boczek - 14002 przepisów (strona:104/934)

Żurek zabielany 161

składniki * 1 butelka żurku * 35 dag białej kiełbasy * 30 dag chudego boczku gotowanego * 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek(...)wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min. Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min. Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać

Mix smaku
Boczek rolowany-domowa wędlinka 194

składniki * 1 kg surowego jak najchudszego boczku (bez żeber i skóry) * 1/3 łyżeczki pieprzu * 3-4 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki suszonego majeranku * 1 łyżeczka suszonego cząbru * 1 i 1/2 łyżeczki soli * smalec lub olej do obsmażenia Sposób wykonania Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą i wymieszać z ziołami. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku, zrolować. Następnie(...)mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka). Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć boczek ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min. Mniej więcej w połowie duszenia boczek odwrócić na drugą stronę. Po tym czasie

Mix smaku
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 223

Flammekueche   lub   flammkuchen   ( fr.   tarte flambée ) – tradycyjne  alzackie  danie w formie  tarty   na bazie  ciasta chlebowego ,  cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i   ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty  emmentaler ,  biały ser  , ś limaki , czy inne, bardziej egzotyczne dodatki .(....) Nazwa flammekueche(...)farsz 250 ml kwaśnej śmietany 2 średnie cebule 140 g wędzonego boczku pieprz przygotowanie Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto nie  powinno się lepić. nie może też być za twarde . Możemy

Stare Gary
Domowy smalec z wolnowaru 419

cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze  się  sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja,  można  spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba! składniki 500 g słoniny(...)skóry 500 g boczku bez skóry    1 duża cebula  3 ząbki czosnku 4 - 5 łyżki mleka sól do smaku duża łyżka majeranku przygotowanie Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych otworach  -  Ø  10)  . Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do nagrzanej misy przełożyć słoninę i boczek, ustawić program

Stare Gary
Burger wołowy III 207

dodałam zielony marynowany pieprz) masło klarowane do smażenia lub olej do podania 10 bułek hamburgerowych ( np z  tego  przepisu ) musztarda pomidor ogórek małosolny 20 cienkich plastrów wędzonego boczku cebula pokrojona w cienkie plasterki. ew ser np cheddar przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Używałam sitka o oczkach(...)temperatury. Smażyć kotleciki po ok 3  minuty z każdej strony. Powinny być ładnie zrumienione na wierzchu, ale w środku nadal soczyste. W międzyczasie podgrzać bułki w piekarniku, a boczek usmażyć na chrupko. Można też przekrojone  bułki opiec na patelni grillowej, a następnie na tej samej patelni  usmażyć  boczek. Jeżeli używamy sera, należy przełożyć burgery na blaszkę

Stare Gary
Boczek pieczony – pyszny! 173

lubią sobie mięskiem dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula(...)praskę. Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę. Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki. Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek. Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy

Ostra na Słodko
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 516

białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)'; document.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni

Poezja smaku
Wędliny z szynkowaru. 177

lodówki nie otwierając szynkowaru. Rano cieszyłam się nową smaczną wędlinką. Ale zostało mi troszkę mięsa taka spora garść. Nie wyrzucałam jej tylko włożyłam do zamrażarki. Kolejnego dnia kupiłam kawałek boczku i karkówki.   Karkówka w całości  z szynkowaru. Składniki: ok 900 g karkówki przyprawa sułtańska Sekwens peklosmaczek Sekwens 10 g Wykonanie. Mięso obsypałam przyprawami i solą peklującą. Odstawiłam(...)lodówki. Po tym czasie przycięłam do pożądanego rozmiaru i zamknęłam w szynkowarze. Gotowałam pod przykryciem ok 60 min. Wyjęłam ostudziłam wstawiłam do lodówki. Resztki karkówki zamroziłam. Przyszła kolej na ... Boczek w kawałku.   Składniki: ok 900 g boczku ok 10 - 15 g peklosmaczku K przyprawa rozkoszna Wykonałam ją tak jak karkówkę. Przyprawiłam, odstawiłam, docięłam, ugotowałam.... Kawałek boczku też trafiła

Malinowe Pocałunki
Spaghetti carbonara 314

uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki, czy na co tam akurat macie ochotę. Ser... no to powinien być parmezan, ale przyjęty na blogu budżet by tego nie udźwignął, więc obalam(...)zwykły żółty ser też jest ok :) Składniki: - 250 g makaronu spaghetti - 200 g boczku - 1 cebula - 3 żółtka - 200 ml śmietany 30% - 100 g drobno startego sera - 2 łyżki oleju / oliwy - sól, pieprz Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie kroimy boczek i cebulę w kostkę, a z żółtek, śmietany, sporej ilości pieprzu i większości sera (musimy wszak zostawić trochę

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka chłopska 277

gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej(...)mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami suszonego majeranku, łyżeczką suszonego tymianku, łyżeczką suszonego rozmarynu, szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i delikatnie skropiłem oliwą.  Kiełbaski śląskie pokroiłem w dość cienkie półplasterki, a boczek najpierw w cienkie plastry, a następnie każdy plaster na paski. Kiełbasę wraz z boczkiem i łyżeczką ziaren kminku dodałem na zimną patelnię, którą umieściłem na dużym ogniu. Boczek wraz

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 314

miłośników zapiekanego makaronu - zapiekanka z kurczakiem i serem topionym w fajnym połączeniu z boczkiem i  serem pleśniowym SKŁADNIKI 400 g makaronu farfalle (kokardki) podwójna nieduża pierś z kurczaka 200 g boczku - tu szynkowy 3 serki topione kremowe (po 100g) 100g sera lazur pęczek bazylii sól pieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego(...)tłuszczu) PRZYGOTOWANIE   Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy  i doprawiamy solą i pieprzem.  Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z boczkiem. Serki i lazur kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 197

koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku(...)Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól

Kolizje Smaków
Ogórkowa ze świeżych ogórków 266

Często robię chłodniki lub koktajle ze świeżych ogórków, nigdy nie dusiłam świeżych ogórków, zupa ogórkowa jest podana na gorąco. Kropką nad i… w tej ogórkowej są paseczki smażonego boczku. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na zupy ogórkowe: Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa(...)świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy w słupki, cebulkę kroimy w kostkę, a Radicchio w cienkie paseczki. Boczek pokrojone w paseczki szklimy na chrupko, odkładamy boczek na osobny talerzyk

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 542

się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje.  Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był to program reklamujący jedną z warszawskich(...)którym dla zachęty przedstawiano jak przygotować wybrane dania z menu. Pamiętam, że strasznie spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g) Polędwiczkę

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 779

żeby znowu jakiejś wtopy nie było. Ale Drogi Anonimie, idąc za twoją radą, dokształciłam się i Stwórca zjadł dziś słynną tartę wg Julii Child, lekko przeze mnie zmodyfikowaną. I boczek jest. Ten boczek, o który było tyle gadania. Z całego SERCA Ci dziękuję ;) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody(...)składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie) 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego (oryginalnie śmietana) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie

bastalena