Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie(...)prostu odłożyć na bok. To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :)) SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ: 1 główka młodej kapusty 1 większa marchewka 1 duża cebula 200 g boczku 1 pęczek koperku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA SCHABOWEGO Z KOŚCIĄ: krojone plastry schabowego z kością (każdy
Słodko-Słony Świat IlonyTaka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie. Składniki 300 g makaronu orecchiette 250 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka oleju 150 g oscypka 3 łyżki słodkiej śmietany 18% natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę(...)niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażymy. Do boczku (pod koniec smażenia) dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy na małym ogniu, do zeszklenia. Oscypek kroimy w kostkę. Do boczku dodajemy makaron, chwilę razem podsmażamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Następnie dodajemy ser, ponownie mieszamy. Podajemy od razu z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpołączeniu z młodą zasmażaną kapustą - wyśmienity obiad niekoniecznie z kawałkiem mięsa. Ziemniaczki możemy również podać ze skwarkami, bądź jeśli wolimy z sosem. SKŁADNIKI: 2 główki kapusty 0.5 kg. boczku świeżego 0,3 kg. boczku wędzonego 3-4 dojrzałe pomidory 1 średnia cebula 1-2 łyżki octu 1 łyżka cukru lub miodu przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub kilka kropel maggi(...)czosnek granulowany WYKONANIE: kapustę szatkujemy, poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, cukier , mieszamy, zostawiamy na 2-3 godz. świeży boczek kroimy w paski, boczek wędzony w kostkę, smażymy z posiekaną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami do 3/4 miękkości, usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać kapustę, a na maśle pozostałym z pieczenia smażymy pokrojone w kostkę pomidory
Kuchnia Beatysię je w każdym domu. Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej(...)łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą
NiePieprz.plJeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)ziemniaków 120 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku kilka plastrów boczku na chipsy świeży koper do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki
Niezły Młynekstraganikach i bazarkach pojawiły się już główki młodej białej kapusty. To czas gdy wielu z nas własnie po nią sięgnie. Klasyka kapusty to zasmażana bądź duszona z boczkiem i koprem. U nas dzisiaj pyszna alternatywa, a może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody(...)bigos. Czemu by nie ? :) Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty białej 1 papryka czerwona 300 g boczku surowego (chudego) 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku woda PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie – to dzisiejsza propozycja obiadowa. Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu 3 ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy(...)bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ziemniaki zawinięte
NiePieprz.plomastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu. Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką. Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące. Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki. składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej ponadto(...)wędzonego boczku cebula ew odrobina oliwy Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać mąkę, wyrobić ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować owalne kluseczki długości ok 4 cm. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 7 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną
6nieboKolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie obiadu: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz
NiePieprz.plPrzepis na bardzo łatwy do zrobienia pyszny pieczony boczek. Składniki 1,5 kg surowego chudego boczku pół małej główki posiekanego czosnku 2 pokruszone listki laurowe 1,5 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu pół łyżeczki soli 5 łyżek oleju sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 szklanka jasnego piwa(...)Przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc. Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią
R'n'G KitchenWielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem... Składniki: 1,5 kg chudego, surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki(...)oleju, 1 łyżka mielonej papryki Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze
Czerwień i błękitdzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :) Skladniki - 6 białych kiełbas parzonych - 1-1.2 kg ziemniaków - 4 małe cebule - kilka plasterków boczku parzonego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka, - olej Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie(...)mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem. Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest
Kuchnia z widokiem na ogródsię podobało najbardziej i zrobiłam swoją własną wersję pysznej, kremowej, ostre i rozgrzewającej zupy. Do jej przygotowania użyłam wywaru z mięsa królika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania(...)wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz z gotowania wędzonego boczku) 4 duże ziemniaki cebula 2 łodyżki selera naciowego 150 g tartego, ostrego chrzanu 200 g wędzonego boczku 4 jaja szczypior sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Boczek pokroić w plastry, usmażyć na suchej patelni
6nieboWszędzie widać już zbliżające się święta, więc zanim skompletujecie listę dań, może i ja podrzucę Wam jakieś pomysły. Pieczony boczek, idealny do kanapek, jajeczka z chrzanem i na Wielkanocny stół :) Składniki: - 1 kg surowego boczku - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej - szczypta soli(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy boczek, który odstawiamy na 24 godziny. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy boczek i pieczemy jeszcze 30 minut
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 250g makaronu drobnego 200g boczku wędzonego 230g chaussee aux moines cebula czerwona pokrojona 150ml śmietanki świeżo zmielony pieprz Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Garnek z woda doprowadzić do wrzenia ,wrzucić makaron i gotować 4-6 minut W międzyczasie podsmażyć boczek na złoty kolor i na papierowych ręcznikach, osuszyć go z nadmiar tłuszczu. Obrana cebulę drobno posiekać i smażyć(...)samej patelni co boczek, do lekkiego zarumienienia. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wymieszać makaron boczek, cebula, śmietana i pieprz do smaku (nie ma potrzeby używać soli, bo boczek i ser maja jej dość),Ser przekroić w plastry cienkie i rozłożyć na makaronie . Wstawić do piekarnika ,zapiekać około 20 minut, do momentu jak ser się zarumieni
w mojej kuchni