Polecam Wam bardzo smaczny i w miarę szybki do przygotowania obiad. Możecie wykorzystać ryż, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Boczek możecie zastąpić kiełbasą i będzie również bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie więcej przepisów i pomysłów na szybkie i proste dania obiadowe. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)Składniki: 300 g ryżu 1 średni brokuł 250 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czubata kurkumy 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 pęczka koperku 4 jajka 4 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając do wody kurkumę. Brokuła ugotować na półtwardo i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i usmażyć boczek pokrojony
O kuchni z uczuciemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę. W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam. Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część
JejKuchniaMłodą kapustę robię na różne sposoby, smakuje mi w każdej wersji:). Przygotowana z boczkiem jest samodzielnym daniem, można podać ją z pieczywem lub ziemniakami. 300g wędzonego boczku 2 główki młodej kapusty 3 marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku vegeta, pieprz 1. Boczek kroimy na nieduże kawałki. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę(...)koperek drobno siekamy. 2. Boczek podsmażamy w garnku z grubym dnem aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Dodajemy kapustę, marchew i cebulę, podsmażamy chwilę, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając przez około 40 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchnijabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić do jego przygotowania, wyszło pysznie! Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka(...)Kwiaciarstwa. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 filetów z dorsza 6 plasterków wędzonego boczku sól pieprz cytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża cebula 1 łyżka
Kulinarne przygody GatitySycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę
VioletoweKucharzenielekką, a zarazem treściwą sałatkę. Świeże liście szpinaku połączone z lekkim dresingiem na bazie oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Do tego idealnie pasujące do siebie dodatki: boczek, ser pleśniowy blue i pomidory. Wyjątkowego smaku sałatce nadają aromatyczne pestki prażonego słonecznika oraz sezam biały i czarny. Sałatkę ze szpinakiem i bekonem możecie przygotować na lunch lub kolację. Może(...)zakupy użyjcie kodu rabatowego: kulinarnyja5 (kod ważny bezterminowo). Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 garści świeżego szpinaku baby 50 g boczku wędzonego 50 g sera pleśniowego blue 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka prażonych pestek słonecznika 1/2 łyżeczki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku
kulinarnyJaprzekąskę. W sezonie szparagowym warto taką zrobić. Dla gości, dla nas samych w sam raz "coś na ząb". W domu byli zachwyceni. Składniki: * kilka sztuk szparagów * tyle samo plastrów boczku co szparagów, może być surowy albo wędzony Szparagów nie obierałam ze skórki, tylko odcięłam twarde końcówki. Umyłam i owinęłam każdy z osobna plastrem boczku. Fajnie, jeśli boczek jest cieniutko pokrojony(...)wyłożyłam na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Przekąska przepyszna! Nie użyłam do niej ani grama soli, wystarczyła ta z boczku. Boczek i szparagi tworzą naprawdę świetną kompanię. Polecam. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąinternetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - 2,5 l bulionu drobiowego - 600 g polędwicy wołowej - 400 g boczku - 2 x po 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki(...)sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny. Wołowinę i boczek marynujemy w sosie sojowym (ok. 2 godzin). Gotujemy jajka (po 1 na porcję) na miękko (żółtko ma być płynne). Ugotowane studzimy w wodzie z dodatkiem lodu, obieramy starając się nie uszkodzić białka
mojewypiekiinietylkoSkładniki na jaja i bekon ( 1 porcja = 2 jaja i 2 plastry bekonu) jaja cienko pokrojony wędzony boczek Składniki na domowe masło czosnkowe: 600 g tłustej śmietany 30%, najlepiej bez zbędnych dodatków w temp ok 17 stopni Celsjusza 4 ząbki czosnku przybory do ubicia masła: – misker – 0,5 l zimnej wody – duża miska -sito Przygotowanie(...)bekonu: patelnię rozgrzej i połóż na niej boczek, nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia boczku, przełóż go na talerz na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, a następnie przełóż je na wcześniej przygotowany boczek Przygotowanie masła: śmietanę wlej do pojemnika, w którym będziesz ubijać masło włącz urządzenie na maksymalne obroty i ubijaj przez
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe pęczek szparagów 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka suszonych(...)oregano sól pieprz parmezan 1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam. 2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory. 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy pokrojone, podgotowane szparagi i suszone
kruche babeczkiMłoda kapusta na ciepło z koperkiem i boczkiem to danie szybkie w przygotowaniu. Młoda kapusta i koperek to dla mnie danie idealne, smaczne i takie domowe. SKŁADNIKI : 1-2 główki młodej kapusty ( małe główki lub jedna większa) 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 pęczek koperku 1/2 l bulionu liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól(...)obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż boczek znacznie się wytopi. Dodajemy podpieczony boczek do kapusty, mieszamy. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek siekamy
Kulinarne Fantazje MarioliNajchętniej podaję je na mieszance sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, skrapiam oliwą i wykładam na to krewetki. Dużo krewetek :) Składniki: krewetki boczek oliwa z oliwek sok z limonki chilli Z oliwy, limonki i chilli robię marynatę i marynuję w niej krewetki minimum 30 minut. Później każdą z osobna krewetkę owijam plasterkiem boczku (tak żeby boczek owiną(...)więcej razy zawiniemy, tym dłużej się będą grillować; zbyt duża ilość boczku "zabije" smak krewetek). Grillujemy, aż boczek stanie się bekonem i będzie chrupki
cinnamonandmintfoodMakaron : makaron a'la carbonara Przepis na makaron alla carbonara Makaron carbonara to oryginalna włoska potrawa z makaronem i sosem na bazie jajek, z boczkiem, ziołami i tartym, twardym serem. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Jaja, oraz pozostałe składniki, wystarczy wymieszać z gorącym makaronem i szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny w 20minut gotowy. Spaghetti carbonara Gotowy sos carbonara(...)innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli. Jak zrobić doskonały sos carbonara przepis Carbonara to klasyczny włoski sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i boczku, który mieszany jest z gorącym makaronem najczęściej spaghetti. Tradycyjnie sos carbonara przygotowywany jest bez śmietany, z suszonym włoskim boczkiem - pancettą oraz twardym, tartym serem typu parmezan. Masa jajeczna, która
Moja Książka Kucharskapokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty(...)saszetki (saszetek nie polecam – użyłam ich kiedyś, ponieważ tylko takie miso było dostępne w lokalnym sklepie i… no cóż – to nie to) Kilka plastrów cieniutko pokrojonego wędzonego boczku (używam boczku wędzonego Morliny – skład nie zabija na „dzień dobry”, a wychodzą z niego naprawdę smaczne chipsy) Przygotowanie: Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez
Kate's Kitchenciasto francuskie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami: Ciasto: 200g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50 ml wody, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 250g boczku, 250ml śmietany 18%, 2 jajka, gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku, pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie. Sposób przygotowania tarty z porami: Mąkę wsypuję do miski(...)ciasto się nie wybrzuszyło i wkładam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Pory kroje wzdłuż na pół a nastepnie w półplasterki o grubości około 3mm, boczek kroję w kostkę. Smażę boczek na patelni aż się zarumieni i wytopi, nastepnie dodaję pory i smażę aż zmiekną. Smażone pory z boczkiem Wylewam do miski śmietanę
Gotuj Się Kto Może