boczek - 14002 przepisów (strona:116/934)

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 110

śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Składniki: 500g wędzonego boczku 5 cebul 4 liście laurowe 500ml żuru z butelki (zakwas) 120g chrzanu 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 4-5 ziemniaków 4 jajka 3 białe surowe kiełbasy majeranek sól pieprz(...)przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1 litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka

Szalona Kuchnia Eweliny
Panini ze szparagami jajkiem i boczkiem 120

Kanapka nie musi być nudna, ta którą zrobiłam jest pełna "dobrości", smakuje wyśmienicie i jest pyszna. Opiekana bułka, chrupiący boczek, szparagi , sałata i żółty ser to mój pomysł na pyszne, pełnowartościowe i sycące śniadanie. 1 bułka do panini 3 szt szparagów 3 paseczki czerwonej papryki 2 długie plastry boczku 2 plastry żółtego sera 3 liście sałaty 1 jajko 1 łyżka(...)masła Szparagi i paprykę podsmażyć na maśle pod przykryciem aż zmiękną. Boczek usmażyć na chrupiąco. Bułkę przeciąć, włożyć do niej ser i opiekać w opiekaczu aż bułka się zrumieni a ser rozpuści. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć sadzone jajko. Do kanapki z serem włożyć sałatę, boczek, paprykę, następnie sadzone jajko a na to szparagi. Podawać na gorąco. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Spaghetti carbonara 77

makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. Składniki na spaghetti carbonara 150 g boczku wędzonego 1 cebula 120-150 g serka mascarpone 3 żółtka sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Boczek(...)także pokroić w kostkę. Oba składniki wsypać na suchą patelnię, podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek usmaży. Makaron ugotować, odlać ale nie przelewać zimną wodą, na gorąco włożyć na patelnię z boczkiem i cebulą – wymieszać, trzymając na małym ogniu. Dodać mascarpone i mieszać do rozpuszczenia się serka. Odstawić z palnika, wlać żółtka, dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Spaghetti

niecodziennikpary
Kapuśniak 82

należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą i pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Składniki na kapuśniak 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek 150 g wędzonego boczku(...)sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Żeberka rozkroić na części zawierające jedną kostkę, obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odłożyć, na tym samym tłuszczu zesmażyć boczek wędzony. Kapustę przepłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do zimnej wody włożyć żeberka, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego

niecodziennikpary
Zupa ogórkowa 101

jedna z tradycyjnych polskich zup zagościła na naszym stole. W pierwszy mroźny zimowy dzień ugotowaliśmy duży garnek rozgrzewającej zupy z kiszonych ogórków . Dla wzmocnienia smaku i aromatu użyliśmy wędzonego boczku oraz świeżego koperku. Oboje pochodzimy z różnych miejsc Polski, ale w naszych domach ogórkową tak samo się robi i już na talerzu doprawia kwaśną śmietaną. Składniki na zupę ogórkową(...)kiszonych ogórków 200 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku opcjonalnie kwaśna śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić

niecodziennikpary
Kwaśnica 87

się przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka(...)oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także sok z kapusty. Gotować

niecodziennikpary
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 73

gryczaną i grzybami chodziły za nami od dłuższego czasu. Przyszedł wreszcie taki weekend, że mogliśmy zająć się ich przygotowaniem. Farsz na gołąbki zrobiliśmy z kaszy gryczanej, suszonych grzybów oraz boczku – bardzo smaczny nam wyszedł. Po raz pierwszy piekliśmy gołąbki w piekarniku , u mnie się takich nie robi, więc konieczna była konsultacja z Rodzicami Bartka. Muszę powiedzieć, że gołąbki(...)pewnością będę zachęcała u mnie w domu do ich zrobienia. Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 1 duża włoska kapusta 300 g kaszy gryczanej niepalonej 500 g boczku wędzonego 2 duże cebule 10 g suszonych grzybów 2 jajka sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte. Pozostawić na kilka

niecodziennikpary
Zupa krem z zielonych szparagów 64

rabarbaru . Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów 500 g zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 1 kawałek pora(...)biała część) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków boczku w cienkich plasterkach 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Por dokładnie opłukać, żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela

niecodziennikpary
Wiejska zapiekanka 175

Szukacie pomysłu na zapiekankę? A może zainteresuje Was ziemniaczana zapiekanka z duszoną białą kapustą i boczkiem? Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;) Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego. około 600 g ziemniaków 1/2 główki białej kapusty 300-350 g wędzonego boczku 1 cebula 2 garści suszonych(...)odstawiamy, grzyby drobno siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zrumieni dodajemy cebulę, smażymy razem. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, posiekane grzyby, koncentrat pomidorowy

Smaki Na Talerzu
Hamburger XXL 118

ciasto: 200 g wody 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 1 łyżeczka cukru 500 mąki pszennej 2 łyżeczki soli 30 g oleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)min/Interwał lub funkcja Wyrabianie . Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do innej miski i zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie hamburgera. Plastry boczku podsmażamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojona na 4 części i czosnek. Kroimy czas 5s/obr.5. Na ta sama patelnie co smażył się boczek wlewamy

Themo przepisy
Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 89

marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 – 3  jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki(...)przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju. W misce

Tajemnice Smaku
Spaghetti carbonara - przepis idealny! 114

sposób i technikę, ale tylko i wyłącznie o najlepsze składniki, które są tylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”. Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu. Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą(...)uważam, że wg. niego każdemu uda się wprost perfekcyjna carbonara.  Idealne spaghetti carbonara - przepis:  250 g makaronu spaghetti/bucatini/fetuccine/tagliatelle itp. (ja użyłem spaghetti) 70 g dobrego wędzonego boczku lub pancetty 1 większe jajko, lub 2 mniejsze 1 żółtko 40 g sera dojrzewającego typu parmezan (chociaż najlepiej użyć Pecorino, ale jest dosyć trudno dostępny) Ząbek czosnku Parmezan do posypania

Kuchnia Łukasza
Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette 179

się trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu). Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się(...)zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około 2 minuty, dodaj cebulę i smaż aż stanie się miękka. Wlej wino

Eat me! Fit me!
Babka ziemniaczana 78

Cześć! Zrobiłam babkę ziemniaczaną. Wykorzystałam tym samym kawałek kiełbasy i boczku, które leżakowały w lodówce. Bardzo smaczna przekąska, więc polecam Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 1 jajko jeśli większe albo 2 jajka małe * 1 łyżka mąki pszennej  * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku wędzonego * 1 laska kiełbasy * duża cebula * 3 ząbki czosnku(...)chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno. Odlałam sok z miski, w której trzymałam starte ziemniaki. Na spodzie miski pozostała skrobia ziemniaczana, dodałam ją do startych ziemniaków. Boczek i kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy, dodałam do ziemniaków. Wbiłam

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania