sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko podwędzany (70g) 1,50 zł cebula – 1 duża (200g) 0,40 zł marchewka – 1 duża (70g) 0,20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory(...)barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu włoskich dań. Kroimy warzywa w drobną, równą kostkę – to najbardziej pracochłonny punkt. W taką samą kostkę kroimy boczek (pancettę trudno dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem). 2. PODSMAŻANIE BOCZKU I WARZYW (15 min) Na suchą patelnię i głęboką patelnię o nieprzywieralnym dnie wrzucamy pokrojony
Nerds Kitchenłatwiej i oszczędniej je naszykować. A najprzyjemniejsze jest to, że możecie zrobić od razu dwie – całkiem różne. Bazą tych batonów drobiowych zawsze jest pierś z kurczaka i wędzony boczek – dodaje smaku, wędzonego aromatu i nawilża drobiowe mięso swoim tłuszczem. W przepisie nie ma soli i nie jest to pomyłka czy zaniedbanie z mojej strony. Boczek który kupuję jest peklowany(...)jedną połową mniejszej – powinny lekko na siebie nachodzić i stworzyć jak najbardziej prostokątny kształt ( wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają, klikajcie żeby zobaczyć to dokładnie ). Rozkładamy na kurczaku połowę boczku. Posypujemy połową granulowanego czosnku i oboma rodzajami papryki wędzonej – mocno, nie oszczędzajcie. Na koniec całość posypujemy bardzo delikatnie cieniutką warstwą sproszkowanej żelatyny – najlepiej wziąć jej po prostu odrobinę w palce
Karo in the Kitchenlubię najbardziej. :) Spaghetii carbonara: ok. 400 g makaronu spaghetii 200 ml śmietany kremówki (30%) 5 jajek z wolnego wybiegu lub ekologicznych 100 g startego parmezanu 400 g boczku wędzonego parzonego (możecie użyć włoskiej pancetty) 1 mała cebulka (opcjonalnie) gałka muszkatołowa i pieprz 2 łyżeczki oliwy z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. Boczek(...)kroimy na drobną kostkę, cebulkę także. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Smażymy go aż tłuszcz się wytopi i boczek stanie się lekko chrupki. Dorzucamy cebulkę i smażymy do miękkości. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię na bok. W miseczce ubijamy razem jajka, śmietankę oraz ser. Wszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle
Cooking MonsterMięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach(...)razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :) Roladki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 1 średnia
Cooking Monsterciasta francuskiego (tym samym jest to szybka propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny). Na całym świecie znane jest połączenie gęstej, lekko kwaśnej śmietany (o dużej zawartości tłuszczu) i aromatycznego boczku. Ta kompozycja składników po raz kolejny udowadnia, że mniej znaczy więcej. Do przygotowania quiche lorraine (starczy dla 4 osób) potrzebujemy: ciasto: – 175g mąki pszennej – 100 g masła, pokrojonego(...)kawałki – 1 żółtko farsz: – 200g wędzonego boczku – 50g sera Gruyere lub innego – 200ml creme fraiche (1 kubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować ciasto – zagnieść z podanych składników. Należy pamiętać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce
Szybko Tanio SmacznieStraaaasznie dobra przekąska na Halloween! Kotlety mielone zawinięte w boczku :) Składniki: ( na 24 szt. o średnicy orzecha wloskiego ) 300 g mięsa drobiowego mielonego jajko kilka gałązek natki pietruszki średnia cebula 5 łyżek bułki tartej pieprz do smaku ok 12 czarnych oliwek ok 8 plasterków wędzonego boczku keczup wykałaczki Wykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju(...)Schłodzić 15 min w lodówce. 3. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 5. Oliwki pokroić w plasterki. 6. Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części. 7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę. 8. Mumie ułożyć na papierze
Atlas SmakówSkładniki: 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella); 3 cebule szalotki; 125g wędzonego boczku; 100 g sera gorgonzola; 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić. Cebulki szalotki(...)olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą, wymieszać i podsmażać, aż ser się całkowicie rozpuści. W przypadku, gdyby sos zrobił się zbyt
Gospodyni MiejskaSUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe.Do podsuszania polecam jelito grube 32 WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny 70 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej(...)natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę 1,5 cm. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek i boczek. Smażymy
cool and mintykapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Nadzienie: 30 dag dyni 4 cebule 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją na boczku. Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle(...)dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli około 1 szklanka bardzo ciepłej wody Przygotowujemy ciasto. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i dolewamy porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy
Podróż w kulinariaSurowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek(...)mięso myjemy pod bieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej(...)przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać
Stare Garyeksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek(...)woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe lub białkowe grubość osłonek i jelit dowolna . WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.obiadu. Lekko słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek . Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty (niecały 1 kg) 1 mała główka kapusty pekińskiej 150-200 g wędzonego boczku(...)łyżek octu winnego 300 ml bulionu majeranek sól, pieprz Kapusty umyć i poszatkować w miarę cienkie paseczki. Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W międzyczasie boczek drobno pokroić. Do garnka wrzucić boczek. Gdy się stopi to wsypać cukier. Skarmelizować go. Następnie do tego samego garnka dodać poszatkowaną kapustę i całość smażyć około 10 minut (co jakiś
Ugotować