boczek - 14002 przepisów (strona:136/934)

Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

niezależnie od grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania ziemniaków(...)pieczenia i do już prawidłowo nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ryby. Powinny się piec około 30 minut w tej temperaturze. Po 30 minutach na kolejne 10 minut włączamy termoobieg – boczek i wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy od razu, gorące. Nie potrzebują żadnych innych dodatków – może poza szklanką lodowato zimnego białego wina, która przyjemnie ugasi żar pikantnej wędzonej papryki

Karo in the Kitchen
Spaghetti alla carbonara 103

wiem dokładnie skąd taka nazwa, ponieważ carbonarę podobno wymyślili alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Oryginalna włoska carbonara to makaron, boczek, żółtka i ser. Jednak obecnie sos sporządza się z dodatkiem tłustej śmietany. Danie jest przez to bardzo sycące, sos jest kremowy, a całość niesamowicie pięknie pachnie parmezanem i boczkiem. Bardzo(...)przygotowuje się ją błyskawicznie i wybornie smakuje! Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti (400 g) 4 żółtka 300 ml śmietany 30% lub 36% 100 g startego parmezanu 300 g wędzonego boczku sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy na półtwardo (tzw. al dente). W międzyczasie robimy sos: żółtka mieszamy ze śmietaną

MyCookBook.pl
Spaghetti z boczkiem i dynią 178

Spaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepszego smaku dodaje dynia która niby smaku nie ma a jak jest w potrawie to od razu ją czuć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Spaghetti z boczkiem i dynią Składniki: 20 dag dobrego boczku 2 garści świeżego szpinaku 2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg) cebula 200 ml śmietany (użyłam 18%) spaghetti sól,pieprz, papryka słodka 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Spaghetti gotujemy al dente. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy boczek i czekamy aż trochę

sierotka maRysia w kuchni
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 182

jedzona w formie gotowanej z tartą bułką.  Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki. Sos worcester nada daniu korzennego smaku.   Składniki: 500 g brukselki 4-5 plastry wędzonego(...)boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu worcester oliwa z oliwek łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Brukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku. Pokroiłam go w drobną kostkę. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i  rozpuściłam masło

potrawyregionalne
Pierogi z mięsem z rosołu 165

ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek(...)wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe

mojewypiekiinietylko
Oscypek grillowany z boczkiem. Roladki z oscypka w boczku. 186

Lubicie oscypki? ja bardzo... lubicie boczek? ja bardzo... jeśli tak to zapraszam na połączenie mięciutkiego grillowanego oscypka z chrupiącym grillowanym boczkiem. Bardzo prosta , szybka i smaczna przekąska doskonała nie tylko w sezonie grillowym :) Polecam :) Składniki - małe serki oscypki - plastry wędzonego boczku - olej Wykonanie Oscypki owijam plastrem boczku i dodatkowo spinam wykałaczką. Patelnię grillową rozgrzewam smaruje przy pomocy pędzelka odrobiną oleju(...)Roladki z oscypka grilluję po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż oscypek stanie się miękki a boczek chrupiący. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 105

koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty - ok. 15 dag wędzonego boczku - 2 małe pomidory - 1 małą cebulka - 4-6 śliwek - 1 łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - 0,5 dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy(...)suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki i pomidory pokrojone na cząstki. Dusimy do miękkości kapusty. Teraz doprawiamy cukrem, solą ( w zależności jak słony był boczek) i pieprzem. Zagotowujemy, dodajemy poszatkowaną nać pietruszki. wyłączamy

kawawszklance
Sos carbonara z makaronem penne 173

carbonaara to doskonałe włoskie  danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu tymianek(...)gałka, rozmaryn  1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy WYKONANIE. Boczek kroimy w kostkę i i dobrze wysmażamy na oliwie. Następnie boczek wyjmujemy z patelni i na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Śmietanę rozbijamy z żółtkami, ziołami i startym serem.  Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko

W kuchennym oknie Ewy
Wojskowa grochowa 212

podczas zlotów ASG :) Tłuściutka, bardzo sycąca, pełna mięsnych aromatów zupa grochowa, w której łyżka staje dęba :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: pęczek włoszczyzny 2 gałązki lubczyku 600 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 100 g słoniny 350 g łuskanego grochu 3 średnie ziemniaki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki otartego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczniemy od przygotowania wywaru: w dużym garnku umieszczamy włoszczyznę, lubczyk, połowę wędzonego boczku (w jednym kawałku), liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2,5 litra wody. Gotujemy na małym ogniu przez 60 minut. W między czasie groch zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na czas gotowania wywaru. 2. Groch dokładnie płuczemy na sitku. Wywar przecedzamy

My Culinary Art
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 146

fanów suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;) Składniki: 4 ładne duże, równe płaty z piersi indyka opakowanie cienko pokrojonego boczku pół słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki serka mascarpone kilka zielonych oliwek sól, pieprz Surówka*: biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście) 1 duża marchewka 2-3 łyżki(...)delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć. W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa. 2-3 plastry boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość dużej powierzchni i trochę go "rozciągnąć", przeciągając po nim nożem. Na tak przygotowanym boczku

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 165

Dziś zapraszam Was na pyszny i niezwykle szybki przepis. Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Ja swoją przygotowałam w ramach drugiego śniadania. Sycąca, łatwa i tania propozycja. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu(...)czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki

Słodkie okruszki
Kluski leniwe- z twarogiem i ziemniakami 158

dyskusyjne), ale zwał jak zwał, czy to kopytka czy to kluski- smakują zawsze fenomenalnie :)  Tak więc dzisiaj zapraszam Was na kluski- nie kopytka ;)- leniwe z dodatkiem chrupiącego boczku i cebulki, ot taki tani, prosty i przepyszny obiad. * ziemniaki- 500 g * twaróg- 250 g * mąka pszenna- 1,5 szklanki (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki * jajko(...)sól, pieprz- wedle uznania * cebula- 1 szt. * wędzony boczek w plastrach- kilka szt. * olej ryżowy- 3 łyżki Ugotowane ziemniaki zmielić razem z twarogiem, a następnie połączyć z jajkiem, obydwiema mąkami oraz solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Stolnicę oprószyć mąką, masę podzielić na 4 części, a z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Wrzucać do wrzącej, lekko posolonej

Kraina Miodem Płynąca
BOCZEK FASZEROWANY KURCZAKIEM I KABANOSAMI 171

Znudziły się Wam sklepowe wędliny? Może szykuje się jakaś rodzinna impreza? Może tak po prostu macie ochotę na jakieś pieczone mięsko,coś innego niż zwykle?   Polecam wspaniały boczek faszerowany kurczakiem z dodatkiem kabanosów lub cienkiej kiełbaski.Takie dodatki sprawią,że boczek nabierze zupełnie nowego smaku. Składniki:   1,5 kg surowego boczku pierś z kurczaka 2-3 cienkie kabanosy(...)kiełbaski czosnek sól,majeranek,ostra papryka musztarda rosyjska Płat boczku rozłożyć,jeśli jest zbyt gruby delikatnie rozbić go tłuczkiem nadając mu kształt prostokąta.Filet z kurczaka również delikatnie rozbić i doprawić czosnkiem z solą i dowolną przyprawą(u mnie czerwona czubryca). Powierzchnię boczku posmarować zmiażdżonym czosnkiem z solą,ostrą papryką,majerankiem oraz musztardą rosyjską.Nałożyć przyprawiony filet oraz kabanosy

Niespełnione zdolności kulinarne
Fasolka po bretońsku 175

mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem drobno pokrojonej kiełbasy i boczku aż całość się zarumieni

Emcia Pichci
wątróbka zawijana w plaster wędzonego boczku z grilla 149

wątróbka zawijana w boczek z grilla składniki na osiem szaszłyków 600 g wątróbki drobiowej 300 g wędzonego boczku sól, pieprz dodatkowo szpatułki do szaszłyków sposób przygotowania Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki(...)minut. W tym czasie  kroimy  boczek, w długie, cienkie plastry ( musimy mieć tyle samo plastrów boczku, co porcji wątróbki). Wyjmujemy wątróbkę z lodówki, każdy kawałek zawijamy w plaster boczku a następnie  nadziewamy na szaszłykową szpatułkę ( po trzy porcje na jednym patyczku) tak przygotowane wątróbki układamy na rozgrzanego grilla i opiekamy z każdej strony

Miód i pieprz