Omlet gospodarski, to omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Niezwykle smaczny i sycący. U mnie z poniższej porcji pojadły 4 osoby. Jedyne o czym należy pamiętać, by w trakcie smażenia, co jakiś czas podważać drewnianą szpatułką ziemniaki, tak by masa jajeczna mogła spływać po trochu na dno patelni. Ja niestety na moment musiałam opuścić stanowisko kuchenne i trochę zbyt mocno(...)przypiekła mi się cebulka – na szczęście całość nie była gorzka i zjedliśmy ze smakiem:) 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 6 jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej zielona cebulka (szczypior) Obrane ze skórki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po odcedzeniu pozostawiamy
Smaki Na TalerzuDeszcz. Kawa. Słońce. Deszcz. W zasadzie co tu dużo pisać? Całe danie to tylko dwa składniki - szparagi i boczek. A efekt? Całkiem fajna przystawka z grilla. Należy tylko pamiętać, aby szparagi często obracać by boczek się nie przypalił. Składniki: pęczek zielonych szparagów plastry wędzonego boczku - tyle, ile szparagów Każdy szparag owinąć plastrem boczku. Grillować aż szparagi zmiękną (ale będą nadal
My simple kitchenbyć taki sam jak inni". Moja dzisiejsza propozycja to szybka i (nie)banalna przekąska ze szparagami. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, zabrana np. na piknik. Boczek możecie zamienić na szynkę a żółty ser np. na mozzarellę - też wyjdzie pysznie :) Ilość porcji zależna będzie od ilości użytego przez Was ciasta francuskiego oraz od wielkości preferowanych porcji(...)wyszło 8 dużych porcji :) Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów boczku 1 jajko Szparagom oderwać zdrewniałe końcówki (szparagi pękną w tym miejscu, gdzie zacznie się część nadająca się do jedzenia). Podgotować je w osolonej wodzie aby były al dente i wystudzić. Ciasto rozwinąć i podzielić
My simple kitchenmięciutkie. Było też dobrze doprawione. Serek kanapkowy – choć tego składnika nieco się obawiałam, po zapieczeniu wyszedł nieziemsko. Bardzo fajnie „nawilżał mięso” i dobrze smakował . No i boczek – on nadał całości swojego charakterystycznego smaczku. Zdecydowanie polecam! 1-1,2 kg schabu 200 g serka kanapkowego śmietankowego (u mnie Twój Smak z Piątnicy) 100 g serka topionego(...)mnie tylżycki) 1/2 pęczka koperku 100-150 g boczku (u mnie surowy, w plastrach) granulowany czosnek sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacinamy z wierzchu ostrym nożem. Nacięcia powinny znajdować się co 2 cm i sięgać do połowy mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem (z każdej strony, a także delikatnie pomiędzy nacięciami). Wierzch oprószamy granulowanym czosnkiem. Boczek kroimy
Smaki Na Talerzuwcześniej fasoli i nie trzeba jej długo gotować. Jak dla mnie smakuje tak samo jak ta przygotowana z suchej fasoli. składniki: 4 puszki białej fasoli 300 g wędzonego boczku 300 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki wody sól,pieprz majeranek Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w drobną(...)kostkę. W garnku najpierw podsmażyć kiełbasę i boczek. Jak wytopi się trochę tłuszczyku dodać cebulę. Całość smażyć aż cebula zmięknie a kiełbasa i boczek ładnie się przyrumienią. Białą fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do garnka. Dodać także przcier pomidorowy. Dolałam też trochę wody bo mój domowy przecier był bardzo gęsty. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować
Monia miesza i gotujeprezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 3 łyżki oleju(...)pieprz Dodatkowo: kwaśna śmietana Przygotowanie: Kapustę kiszona odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Włożyć drobno pokrojony boczek i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać kminek, słodką paprykę, chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, bulion i kapustę kiszoną. Wymieszać
Oryginalny smakTradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule(...)boczku surowego,wędzonego sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta
Smak mojego domusię ferie i na Podhalu spod Suwałk pojawili się Ula i Grzesiek, cudowne małżeństwo, które do pensjonatu rodziców przyjeżdża już któryś raz. Przywieźli sękacz, przepis na kartacze z mięsem, boczek oraz maszynkę, której pewnie Rosjanie używali do budowania kosmodromów. Kartacze z mięsem nie są trudne, ale mega pracochłonne, więc raczej nie wystąpią w charakterze obiadu w 15 minut(...)dietetyczne – w środku jest mięso, okrasza się boczkiem ze słoniną i cebulą. Można do środka wpakować ser doprawiony cebulą, znane są wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki bezdech u Ulki
ladykitchenDzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za sprawą kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego. Mniam… Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 45 g boczku (parzonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek mała szczypta cząbru sól pieprz Przygotowanie(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Lekko zrumienić. Fasolę odsączyć, dodać zrumieniony boczek, obrany ząbek czosnku i cząber. Zmiksować tak, aby były wyczuwalne małe kawałeczki fasoli. Następnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie za gęsta, dolać odrobinę wody lub zalewy, w której była fasola. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy
Oryginalny smakdanie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy). Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek… no właśnie – danie do niskokalorycznych nie należy. Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie „małe grzeszki” i przygotować(...)ulubionego makaronu 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 350-400 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 – 1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki natki pietruszki mielona słodka papryka sól, pieprz opcjonalnie – garść tartego sera olej/masło Makaron gotujemy al dente
Smaki Na TalerzuDzisiaj bardzo smaczne pierogi, które znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem(...)miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego 1,5 – 2 szklanki wody 1 cebula 3 płaskie łyżeczki kminku około 3 łyżeczek cukru 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Kapustę przełożyć do garnka (jeśli jest
Oryginalny smakpotrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki(...)golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu niezbyt gwałtownie podsmażamy boczek przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę i smażymy
Kulinarna Pokusaupieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec! Polecam. 1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majeranku (płaskie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku(...)garście czosnku suszonego w płatkach (solidne) Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki). Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek. Całość umieścić
Di gotujetutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu. Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy boczek(...)smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy wodę z gotowania i masło
Karo in the Kitchenminut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. NADZIENIE ZIEMNIACZANE Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja(...)jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć ciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli
Karo in the Kitchen