swojej kuchni. Dobrze, by było inaczej, ale przy zachowaniu prostych, podstawowych składników, prawda? I moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taka. To podłużne bułki zapieczone z podsmażoną kiełbasą i boczkiem, z serem oraz jajkami i kiełkami. Forma podania na ciepło, jest jak najbardziej wskazana w chłodne, grudniowe wieczory Dobrze smakują podane razem z ketchupem. 4 podłużne bułki, tzw paluchy lub półbagietki(...)pętko kiełbasy głogowskiej Morliny 100 g boczku zielona część cebulki dymki 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 1 op. mozzarelli w zalewie sól, pieprz kiełki Bułki kroimy wzdłuż, ścinając wierzch. Wydrążamy miąższ. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę lub na plasterki
Smaki Na TalerzuEkspresowa i bardzo nietuzinkowa przystawka dla otwartych na nowe smaki i doznania. Uwierzcie mi, że połączenie bananów z boczkiem jest po prostu obłędne A do tego, banany są słodkie, kremowe w konsystencji i ciepłe, a boczek chrupiący, aromatyczny i słony. Całość świetnie uzupełnia lekko pikantne zielone tabasco *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Banany obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę owiń boczkiem. Rozgrzej patelnię grillową (ewentualnie zwykłą) Ułóż na patelni banany i grilluj po około 3-4 minuty z każdej z czterech stron, tak by boczek stał się chrupiący. Ułóż na talerzach, skrop tabasco i posyp pieprzem. Składniki na 2 porcje 2 duże banany 100 g wędzonego boczku w plastrach
Eat me! Fit me!Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)Składniki: ok 0,5 kg ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka
Blog z ApetytemSkładniki : • płat surowego boczku bez skóry, ok. 2,5 kg • 2 łyżki soli • 1 łyżeczka mielonego pieprzu • 8 ząbków czosnku • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 2 łyżki nasion kopru włoskiego • 150 g suszonych śliwek Przygotowanie : Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem (kilka ukośnych linii(...)stronę). Położyć na desce (stroną z tłuszczem do dołu) i wysmarować musztardą oraz miodem. Posypać nasionami kopru włoskiego i ułożyć suszone śliwki (w dwóch rzędach jak na zdjęciu poniżej). Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Włożyć do formy, piec ok. 4 godziny w temperaturze 150 st. C (jeśli zauważymy, że boczek za bardzo się
KUCHNIA POLSKApotrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła / 2 łyżki(...)jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera
Raj dla PodniebieniaKurki już się kończą ale jeszcze można je dostać więc rzutem na taśmę publikuję przepis na aromatyczną zupę z kurkami, kukurydzą i boczkiem. Z dodatkiem śmietany i dużej ilości koperku. Bardzo udane połączenie smaków, pożywny i rozgrzewający obiad. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa z kurkami i kukurydzą Porcje: 4 Czas przygotowania: 50 minut 150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki 1 duża cebula litrowe wiaderko kurek 3 duże ziemniaki 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku). 1 świeża kukurydza 4 czubate łyżki śmietany 18% pół pęczka
Smaczny zeszytnieco lżejszym wydaniu. No to do garnka obok cebuli siup jabłuszko, hop tymianek, trochę śmietanki dla smaku a na końcu, żeby nie było tak całkiem "fit", czips z boczku. Efekt? Cebulę czuć delikatnie, gdzieś w tle wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje: 3 cebule 1 jabłko 1 l bulionu(...)łyżki śmietany kremówki 2 plastry wędzonego boczku sól, pieprz, tymianek Boczek usmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Odstawić na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, nieco posolić i smażyć aż cebula się zezłoci i nieco zmięknie. Wówczas dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kotkę jabłko. Dodać 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć
My simple kitchenmleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu możesz posypać listkami bazylii lub natką pietruszki. Dania z makaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka(...)słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki
Kulinarny S.O.S.mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu możesz posypać listkami bazylii lub natką pietruszki. Dania z makaronem… ** Makaron z krewetkami i czosnkiem ** Makaron z boczkiem i twarogiem ** Sałatka z makaronem i tuńczykiem ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka(...)słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki
Kulinarne S.O.S.osób): 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki 500 g buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych(...)buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie solimy i pieprzymy. Drugą i trzecią warstwę
Proste-przepisy.plPieczarki nadziewane boczkiem to danie idealne dla miłośników pieczarek. Takie pieczarki mogą stanowić szybką i prosta kolację, smaczną przekąskę na domowe imprezy, lub ciekawy dodatek do obiadu. składniki na 3-4 porcje 9 dużych pieczarek 300 g wędzonego boczku 1 duża cebula 150 g startego żółtego sera kilka gałązek posiekanej natki pietruszki czarny pieprz przepis Boczek kroimy(...)małą kostkę. Z oczyszczonych pieczarek odrywamy nóżki a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy cebulę oraz pieczarki, wszystko podsmażamy kilka minut często mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki, całość doprawiamy pieprzem, mieszamy i zdejmujemy
Smakowite DaniaFasolka, chrupiący boczek i aromatyczna posypka. Smakuje obłędnie. Przepis dla leniwych i osób, które twierdzą, że mają 2 lewe ręce do gotowania. Szybki obiad, lekka kolacja. Wracając z pracy kupcie fasolkę szparagową i resztę składników i do dzieła. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa – 300 g boczek wędzony – 60 g bułka tarta(...)łyżki tymianek suszony – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w wąskie paski, nie dodawaj dodatkowego tłuszczu. Kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i skwierczący przełóż go na oddzielny talerz, a na tłuszczu który został po smażeniu boczku podsmaż delikatnie bułkę tartą, dodaj tymianek. Wymieszaj
wiecejwarzyw.plświetnie podczas cieplejszych dni. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam. ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 jajka 250 g małych pieczarek 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) około 1/2 szkl. bulionu garść lub dwie roszponki 1 łyżka białego octu winnego olej/masło sol, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)pół lub na ćwiartki. Małe pozostawiamy w całości. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki/półplasterki. Boczek kroimy na paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok. Na tłuszczu, jaki wytopił się z boczku, podsmażamy przez chwilę ziemniaki (do lekkiego zrumienienia; w razie potrzeby
Smaki Na TalerzuChleb domowy Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając(...)chlebek ziołowy Chleb z nasionami chia Chleb pszenny Chleb orkiszowy Chleb przepis 14 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli Dodatki: boczek - 150 g, u mnie boczek wędzony Maestro Henryk Kania ser pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy
MamaOskarkaSezon na grilla rozpoczęty, więc chciałabym Wam zaprezentować prosty i bardzo smaczny sposób na chrupiący boczek. Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu. Polecam! 15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3/4 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Ponadto(...)patyczków do szaszłyków Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków. (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół
Di gotuje