boczek - 14002 przepisów (strona:146/934)

Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 309

takie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki: Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę(...)przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność powtarzaj aż zgromadzisz około 12 dużych liści bez dziur. Pozostałą kapustę można zużyć na przykład

Kulinarna Polska
Bun cha Hanoi 43

łyżki ____ Czosnek 1-2 ząbki Chili 1 sztuka Pieprz świeżo zmielony do smaku Karmel Cukier 75 gram Woda 150 ml plus 50 ml Mięso Mielona wieprzowina 500 gram Boczek 300 gram Czosnek 5-7 ząbków Szczypiorek dużo Sos rybny 5 -7 łyżek Sos ostrygowy 5-7 łyżek Warzywa Marchewka Mango zielone ( w originale papaya zielona) Ogórek zielony Sól odrobina Cukier(...)podziel marynatę na pół i do jednej połowy dodaj posiekany czosnek, chili i dopraw pieprzem. Mięso Przede wszystkim czosnek i szczypiorek posiekaj na drobne kawałki i podziel na pół. Boczek pokrój na cienkie paski i włóż do miski, dodaj połowę oczywiście szczypiorku i czosnku, wlej połowę karmelu, dodaj sos rybny i ostrygowy, wymieszaj. Oczywiście podobnie musisz zrobić, mój drogi czytelniku

RafalCook
Penne Arrabbiata z boczkiem 32

włosku dosłownie oznacza „zły” co odnosi się do jego pikantności pochodzącej z papryczek chili. Ten sos zwykle podaje się z makaronem penne. Dodatkowo często spotyka się wersję z boczkiem lub z suszonymi pomidorami. Print Penne arrabbiata z boczkiem Course Danie główne Cuisine Włoska Ingredients 1/2 opakowania makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula 150 g krojonego(...)boczku 2-3 papryczki chili 2 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru najlepiej brązowego pieprz kilka listków świeżej bazylii Instructions Makaron ugotować al dente Czosnek i cebulę pokroić na drobną kostkę, paprykę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę. Smażyć chwilę aż cebula

PanGotuje
Węgierski bogracz 44

Nazwa tradycyjnego węgierskiego dania bogracz (węg. Bogrács ) wywodzi się od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. Jest to treściwa zupa gulaszowa (węg. gulyásleves ) zawierająca wędzony boczek, wołowinę, pomidory oraz paprykę. Mimo że najlepiej smakuje przygotowana w kociołku nad ogniskiem, to z łatwością przygotowuje się ją na domowej kuchence. Przepisów na bogracz jest wiele. Tu przedstawiam sprawdzony(...)prosty (może zbyt łagodny dla węgierskich podniebień). Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, jednak miło spędzonego przy ognisku na biwaku lub działce. Print Bogracz Course Danie główne Cuisine Węgierska Keyword boczek, bulion, cebula, czosnek, jednogarnkowe, łatwe, papryka, pomidory, śmietana, węgry, wołowina Prep Time 20 minutes Cook Time 2 hours Total Time 2 hours 20 minutes Servings 6 porcji Calories 640 kcal

PanGotuje
Cukinia po węgiersku 799

Cukinia po węgiersku Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać!       Składniki: 2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona) 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 małe lub 1 duża cukinia(...)papryczka chilli (lub pół) 2 pomidory Przyprawy: sól, pieprz,m papryka słodka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia)         *** Boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli

Blog z Apetytem
Roladki wieprzowe 34

jutrzejszy obiad! Jest to świetna alternatywa dla kotletów schabowych, a przygotowanie ich z pewnością nie zajmie wam więcej czasu jak tych tradycyjnych. Moje roladki skrywają w sobie paprykę, cebulę, boczek oraz żółty ser. Całość smakuje wyśmienicie! Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić pyszny sos pieczeniowy. Do tego jakaś kolorowa surówka i obiad gotowy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki wieprzowe(...)mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 200 g boczku wędzonego 1 papryka 1 cebula kilka plastrów żółtego sera słoiczek ostrej musztardy sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do mięsa wieprzowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w plastry. Następnie trochę je rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Kotlety oprószamy z każdej strony solą, pieprzem

Gotuj z Prezesem
Naleśniki po chłopsku 42

blogu  u Edyty  i od razu wiedziałam, że muszę zrobić naleśniki po chłopsku ! Troszkę urozmaiciłam ten przepis i do farszu oprócz ziemniaków i smażonej cebulki, dodałam boczek. Pycha! Sycące, treściwe i mega smaczne danie! Co prawda przygotowanie go wymaga poświęcenia trochę więcej czasu. Ale mówię Wam warto! Serdecznie polecam wypróbować w towarzystwie sosu pieczarkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 szklanki mąki typ 450 3 łyżki oleju Farsz: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka słodka,  zioła prowansalskie, chilli 200 g sera tartego   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Zaczynamy od usmażenia naleśników. Do miski wbijamy jaka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko oraz

Gotuj z Prezesem
Żurek 43

Żurek to tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Mój żurek gotuję na wywarze mięsnym z warzywami. Bulion odcedzam, a następnie dodaję podsmażony boczek, białą kiełbasę i zakwas. Doprawiam go sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości(...)selera kawałek pora 400 g żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego 500 g białej kiełbasy parzonej 500 ml zakwasu żytniego do żurku 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 6 łyżek śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Spaghetti carbonara 42

Spaghetti carbonara to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Do przygotowania oryginalnej carbonary potrzeba jedynie czterech składników: makaronu spaghetti, żółtek jaj, boczku oraz sera Parmigiano Reggiano. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki. Sos powstaje na bazie jajek, parmezanu oraz wody z gotowania makaronu. Spaghetti carbonara to mega proste i szybkie danie, do zrobienia w mniej jak 30 minut. Osobiście uwielbiam i dość często(...)najpyszniejszych dań, jakie można przygotować z makaronem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na spaghetti carbonara . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spaghetti carbonara: 250 g makaronu spaghetti 200 g surowego boczku wędzonego 3 żółtka dużych jaj 75 g sera Parmigiano Reggiano sól, świeżo zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Boczek pokroić w małą kosteczkę i wrzucić na zimną patelnię. Podsmażać

Gotuj z Prezesem
10 najlepszych przepisów na makaron 51

przy garach. Oprócz makaronu i kawałków kurczaka znajdziemy tutaj paprykę, kukurydzę, cebulę i ogórki konserwowe. Składniki podobne jak przy popularnej sałatce gyros. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Makaron z boczkiem i warzywami. Passata pomidorowa i wędzony boczek tworzą bazę do sosu, natomiast warzywa dodają mnóstwo smaku. Do przygotowania  makaronu z boczkiem i warzywami  wykorzystałam cebulę, cukinię, paprykę oraz(...)Spaghetti carbonara. Uważam, że to jedno z najpyszniejszych dań, jakie można przygotować z makaronem. Do przygotowania oryginalnej  carbonary  potrzeba jedynie czterech składników: makaronu spaghetti, żółtek jaj, boczku oraz sera Parmigiano Reggiano. Prawdziwa  carbonara  nie zawiera śmietanki. Sos powstaje na bazie jajek, parmezanu oraz wody z gotowania makaronu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na to rewelacyjne danie

Gotuj z Prezesem
Fasolka po bretońsku 48

wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy posiłek. Idealne(...)najlepszą fasolkę po bretońsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku

Gotuj z Prezesem
Makaron z twarogiem wersja studencka, wytrawna 57

Makaron z twarogiem gości u mnie dość często. Jest to bardzo tanie, smaczne i sycące danie. Składniki: dowolny makaron, około 1/2 paczki boczek, wędzonka, kiełbaska cebula, jedna duża, biała minimum kostka twarogu (najlepiej nie prosto z lodówki) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni smażymy boczek, zalegające w lodówce wędliny czy kiełbaskę. Dodajemy posiekaną w kostkę(...)cebulkę. Makaron odcedzamy dość niechlujnie, tak aby zostało trochę wody w garnku. Makaron wraca do garnka, do niego dodajemy podsmażony, gorący boczek z cebulką, a kolejno kruszymy twaróg. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ważne jest to aby było dużo boczku, cebulki i twarogu. o taka tajemnica tego przepysznego dania

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania