prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby resztę modrej kapusty z boczkiem można było sobie jeszcze na kolację podsmażyć. Dopiero po kilku latach przestała być niemalże odświętnym dodatkiem do obiadu i – w przeciwieństwie do orzechów czy pomarańczy dostępnych dawniej tylko na Boże(...)Narodzenie – do dnia dzisiejszego nic nie straciła, wciąż zajadam ją z takim samym apetytem. Udostępnij Składniki na modrą kapustę 1 główka czerwonej kapusty 250 g boczku wędzonego 2 średnie cebule 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki octu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować. Cebule obrać, pokroić
niecodziennikparydodają białą kapustę, śliwki lub grzyby suszone. Z pewnością każda wersja jest bardzo smaczna, nasza również, przygotowana tylko z kiszonej kapusty, mięsa wołowego i wieprzowego oraz wędzonej kiełbasy i boczku. Aby bigos nabrał wyrazistości i głębi, dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły. Składniki 1 kg kiszonej(...)kapusty 300 g wołowiny na rosół 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 duże cebule 5 suszonych grzybów 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 / 4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku olej do smażenia (ewentualnie smalec) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin
niecodziennikparypierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka(...)bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. Składniki na pieczoną perliczkę 1 perliczka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 / 2 pomarańczy 1 / 2 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Perliczkę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami
niecodziennikparyprzeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości, ilość z około 2,5 kg mięsa wydaje się za mała. Udostępnij Tradycyjna biała kiełbasa – składniki 1 kg karkówki 500 g łopatki wieprzowej 500 g boczku surowego 500 g podgardla 5 ząbków czosnku 40 g soli himalajskiej drobnej 4 g kolorowego pieprzu w ziarnkach 3 owoce jałowca 4 g cukru 4 g majeranku 1 szklanka lodowatej(...)Pieprz oraz owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Z karkówki i łopatki wieprzowej powycinać tłuste kawałki. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w maszynce do mielenia mięsa. Boczek oraz podgardle również pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić na dużym sicie (np. 8 mm) pokrojone mięso, zaś boczek i podgardle do oddzielnego naczynia na mniejszym
niecodziennikparyNaszej wersji kiszki spróbowała Podlasianka, która pochwaliła ziemniaczane danie, więc śpieszymy z opublikowaniem przepisu. Udostępnij Kiszka ziemniaczana – składniki 2,5 kg mączystych ziemniaków 2 duże cebule 400 g boczku wędzonego surowego 200 g słoniny 3 jajka wielkości L 2 duże ząbki czosnku 1,5-2 łyżki soli 1 łyżka czarnego pieprzu drobno mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki(...)długości) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa (używając sitka o dużych oczkach) lub drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wytapiać na średnim ogniu. Z boczku odciąć skórkę, pokroić go w małą kostkę, dorzucić do wytapiającej się słoniny. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z boczkiem i słoniną. Następnie całość odstawić do wystygnięcia
niecodziennikparyprzenieść się kulinarnie z Polski do Południowego Tyrolu, skąd pochodzi bigos tyrolski, główny dodatek wielu potraw w tamtym regionie geograficznym. Głównym składnikiem bigosu jest kapusta kiszona i boczek wędzony, których smak podkręca dodatek liści laurowych i owoców jałowca. Realizacja przepisu jest dość prosta, nie wymaga specjalnych składników, musimy się skupić tylko na długim gotowaniu bigosu na małym ogniu(...)Jeżeli jesteście ciekawi, jak smakuje bigos w wersji tyrolskiej, serdecznie polecam dzisiejszy przepis! SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 250 g w ę dzonego boczku 1 l bulionu mięsnego 2 cebule 2 łyżki mas ł a 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 5-7 owoców ja ł owca s ó l, pieprz, cukier **** INGREDIENTI 1 kg di crauti
La grande e la piccola cuocazapiekanki! Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Takie proste i klasyczne, z tych składników, które przeważnie zawsze mamy pod ręką. I dzisiejsza zapiekanka ziemniaczana właśnie taka będzie. Ziemniaki, kiełbaska lub boczek, cebulka, ser i przyprawy – proste składniki, które pewnie odnajdziecie w swojej lodówce. Idealny pomysł na szybki, sycący obiad. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 1 kg * cebula(...)surowy boczek wędzony lub dobrej jakości kiełbasa – 200 g * ser żółty cheddar – 40 g * śmietana 30% – 1/4 szkl * jajko L – 1 szt * masło prawdziwe * sól, pieprz , papryka, gałka muszkatołowa, czosnek mielony SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki gotujemy na półtwardo, studzimy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, boczek podsmażamy ( tłuszczyk się wytopi ). Dodajemy cebulkę, smażymy kilka minut dodając odrobinę
Ostra na SłodkoZupa gulaszowa po zbójnicku z łopatką wieprzową, boczkiem i fasolą to bardzo pożywne, treściwe i smaczne danie jednogarnkowe, które możemy zaserwować na obiad całej rodzinie głodomorów. Jest prosta i łatwa do zrobienia, więc nie powinna nastręczyć trudności nawet początkującym kucharzom. Ta aromatyczna, gęsta i bardzo mięsna zupa, będzie idealnym posiłkiem w chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci i rozgrzewa. https://youtu.be/0kS7FXfXiy4 Składniki na zupę gulaszową po zbójnicku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g niezbyt tłustego boczku (miałam gotowany, ale może też być surowy) 250 g białej fasoli (z puszki) 2 cebule (około 150 g) 2 średnie marchewki (około 150 g) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) około 600 ml wody sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, suszona natka pietruszki
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na smaczne spaghetti a la carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępne SKŁADNIKI: 200g boczku wędzonego 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki 140g makaronu spaghetti 50g sera parmezan pieprz 1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był(...)czas jak makaron nam się gotuje musimy roztrzepać na talerzu jajka. Pokroić drobno pietruszkę i czosnek a ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. 3. Przechodzimy do smażenia. Boczek smażymy na złocisty kolor następnie dodajemy czosnek i pietruszkę. Całość mieszamy a na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 4. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. W tym czasie powinien ugotować się już
karolgotujeszybkie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na przystawki . Składniki : 1 kg ziemniaków (obranych, umytych i pokrojonych w grube słupki) 3 plastry boczku parzonego 1,5 l oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli 300 g pomarańczowego cheddara 350 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 łyżeczki sosu z jalapeno (można zamienić na tabasco(...)łyżeczka wędzonej papryki słodkiej Papryczki jalapeno (pokrojone w plastry) Opis przygotowania: Plastry boczku kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Smażymy, aż boczek się zarumieni oraz wytopi się nadmiar tłuszczu i będzie chrupiący. Gotowy odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie w misce mieszamy go z plastrami papryczek jalapeno. Odstawiamy na czas smażenia frytek. Pokrojone w słupki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzez dlugi czas brukselk ę omija ł am szerokim ł ukiem. Szukałam sposobu na złamanie goryczy tej ma ł ej i niezwykle efektownej kapustki. Dodatek wędzonego boczku oraz słodkich daktyli by ł strza łe m w dziesiątk ę . Brukselka nie tylko straci ł a swoj ą charakterystyczn ą gorycz, ale zyska ł a również(...)quanto pare l’intuizione ha dato i suoi frutti, permettendomi di ottenere un piatto da lecca rs i le dita. SKŁADNIKI 400 g brukselki 100 g wędzonego boczku 50 g daktyli 1 cebula 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di cavoletti di Bruxelles 100 g di pancetta affumicata 50 g di datteri
La grande e la piccola cuocamarchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska) 150 gram wędzonego boczku surowego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę, pora,marchewkę i pietruszkę w cienkie półplasterki, selera(...)możemy pokroić na cienkie i drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ( ja użyłam tarki), ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, boczek kroimy w dość drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki, na patelnię dodajemy smalec lub olej i podsmażamy cebulkę wraz z boczkiem i kiełbasą, gdy cebula się zeszkli a boczek z kiełbaską lekko przyrumieni przekładamy całość
Blog kulinarny S9.PLboczkowa skórka. Takie właśnie są te roladki. Przepis na roladki paprykowe z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, musztarda, 8 plasterków boczku wędzonego, oliwa, łyżeczka papryki w proszku, majeranek, sól, pieprz. Zrób tak: 1 posiekaną cebulę i czosnek razem z pokrojoną w paseczki papryką przesmaż na odrobinie oliwy. Gdy papryka zacznie robić(...)pieprzem, wymieszaj, zdejmij z ognia. Każdą pierś przekrój wzdłuż, kawałki mięsa rozbij tłuczkiem, uważając, aby ich nie przedziurawić. Każdy oprósz solą i pieprzem, posmaruj cienko musztardą, połóż plasterek boczku, następnie nakładaj farsz (około łyżki na każdą roladkę), zwiń, zawiń w kolejny plasterek boczku i zepnij wykałaczkami. Drugą cebulę pokrój w plastry, rozłóż je na dnie żaroodpornego naczynia, na nich połóż
Kulinarna Polskamożecie pozwolić sobie na mały cheatmeal. Jednak pamiętajcie – kluczem do sukcesu jest UMIAR! Składniki: – 400-500g makaronu penne – 400g śmietanki 30% – 125-250g boczku wędzonego, surowego (najlepiej pokrojonego w kostkę) – 240g groszku konserwowego – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Dodatkowo: tarty parmezan do posypania Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy cały boczek, kroimy go w kostkę. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy z boczkiem na tłuszczu, który się z niego wytopił. Na patelnię wlewamy śmietankę i zagotowujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy odsączony groszek, mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Sos mieszamy
Be Fit Be Strong