boczek - 14002 przepisów (strona:108/934)

Szparagi z jajkiem w koszulce i boczkiem 48

Cześć. Dzisiaj chciałabym Wam polecić jedno z moich ulubionych śniadań – zielone szparagi z jajkiem w koszulce i boczkiem. Całość posypana odrobiną sera grana padano. Wszystkie smaki łączą się ze sobą idealnie. Uważam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym przepisem. Składniki (2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4- 6 plasterków boczku wędzonego surowego(...)doprowadź do wrzenia. Uwaga! Wody nie solimy! Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Rozgrzej patelnię – bez tłuszczu. Smaż plastry boczku z dwóch stron na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy by odsączyć go z tłuszczu. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj szparagi i smaż je około

Moja pasja smaku
12 Najwyżej Ocenianych Sałatek: Zrób Mistrzowskie Sałatki na Każdą Okazję 63

pieprz, a następnie polej sałatkę sosem. Sałatka z krewetkami, mango i awokado to orzeźwiające danie, które zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale również kolorowym wyglądem. Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jajkami – pożywna i sycąca propozycja Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jajkami to klasyczna propozycja, która sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki to ziemniaki, boczek, jajka, cebula, ogórki kiszone, majonez, musztarda(...)sól i pieprz . Ugotuj ziemniaki i jajka na twardo, a następnie pokrój je w kostkę. Podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie pokrój na małe kawałki. Pokrój również ogórki kiszone i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, a następnie dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj sałatkę, a następnie schłódź ją w lodówce przed podaniem. Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Kuchennyviral.pl
Przepis na młodą kapustę z boczkiem 41

Kapusta zasmażana z boczkiem     Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło.  👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓     Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła buraczki na ciepło(...)były z cukrem, które powróciły potem w formie przepisu bez cukru.     Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.   Link do filmu z przepisem Jak zrobić młodą KAPUSTĘ z BOCZKIEM i koperkiem? - Przepis na KETO obiad   Składniki: główka młodej kapusty (o wadze przynajmniej 1 kg) 1 cebula 300g boczku surowego lub wędzonego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kluski ruskie ze skwarkami 166

Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami z boczku i cebulki są bardzo smaczne, podobnie jak ruskie pierogi. Farsz do pierogów ruskich to tradycyjnie twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka, sól i czarny pieprz do smaku, ja zawsze przedobrzę z ilością farszu i mi trochę tego farszu zostaje, nie wyrzucam tylko mrożę na zaś. Robię(...)potem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytk a, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów: 500 g, akurat na porcję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz biały z lanymi kluseczkami 40

menu i cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni klasycznej. Aby przygotować barszcz biały potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Do jego przygotowania potrzebujemy m.in. białej kiełbasy, zakwasu pszennego, wędzonego boczku, tartego chrzanu oraz majeranku. Barszcz biały najlepiej smakuje podany z kromką chleba i jajkiem ugotowanym na twardo. Ciasto na lane kluski to tylko jajko i mąka pszenna - przygotowanie jest niezwykle(...)tylko.  Aby przygotować barszcz biały, będą potrzebne następujące składniki: 1,5 - 2 szklanki pszennego zakwasu na barszcz biały 1,5 litra wody lub wywaru mięsnego 200g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2-3 białe, surowe kiełbaski 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku około 100ml śmietany 30% jajka ugotowane na twardo

Moja Książka Kucharska
Pasztet z dzika pieczony w boczku 30

Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: ? 50 dkg mielonego mięsa z dzika ? 2 jajka ? 1 plaster słoniny ok 5 dkg ? 10-15 śliwek suszonych ? 30 dkg boczku wędzonego w plastrach ? sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: ? 3 plastry boczku(...)Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać pokrojoną w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm słoninę i resztę śliwek drobno pokrojonych. ? Na folii spożywczej rozłożyć pozostałe plastry boczku i na niego masę mięsną w kształcie kwadratu. ? Na dłuższym brzegu ułożyć roladki z boczku i śliwki tak, aby powstał długi rulonik. ? Zwijać roladę mięsną za pomocą folii, skręcić dość

To co kocham
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 37

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 1 duża polędwiczka wieprzowa ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g pieczarek ? 8 cienkich plastrów wędzonego boczku ? 1 cebula ? zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w drobną(...)oleju. ? Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. ? Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. ? Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić

To co kocham
Jajka zapiekane w pomidorach 32

Trzy popularne składniki: jajko, pomidor i boczek to pomysł na ciekawe i niecodzienne śniadanie lub kolację – zapiekane jajka w kołnierzu z boczku wędzonego w pomidorowej pierzynie. Ja użyłam dużych, mięsistych pomidorów malinowych. Warto spróbować! Składniki: ? 2 duże pomidory lub 4 średnie ? 4 jajka ? 4 plasty boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku ? szczypiorek Wykonanie: ? Z pomidorów ściąć czubki i wydrążyć(...)twarożku. Pomidory w środku posypać solą i pieprzem i na 10 minut odwrócić do góry dnem na papierową ściereczkę, aby wypłynęła woda. ? Na obwodzie ułożyć po 2 plasterki boczku wywijąc je na zewnątrz. ? Do środka wbić po 2 jajka. Jeśli mamy mniejsze pomidory, to na jeden należy użyć 1 plasterek boczku i 1 jajko. ? Piec w temperaturze 200 st.C przez

To co kocham
Pasztet z królika 39

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła(...)skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: ? 1 królik ? 500 g wątróbek drobiowych ? 800 g boczku surowego ? 4 liście laurowe ? ziele angielskie i jałowiec po kilka sztuk ? 2 cebule ? 2 marchewki ? 1 mały seler ? 3 jajka ? 2 kajzerki ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki ziół prowansalskich

To co kocham
Pieczone ziemniaki na obiad 62

Moja rodzina jest podzielona na tych co lubią pieczone ziemniaki z boczkiem i na tych co preferują ryż. Staram się  wszystkim dogodzić i przyrządzam pieczone ziemniaki na obiad tak, by były chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Aby uzyskać taki efekt trzeba najpierw ziemniaki lekko podgotować. Wtedy można podkręcić piekarnik i rumienić ziemniaki bez obawy, że będą niedopieczone(...)środku. Dzisiejszy przepis to praktycznie danie główne na tani obiad. Ziemniaki piekłam z groszkiem i kukurydzą oraz boczkiem. Tak przyrządzone ziemniaki trzeba koniecznie podać z jogurtem lub kwaśną śmietaną. My zjedliśmy ziemniaki na obiad z pieczonym udem z kurczaka. Takie ziemniaki to wspaniała i prosta potrawa, która z pewnością zadowoli każde podniebienie. Ich wspaniały smak świetnie komponuje się z innymi

codojedzenia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 52

żeberkach to najlepszy przepis. Nasza ulubiona zupka, wyrazista w smaku, bardzo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych 150 g surowego boczku wędzonego około 600 g kapusty kiszonej po odsączeniu soku 1 szklanka soku z odciśniętej kapusty około 2,5 litra zimnej wody 3 małe liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren(...)mięso miękkie oddzielamy kości, aby w garnku było same mięsko. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Por siekamy w półplasterki. Cebulkę również kroimy w w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę o boku około0,5 cm. Większą patelnię rozgrzewamy i wrzucamy boczek i smażymy, aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Do boczku dodajemy cebulkę, smażymy do zeszklenia. Dalej

Olcia gotuje!
Przepis na mac and cheese w polskiej odsłonie 47

składników i przygotujesz je w zaledwie kilka chwil. Makaron, który warto dodać do tej potrawy, to kolanka, które są popularne w USA. W polskiej wersji w daniu występuje również boczek, który w połączeniu z makaronem i serem, tworzy oryginalny smak. Mac and cheese jest naprawdę sycący i smakuje rewelacyjnie. >> Zobacz też: Makaron z kurczakiem i brokułami – przepis Przepis(...)cheese Składniki: 400 g makaronu (kolanka) 70 g masła 4-5 łyżek mąki pszennej 200 g sera cheddar 100 g mozzarelli 500 ml mleka 150 g boczku wędzonego surowego albo szynki 1 cebula odrobina oliwy Przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki, bazylią, sól, pieprz Opcjonalnie szczypiorek świeży do dekoracji talerza Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją

Rozdomowiona
Tagliatelle carbonara z salsiccia 66

ugotować tagliatelle carbonara z salsiccia. Dawno nie przyrządzałam carbonara, a to przecież taki pyszny i syty obiad. Tradycyjna spaghetti carbonara przyrządza się z pancetta, która jest odpowiednikiem naszego wędzonego boczku. W tym przepisie obok boczku jest również salsiccia. Chciałam spróbować jak będzie smakować to włoskie danie z większą ilością mięsa. Kiedyś ugotowałam tortiglioni carbonara z kabanosami . Spodobał mi się wtedy(...)smaczna jest wersja carbonara z dynią , czy carbonara z grzybami . Dołączam tę z salsiccia. Carbonara z salsiccia 4 porcje Składniki: 300 g surowej salsiccia z czosnkiem 50 g wędzonego boczku 5 jajek 50 g parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku Ugotować makaron al dente

codojedzenia
Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym 48

Zobaczysz, że już nigdy więcej nie oprzesz się tej recepturze. >> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku? Składniki: kluski śląskie/kopytka 300 g boczku wędzonego cebula passata pomidorowa 100 g śmietanki 30% odrobina tłuszczu do smażenia przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek opcjonalnie: parmezan do posypania. Przygotowanie: Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Zeszklij(...)cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodaj boczek i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a cebula będzie zarumieniona, dodaj passatę pomidorową. Całość dopraw solą (nie za dużo, bo boczek jest dość słony), pieprzem, pietruszką i czosnkiem granulowanym. Poczekaj, aż sos się zagotuje. Dodaj śmietankę do sosu. Wtedy stanie się kremowy i delikatny

Rozdomowiona
Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami 48

Drobno krojony boczek wędzony smażony z cebulą, fenkułem i kaparami a następnie wymieszany z makaronem. MAKARON Z BOCZKIEM SKŁADNIKI 200 gramów makaronu penne; 50 gramów boczku surowego wędzonego lub specku; mały fenkuł z natką; 2 łyżki kaparów; plaster wędzonej słoniny; parmezan lub Grana Padano; pieprz; przepis na makaron z boczkiem fenkułem i kaparami Artykuł Makaron z boczkiem fenkułem i kaparami

Kuchnia Tomka