boczek - 14002 przepisów (strona:107/934)

Spaghetti carbonara 261

uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki, czy na co tam akurat macie ochotę. Ser... no to powinien być parmezan, ale przyjęty na blogu budżet by tego nie udźwignął, więc obalam(...)zwykły żółty ser też jest ok :) Składniki: - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku - 1 cebula - 3 żółtka - 200 ml śmietany 30% - 100 g drobno startego sera - 2 łyżki oleju / oliwy - sól, pieprz Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie kroimy boczek i cebulę w kostkę, a z żółtek, śmietany, sporej ilości pieprzu i większości sera (musimy wszak zostawić trochę

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka chłopska 222

gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej(...)mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami suszonego majeranku, łyżeczką suszonego tymianku, łyżeczką suszonego rozmarynu, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i delikatnie skropiłem oliwą.  Kiełbaski śląskie pokroiłem w dość cienkie półplasterki, a boczek najpierw w cienkie plastry, a następnie każdy plaster na paski. Kiełbasę wraz z boczkiem i łyżeczką ziaren kminku dodałem na zimną patelnię, którą umieściłem na dużym ogniu. Boczek wraz

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 264

miłośników zapiekanego makaronu - zapiekanka z kurczakiem i serem topionym w fajnym połączeniu z boczkiem i  serem pleśniowym SKŁADNIKI 400 g makaronu farfalle (kokardki) podwójna nieduża pierś z kurczaka 200 g boczku - tu szynkowy 3 serki topione kremowe (po 100g) 100g sera lazur pęczek bazylii sól pieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego(...)tłuszczu) PRZYGOTOWANIE   Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy  i doprawiamy solą i pieprzem.  Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z boczkiem. Serki i lazur kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 152

koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku(...)Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól

Kolizje Smaków
Ogórkowa ze świeżych ogórków 213

Często robię chłodniki lub koktajle ze świeżych ogórków, nigdy nie dusiłam świeżych ogórków, zupa ogórkowa jest podana na gorąco. Kropką nad i… w tej ogórkowej są paseczki smażonego boczku. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na zupy ogórkowe: Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa(...)świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy w słupki, cebulkę kroimy w kostkę, a Radicchio w cienkie paseczki. Boczek pokrojone w paseczki szklimy na chrupko, odkładamy boczek na osobny talerzyk

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 489

się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje.  Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był to program reklamujący jedną z warszawskich(...)którym dla zachęty przedstawiano jak przygotować wybrane dania z menu. Pamiętam, że strasznie spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g) Polędwiczkę

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 733

żeby znowu jakiejś wtopy nie było. Ale Drogi Anonimie, idąc za twoją radą, dokształciłam się i Stwórca zjadł dziś słynną tartę wg Julii Child, lekko przeze mnie zmodyfikowaną. I boczek jest. Ten boczek, o który było tyle gadania. Z całego SERCA Ci dziękuję ;) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody(...)składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie) 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego (oryginalnie śmietana) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie

bastalena
Recyklingowy makaron 211

zjadłam. Wszystko przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu(...)czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy

Ratunku obiad
Makaron z dynia 119

mimo wszystko swietna zabawa choc czasem sprzatania jest wiecej niz gdybym gotowala sama. Liczy sie jednak radosc dziecka i to jak bardzo chce pomagac. Penne z dynia i boczkiem skladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy(...)osolonym wrzatku al dente. W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie. Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy boczek, dodajemy do niego posiekana cebulke i smazymy do chwili az sie zeszkli. Dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek i starta dynie. Smazymy przez 5 minut. Podlewamy calosc bulionem

Przysmaki Karolki
Pora na pora 236

tyle że tradycyjnie w nadmiarze. Kilka dni więc było pod znakiem pora :-) Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy(...)dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek sam w sobie jest słony to sól jest niepotrzebna. Mięso rozbijamy na grubość około 1cm, doprawiamy lekko solą. Rozprowadzamy na mięsie por z boczkiem i zwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym

Przysmaki Karolki
ROLADA Z BOCZKU I MIĘSA MIELONEGO + FILMIK 26

Smaczna rolada z boczku wieprzowego, nadziana przyprawionym mięsem mielonym. Idealna na kanapki itp.         BOCZEK :  1,3 kg boczku sól, pieprz, majeranek do smaku słodka papryka w proszku do smaku 4 ząbki czosnku do natarcia       FARSZ :  500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 część czerwonej papryki posiekana natka pietruszki(...)ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy i nacinamy wzdłuż tak aby powstał cienki płat mięsa. Boczek przyprawiamy. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy mięso. Na płat boczku rozkładamy mięso mielone i zwijamy roladę. Związujemy ją sznurkami.  Wkładamy mięso w rękaw do pieczenia i pieczemy 1 do 2 godzin w zależności od mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
„Czyszczenie” lodówki 35

świętach jak zwykle robię czyszczenie lodówki za nim pójdę na zakupy. Opłacało się, bo znalazłam kalafior, paczkę boczku i pieczarki. Od przyszedł mi na myśl kalafiorowy ryż z sadzonymi jajkami i smażonym boczkiem. Uwielbiam takie szybkie potrawy na obiad lub kolację, zwłaszcza po świątecznym maratonie! Ryż z kalafiora to pyszne niskowęglowodanowe danie . Polecam je nie tylko osobom będącym na diecie(...)porcje Składniki: 1 kalafior, około 500 g 30 g masła 250 g pieczarek 1 łyżka świeżego tymianku sól i czarny pieprz do smaku Do podania 8 jajek 12 plastrów boczku Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Oczyścić pieczarki, pokroić, jeśli są zbyt duże i usmażyć. Wyjąć pieczarki i włożyć starty kalafior

codojedzenia
Tarte flambée – smakowita przysmak z alzacji 27

jest trudne, a efekty są naprawdę warte wysiłku. Oto przepis na to wyjątkowe danie: Składniki: 200 g ciasta na tarte flambée (można zakupić gotowe lub przygotować własne) 100 g boczku w plastrach 1 cebula 100 ml śmietany 30% 100 g sera camembert Świeżo zmielony pieprz Oliwa z oliwek Instrukcje: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Rozwałkuj ciasto na tarte flambée(...)cienki placek. Nałóż śmietanę na ciasto, pozostawiając około 1 cm brzegu. Rozłóż plastry boczku na cieście. Posiekaj cebulę i posyp ją na wierzch. Rozłóż kawałki sera camembert na cieście. Skrop całość oliwą z oliwek i posyp pieprzem. Włóż tarte flambée do piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a składniki lekko zrumienione. Gotowe danie możesz

Ania i Marcin gotują
Fasolka po bretońsku 39

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)godzin. 2. Namoczoną fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę. 3. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy. 4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania