szybki i łatwy przepis dla każdego A do tego bardzo smaczne danie Składniki: - 200 g makaronu orecchiette - 300 g brukselki - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 8 plasterków wędzonego boczku - 1 łyżeczka liści oregano - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja dla 2 osób. Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy na ćwiartki. Jeżeli używamy brukselkę mrożoną to zalewamy ją na chwilę wrzątkiem i też kroimy na ćwiartki. W rondelku
Kuchenne WariacjeWiosna, wiosna, ach to ty. Świeży koperek i młoda kapusta... Pyszne. Składniki: średnia kapusta (około 2,5 kg) 20 dag świeżego boczku wędzonego 1 duża cebula 15 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 1/2 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Od boczku odkrajamy skórkę i kroimy go w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do kapusty na czas gotowania. Odda(...)potrawie swój aromat. Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować. Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do wytopienia tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie
Smak mojego domumięsa i przypraw..Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu.Ja miałam troszkę za mało mięsa , więc na dno i wierzch szynkowaru włożyłam plastry boczku.. mięso wieprzowe np.łopatka mały kawałeczek boczku żelatyna dowolne przyprawy np. czubryca czerwona, sól cebulowa Boczek pokroić w grubsze plastry.Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne(...)ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać.Połowę boczku ułożyć na dnie szynkowaru , wyłożyć mięso i przykryć resztą boczku i zamknąć szynkowar.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty
Moje domowe kucharzeniesmak tak się spodobał organizatorom warsztatów grillowych które od czasu do czasu prowadzę że jest ona stałym elementem. Składniki (na 1 roladę) : 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g boczku krojonego w plastry 50 g sera żółtego (z bloku) 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz zioła : majeranek, tymianek, oregano Przygotowanie : Mięso mielone doprawiam do smaku(...)wymienionymi przyprawami i ziołami i dobrze mieszam i odstawiam na godzinkę - dwie do lodówki. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę. Griluję wpierw od strony zakończenia plasterków
Mechanik grillujepowinien być „jakikolwiek” – jak się zapewne domyślacie, na samym wstępie odradzam już kostkę rosołową. Ja wywar na żurek gotuję zwykle na wieprzowych żeberkach, a zawsze z dodatkiem wędzonego boczku. Zwłaszcza ten ostatni nadaje zupie bardzo specyficzny smak i aromat. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj użytej białej kiełbasy. Niestety, ta sprzedawana w supermarketach urąga często jakiejkolwiek przyzwoitości gdy idzie(...)tyle znaczenie, że stanowi ona ważny składnik żurku (przynajmniej tego wg mojego przepisu) i jako taka ma duży wpływ na efekt końcowy. Podobnież nie kupujmy najtańszego boczku, w którym kolor zamiast od wędzenia pochodzi ze sztucznych barwników, bo również zepsujemy nasz żurek. Żurek 2015-03-31 11:04:55 Tradycyjna polska zupa, nie tylko na Wielkanoc. Na wywarze z wieprzowych
Kulinarna Pokusarazem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami. Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już o tym we wspomnianym wcześniejszym wpisie. Dodamy natomiast, że podobnie(...)upodobań autora tych słów, sugerujemy również podanie szaszłyków z salami z ryżem. Szaszłyki z salami 2015-04-28 13:17:17 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego
Kulinarna PokusaCzas na grilla! Nietypowe połączenie prosto zza oceanu. Banany z boczkiem, syropem klonowym, keczupem i curry. Danie proste jak drut, a smakuje wyśmienicie. Banan roztapia się w ustach, a zgrillowany boczek jest mega chrupiący, curry i ostry keczup zastawiają ostrość na języku :) Mega fajne, mega proste, nie trzeba niczego marynować, tylko wrzucić do marynaty na sekundę owinąć boczkiem, na grilla(...)gotowe! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: -4 banany pokrojone na 3 równe części -12 plastrów wędzonego boczku -2 łyżki ostrego keczupu -2 łyżki syropu klonowego -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego -parę piwek bezglutenowych do grilla ZRÓB MARYNATĘ - w misce połącz syrop klonowy, keczup, posiekany marynowany zielony pieprz i curry, dokładnie wymieszaj, możesz ją odstawić na parę minut
Kuchnia bezglutenowa LoliMakaron z Boczkiem w sosie chili to proste, szybkie i pożywne danie, które zasmakuje w szczególności Panom. Pikantny Sos Chili to podstawowy element kuchni Meksyku. W jego smaku wyraźnie dominują pomidory i oczywiście papryczka chili - ostrość sosu modyfikujemy właśnie jej ilością. Domowy Ostry Sos Chili - Składniki: ok. 300 g makaronu ok. 150-200 g wędzonego boczku(...)pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę lub pozostawić większe plastry. Ugotowany makaron przekładamy
Słodka Stronapekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło. Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz(...)Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek z cebulą przekładamy do miski pozostawiając na patelni tłuszcz (jeśli będzie za mało tłuszczu dodajemy olej rzepakowy). Odcinamy końcówkę kapusty, dzielimy na liście – płuczemy i osuszamy. Z dużych liści wykrajamy środki (na kształt trójkąta) i kroimy je w paski. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, oprószamy solą, podsmażamy
mojewypiekiinietylkoDanie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow ). Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek , czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu(...)ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski i smażymy na patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy. Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę
Zofianalubię i taki polecam. Jego przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne, a efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram białej kiełbasy, 500 ml żurku, 2 jajek, 2 litrów bulionu wołowego, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego lubczyku(...)liści laurowych, białego mielonego pieprzu, soli. Gwarantuję, że po przygotowaniu tego żurku, już nigdy nie będzie wam smakował żurek "z torebki". Przygotowanie zacząłem od pokrojenia boczku i kiełbasy. Boczek pokroiłem najpierw w plastry o grubości pół centymetra, a następnie każdy plasterek pokroiłem w paski o tej samej grubości. Białą kiełbasą pokroiłem w plastry o grubości jednego centymetra. 2 ząbki czosnku
Wyprawy kulinarneawaryjnych sytuacjach (chociaż takich nie życzę), kiedy zakwas nie będzie taki jak trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu może być mniej lub więcej wg smaku(...)liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) jaja na twardo do podania Boczek pokroić w paski lub drobną kostkę. Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Por pokroić w plasterki Na suchą patelnię wrzucić boczek. Jeżeli jest
Pełny talerzpotrzeba maksymalnie pół godzinki na przygotowanie i zapieczenie. Bez jakiegokolwiek wysiłku, czy specjalnych zabiegów. Najtrudniejsze przy przygotowaniu tego dania było przekonanie M., że te naleśniki (pomimo stosunkowo niewielkiej ilości boczku) wcale nie są jarskie ;) Składniki dla 4 osób: 8 naleśników 500g jarmużu 1 średnia cebula 150g boczku wędzonego 125g bryndzy 2 łyżki oleju szczypta pieprzu kilka gałązek natki pietrzuszki Jarmuż(...)opłukać i osączyć. Pokroić na mniejsze części, ewentualnie wykroić zbyt twarde zgrubienia. Boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek. Gdy się lekko zrumieni dodać jarmuż. Będzie znacznie wystawał ponad patelnię, ale zmniejszy swoją objętość. Mieszając od spodu poddusić aż jarmuż zmięknie. Bryndzę podzielić widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki
Pełny talerzwszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól pieprz mielona ostra papryka(...)majeranek pieczywo Fasolę przepłukać, zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości ( ok. 60 minut). Z boczku odciąć skórę, dołożyć do gotującej się fasoli. Resztę boczku pokroić w słupki lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W dużym rondlu podsmażyć boczek. Na wytopionym
Pełny talerzzawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego(...)boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie". Do garnka
Pełny talerz