boczek - 14002 przepisów (strona:144/934)

Żurek 210

dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu  2 białe kiełbasy  150g wędzonego boczku  2 marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku  2 liście(...)laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:   Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru. Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną

Ze smakiem i z pasją
Zupa chlebowa 162

niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona, ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba(...)cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany Jeśli bułki są czerstwe, namaczamy je w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę. W tym czasie cebulkę i boczek kroimy niewielką w kostkę. Czosnek można posiekac drobno

Ratunku obiad
Pikantna zupa wielowarzywna 197

właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki(...)koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia

Ratunku obiad
Tarta z porem i szpekiem 194

ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste nadzienie z jajek , śmietany  lub mleka czy sera. Na spód tarty możemy wybrać:  ciasto(...)ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.   W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą.  Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest

Mia Cucina Sofieta
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 127

pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego  * curry, wędzona papryka czerwona, sól, pieprz czarny * łyżka oleju z pestek dyni(...)Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Zupa fasolowa 183

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić(...)drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem 152

Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami i boczkiem Prosta ale efektowna przekąska, którą można podać na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, do grilla, do sałatki na kolację albo jako ciepła przystawka na przyjęciu. Te ziemniaczki są naprawdę mega pyszne, a przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!     Składniki: ok 10 większych ziemniaków 200g boczku wędzonego(...)wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy *** *** Czas w którym ziemniaki się gotują wykorzystujemy na przygotowanie farszu. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia *** *** Dokładamy masło oraz pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zdejmujemy

Blog z Apetytem
Sałatka chińska z boczkiem i brokułem 34

Sałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w opakowaniu zupki chińskiej.  Sałatka z zupek chińskich na wszystkich imprezach znika ze stołu jako pierwsza, szczególnie dobrze smakuje 'pod wódeczkę'. To bardzo smaczny i szybki przepis z kilku prostych składników, który świetnie sprawdzi(...)myślę, że w noc sylwestrową można lekko przymrużyć oko i pozwolić sobie na 'coś', czego nie jada się na co dzień.  Składniki: 2 op. zupek chińskich 200 g boczku w kawałku 300 g brokułów 1/2 słoika papryki konserwowej  pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka chińska z boczkiem i brokułem 34

Sałatka imprezowa przygotowana z makaronu z zupek chińskich z dodatkiem boczku, brokułów oraz papryki konserwowej. Do sałatki nie dodajemy przypraw i olejów, które znajdują się w opakowaniu zupki chińskiej.  Sałatka z zupek chińskich na wszystkich imprezach znika ze stołu jako pierwsza, szczególnie dobrze smakuje 'pod wódeczkę'. To bardzo smaczny i szybki przepis z kilku prostych składników, który świetnie sprawdzi(...)myślę, że w noc sylwestrową można lekko przymrużyć oko i pozwolić sobie na 'coś', czego nie jada się na co dzień.  Składniki: 2 op. zupek chińskich 200 g boczku w kawałku 300 g brokułów 1/2 słoika papryki konserwowej  pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w niedużą kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z boczkiem w sosie gorgonzola 28

Makaron z boczkiem w sosie gorgonzola Niezwykłe i mega smaczne danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje około 15 minut. Potrzeba naprawdę niewiele składników, żeby stworzyć ten pyszny i pożywny posiłek. Koniecznie musicie spróbować!     Składniki: 150g ulubionego makaronu 150g boczku wędzonego pół pora 2 garści świeżego szpinaku 200ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 50g sera gorgonzola Przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)ostra     *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy *** *** Por kroimy w półplasterki *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy por, podsmażamy *** *** Dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy *** *** Dodajemy pokruszony ser gorgonzola *** *** Cały czas podgrzewamy mieszając, aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z serem cheddar, jajkiem sadzonym i boczkiem 150

Niby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 1 op. ciasta francuskiego(...)jajek tarty ser cheddar 100 g surowego boczku (cienkie plastry) sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony

Smaki Na Talerzu
Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem 41

Makaron z sosie śmietanowym z dynią i boczkiem Szybkie i proste w przygotowaniu, ale mega smaczne danie z dynią na jesień!     Składniki: 200g makaronu tagliatelle 150g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka drobno pokrojonej dyni 50ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera sól, pieprz(...)ostra papryka       *** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli *** *** Następnie dokładamy obraną ze skórki i drobno pokrojoną dynie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę *** *** Potrawę zalewamy bulionem (lub wodą) i śmietanką, mieszamy, zagotowujemy *** *** Gotujemy

Blog z Apetytem
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 36

kurczaka 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek 1 puszka białej fasoli 1 puszka fasolki szparagowej 300 g makaronu np. fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo(...)włączyć palnik. Wywar gotować na średnim ogniu około 40 minut. Wywar przelać przez sitko do kolejnego garnka lub odcedzić z niego całą zawartość. W osobnym garnku ugotować do miękkości boczek. Ostudzony pokroić w niewielką kostkę. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do wywaru mięsno-warzywnego i gotować. Zanim warzywa

Passions hobbies life
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i boczkiem 43

Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i boczkiem, to potrawa zarazem prosta, ale równocześnie sycąca i smaczna. Wierzch zapiekanki (boczek i ziemniaki) przypiecze się tym lepiej, im dłużej pokrywa naczynia będzie zdjęta. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 brokuł 1 opakowanie boczku w słupkach 100 g śmietany 30% przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka(...)naczynia żaroodpornego wlać nieco śmietany i dodać 1/2 cebuli. Następnie ułożyć część ziemniaków, posypać przyprawą, ułożyć różyczki brokułu, pozostałe ziemniaki i posypać ponownie przyprawą do ziemniaków. Na wierzch wyłożyć boczek w słupkach i pozostałą cebulę. Całość polać śmietana, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 35-40 minut. Na 10-15 minut przed końcem, zdjąć pokrywę naczynia

Passions hobbies life
Składana tortilla po góralsku 42

jest to świetny patent na szybki posiłek, który doskonale sprawdza się w dosłownie każdej smakowej kombinacji. Dziś wersja „góralska” – z wędzonym serem (u mnie rolada ustrzycka), boczkiem, sałatą i żurawiną. Taka składana tortilla to fantastyczny sposób, by przygotować pyszny posiłek z dowolnych składników, na dowolną okazję czy porę dnia. 2-3 tortille 100 g boczku (u mnie(...)wędzony) 2-3 łyżeczki konfitury z żurawiny kilka plastrów wędzonego sera (u mnie po 2 plastry rolady ustrzyckiej na porcję, ale super sprawdziłby się tutaj oscypek) rukola/szpinak/sałata lodowa Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni na chrupiąco. Tortillę nacinamy od krawędzi do środka. Na 1/4 rozprowadzamy sałatę, obok dajemy chrupiący boczek, żurawinę oraz plastry wędzonego sera. Zwijamy, składając tortillę

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania