak zrobić modro kapusta? Kapustę poszatkuj, cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój w małą kostkę. W głębokim garnku najpierw przesmaż boczek(...)wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut – jeśli boczek jest bardzo chudy, wlej trochę oleju. Teraz do garnka dodaj kapustę, smaż wszystko kolejnych kilka minut często mieszając, dopraw solą i pieprzem, wlej szklankę wody i duś pod przykryciem około 15 minut – na koniec wody na dnie powinno prawie nie być, jeśli wyparowała szybciej

Kulinarna Polska
Kluski śląskie z mięsem wołowym 66

Przepis na mięciutkie kluski śląskie nadziewane farszem z mięsem wołowym, boczkiem wędzonym, cebulą, musztardą i ogórkiem. To pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować(...)Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone: 400 g boczek wędzony: 150 g cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 szt. musztarda do smaku czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka Przepis na kluski śląskie z mięsem wołowym Przygotowanie Kluski

Kuchnia Na Wypasie
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 51

chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła(...)łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą

KuchniaWeDwoje.pl
Wielkanocne uszka z farszem z białej kiełbasy i sos chrzanowy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZPEPIS 87

jest nieprawdopodobnie dobre! Przepis na uszka z białą kiełbasą Składniki: porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 duże cebule, 200 gramów wędzonego boczku, szklanka mleka, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz, olej. Jak zrobić uszka z białą kiełbasą? Z kiełbasy zdejmij osłonkę, przełóż do miski. 1 cebulę drobno posiekaj(...)wyrób przy pomocy dłoni. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i zasmaż, następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, a gdy puści tłuszcz, dodaj drugą drobno posiekaną cebulę i zrumień – jeśli boczek nie jest mocno tłusty, użyj odrobiny oleju. Ciasto

Kulinarna Polska
Sałatka Cezara z kurczakiem i boczkiem 75

Sałatka Cezara z grillowanym kurczakiem i boczkiem 🥗 czyli moja ulubiona wariacja tej sałatki. Jej podstawa to sałata rzymska, parmezan i grzanki, a także najważniejszy gracz w sałatce czyli sos Cezara. Jego ważnym składnikiem jest Worcestershire - warto go kupić i mieć w domu, ale jeżeli wiecie, że będzie Wam po prostu zalegał w domu to na końcu przepisu dałam Wam "przepis(...)podróbę 😂 Składniki na 3-4 porcje (ja się jedną najadłam, a to serio się rzadko zdarza): 2 małe główki sałaty rzymskiej 1 duża pierś z kurczaka 100-150 g boczku 1 ciabatta lub półbagietka 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu (jak chcecie możecie użyć light) 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny

Czarnawisienka
Muffiny jajeczne – przepis na śniadanie 70

Muffiny jajeczne to prosty przepis na pyszne i sycące śniadanie, które powstało z resztek zalegających w lodówce, czyli z kilku ziemniaków niezjedzonych na obiad, znalazło się także po kawałku boczku i szynki oraz oliwki i groszek. Jest to świetny pomysł na sprzątnięcie lodówki z resztek wędlin, można też do muffinek dodać paprykę, suszone pomidory, pieczarki, szczypiorek czy inne ulubione dodatki(...)sztuk): 4 jajka 1/4 szklanki mleka łyżeczka mąki pszennej 3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) średniej wielkości cebula około 150 g pieczonego schabu około 100 g boczku wędzonego pół szklanki groszku mrożonego 2 garście oliwek zielonych 200 g sera żółtego sól, pieprz, czosnek suszony, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra   Przygotowanie Ziemniaki kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Śniadanie na wypasie 69

Przepisy na diecie Ketogenicznej Idealne połączenie tego co tygryski lubią najbardziej: jajek, boczku i kiełbasek Składniki: 2 kiełbaski frankfurterki 2 jajka szpinak baby (lub mrożony – jeśli mrożony zalejmy go wcześniej wrzątkiem i odsączmy) kilka pieczarek (opcjonalnie lub inne grzybki) łyżka masła 2 plasterki boczku (u mnie wędzony) Jak zrobić: Na patelnię wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści(...)rozgrzane masło wrzucamy bekon, kiełbaski i pieczarki (kiełbaski można wcześniej ponacinać tak jak na grilla) Po podpieczeniu i spaleniu boczku wyjmujemy z patelni na talerz boczek, kiełbaski oraz pieczarki.. Teraz wbijamy jajka, i szpinak, przykrywamy przykrywka wszystko i czekamy do momentu ścięcia się białka w jajkach, żółtko niech będzie płynne, chyba że lubicie bardziej ścięte to trzeba będzie troszeczkę

Keto Meto Przepisy

Proponowane wyszukiwania