boczek - 14002 przepisów (strona:103/934)

Sałatka Cezar z boczkiem 188

Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay ( Szybko, świeżo, prosto ). „Nowy Cezar” od razu przyciągnął mój wzrok i wiedziałam, że wcześniej czy później wypróbuję przepis. Proste smaki, dobre składniki i nic więcej nie potrzeba. Nie jest to najlżejsza sałatka – ale za to szybka i przepyszna. Składniki(...)cztery porcje (ewentualnie dwie obiadowe). Sałatka Cezar z boczkiem: 2 mini sałaty rzymskie 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 8 kromek bagietki (mogą być opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing: 1 świeże, ekologiczne jajko 2 fileciki anchois 1/2 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki

Poezja smaku
KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 348

jest bardzo popularny w kuchni LCHF, ponieważ zawiera małą ilość węglowodanów. Na ogół jest tylko dodatkiem ale tym razem w roli głównej faszerowany mięsem mielonym i pokryty plastrami wędzonego boczku. Danie nie tylko pyszne, ale i bardzo efektownie prezentujące się na talerzu dlatego idealne gdy planujecie przyjąć gości Składniki: 1 kg kalafiora (po usunięciu niejadalnych części czyli liści i głąba(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka + karkówka + podgardle) 130 g cebuli 1 jajko 10 g słodkiej papryki sól, pieprz 15 dużych plastrów boczku – ok 300 g   Kalafiora oczyścić z niejadalnych części a następnie umyć. W głębokim garnku ugotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Kalafiora włożyć do wrzącej wody

Ola la LCHF
Makaron z boczkiem w sosie pomidorowym 196

Klasyczny makaron z wszystkim co mam w lodówce. Dobrze podsmażony boczek i lekko ostry sos pomidorowy doskonale komponują się z makaronem :) Suszone zioła można zastąpić świeżymi. Liczba porcji: 2 200 gram makaronu 1 pomidor 200 ml passaty pomidorowej 1 cebula 100 gram boczku 80 gram mozzarelli 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1/4 papryczki chilli 1 łyżeczka majeranku(...)ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu (lub o 1/4 krócej). Na suchą patelnię włożyć ziarna słonecznika i pestki dyni, uprażyć je do przyrumienienia. Natychmiast ściągnąć do osobnej miseczki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą patelnię i podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać. Gdy boczek wytopi tłuszcz i lekko się przyrumieni dodać cebulkę i chilli

Czerwony Gupik
Pieczone ziemniaki z boczkiem 224

Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego(...)oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca. Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek

https:KKuchniaMniam
Zupa grochowa 208

ząbki czosnku 1 mała cebula 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, pieprz WYKONANIE Boczek ugotować do miękkości, ostudzić, po czym pokroić w kostkę (wody(...)minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko z kurczaka, korzeń selera i pietruszki. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i gotować do miękkości (około 10 minut). Na koniec dodać 3/4 szklanki wody z ugotowanego boczku , posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Podawać z pieczywem

Passions hobbies life
ZIEMNIACZANKA Z BOCZKIEM 140

Typowo męska zupa, składająca się głównie z 2 składników - ziemniaków 🥔 i boczku🥓 . Prosta zupa krem z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a na pewno przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2-3 cebule(...)boczku wędzony natka pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy,wytapiając z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie boczek wyjmujemy na talerz, a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli

Kuchnia MagdaLeny
Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich 337

grillowane tosty na pewno będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to też je w nie upycham, bo też doskonale komponują się z resztą składników. Polecam na sycące śniadanie dla całej rodziny! Scroll down for recipe(...)English Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą (2-3 porcje) Składniki: 250 g boczku, plasterki podsmażone na chrupiąco 100 g sera brie, pokrojonego w plastry 4 kromki ulubionego chleba Składniki na karmelizowaną cebulkę: 3 duże cebule, pokrojone w plasterki 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W celu przygotowania karmelizowanej

karmelowy
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 109

taki majowy, czerwcowy itd... weekend,  mam coś co można przygotować nawet w większej ilości, bez zbędnego zachodu. 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg chudego wędzonego boczku ryż Risotto łyżka majeranku sól i pieprz do smaku sok z jednej pomarańczy 0,5 szklanki piwa łyżeczka oleju Oraz: jakieś warzywa jako dodatki wykałaczki Boczek kroimy w cienkie plastry. Czyste(...)wątróbki dzielimy na takie kawałki, aby można je owinąć boczkiem. Zazwyczaj z jednej wychodzą dwie  ładne, jednolite cząstki. Każdą taką wątróbkę kładziemy na pasku boczku  i szczelnie zwijamy. Spinamy wykałaczką aby się nie rozwijało i układamy łączeniem do spodu. W naczyniu mieszamy sok z piwem,  w takiej mieszance moczymy mięso co najmniej dwie godziny. Zimną patelnię przecieramy

Dieta moja pasja
Zapiekanka ziemniaczana 758

Opis: Zapiekanka ziemniaczana to szybki i łatwy sposób na pyszne danie. Boczek i ziemniaki to zestaw skromny, ale zaspokaja apetyt każdego. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 30% 250g żółtego sera 3 jajka Masło Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili Sposób przygotowania: Na początku obieramy ziemniaki i kroimy(...)grubsze talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę, aż zrobi się szklista oraz dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy do miękkości. Żaroodporne naczynie musimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 266

Składniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);  200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie(...)wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna zakrywać kapustę), dodać vegetę i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmażać, aż staną się złociste. Zdjąć

Gospodyni Miejska
Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem 194

Kiedy nie macie czasu  na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie. Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem  Składniki: 250 g makaronu np tagliatelle kostkę białego sera (koniecznie tłustego)  25 dkg surowego boczku  cebula  sól, pieprz  Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie(...)drobno kroimy cebulę oraz boczek. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami.  Naczynie żaroodporne wkładamy

Aromatyczne Podróże
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 214

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.  Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości  około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do pojemnika i polewamy marynatą. Całość mieszamy

Smak mojego domu
Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem 201

stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii. Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni. Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku danie idealnie nada się dla wegeretian. Cukinia z aromatycznym sosie śmietanowym, z cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam! Składniki na 2 porcje(...)makaronu casarecce lub innego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarte flambée 147

Tarte flambée (inaczej flammkuchen) to tradycyjne alzackie danie, coś na wzór pizzy, na cienkim chlebowym cieście z cebulą, kwaśną śmietaną, serkiem i boczkiem. Nazwa ta po polsku oznacza dosłownie „płonące ciasto” i coś w tym jest, gdyż flammekuchen piecze się w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi(...)książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia". Ja niestety z pewnego powodu boczek musiałam zastąpić czymś innym. Wybór padł na najzwyklejsze kabanosy i myślę, że sprawdziły się równie dobrze. Serdecznie polecam!      Składniki: (na 8 sztuk)   Ciasto: 10 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 750 1/2 łyżeczki soli

Nastoletnie Wypiekanie
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 143

blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour 1 cup of boiling water (200 ml) pinch of salt Filling: 500 g broad beans(...)wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania