Boczek, który pachnie miodem i ma ostrą nutę, polecam! Co nam trzeba? kawałek boczku- wybierzcie jak najchudszy z cienką skórą (około 1,5 kg), marynata: 3 łyżki miodu łyżeczka chili 2 łyżki musztardy łyżeczka czosnku suszonego po pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego Boczek umyć, osuszyć. Ja nakłuwam leciutko widelcem. Mieszam składniki marynaty i nacieram porządnie(...)Odstawiam do lodówki na 2 dni. Następnie: Boczek układam w brytfance z przykryciem i piekę 2 h w 140 stopniach. Następnie zwiększam do 180 stopni i piekę poł godziny Odkrywam pokrywkę od naczynia i kolejne pół h piekę, aby zarumienić górę. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Boczek miodowy z chili first appeared on Latosiowy
Latosiowydompotrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła(...)jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera
Raj dla PodniebieniaDziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci(...)wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy
Raj dla Podniebieniazawijane przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w kilkanaście minut. Dodatkowo do ich przygotowania potrzebne nam będzie zaledwie kilka prostych składników, takich jak dwa płaty ciasta francuskiego, ser żółty, boczek, najlepiej w podłużnych i cieniutkich plastrach oraz odrobina ketchupu. Takie paluchy z ciasta francuskiego to idealny pomysł na słoną przekąskę, idealną do pracy, czy na domową imprezę. Świetnie smakują(...)moim blogu. Polecam szczególnie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami Łódeczki z ciasta francuskiego Koperty z ciasta francuskiego Mini zapiekanki z ciasta francuskiego PRZEPIS NA SZYBKIE PALUCHY Z BOCZKIEM Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego ser żółty w plastrach boczek w plastrach 2 łyżki ketchupu jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Następnie smarujemy
Przepiski.plParówki zapiekane z serem i boczkiem to prosty i szybki sposób na pyszną przekąskę idealną na sylwestrowy stół, ponieważ świetnie wyglądają na talerzu i smakują wyśmienicie. Doskonale sprawdzą się również na błyskawiczne śniadanie. Jeśli ktoś ma ochotę na parówki zapiekane z serem i boczkiem to zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 2-3 porcje 3 długie parówki 6 plastrów(...)żółtego sera 6 pasków boczku surowego wędzonego przepis Z parówek zdejmujemy osłonki, a następnie przekrawamy je na pół. Każdą parówkę owijamy w plaster sera żółtego a następnie w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 10-15 minut. Gotowe parówki
Smakowite DaniaŁazanki z kiełbasą i boczkiem – prosty domowy obiad Dziś przepis na prosty domowy obiad. Łazanki z kiełbasą i boczkiem. Szybko i smacznie. Idealny obiad dla całej rodziny. Do przygotowania łazanek użyłam białej kapusty. Łazanki można też śmiało przygotować na kiszonej kapuście lub w wersji z białą i kiszoną kapustą. Ja zawsze do swoich łazanek dodaję też pieczarki. Świetnie wzbogacają(...)białej kapusty 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy 8-9 średnich pieczarek około 250 g kiełbasy– u mnie swojska od Lipowe Wzgórza 1 cebula kawałek wędzonego boczku od Lipowe Wzgórza 2 łyżki oleju sól i czarny mielony pieprz do smaku 1 opakowanie makaronu łazanki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do wysokości kapusty). Dodajemy ziele angielskie
Słodkie okruszkiKolejna odsłona boczku. Uwielbiam go. Wolę zjeść 1 plasterek jego niż 10 szynki ze sklepu. Co nam trzeba? 1,5kg dość chudego boczku Przyprawy, po 2 łyżki stołowe: czosnku suszonego, majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, kminku łyżeczka czubata soli i pieprzu czarnego 5-6 łyżek oleju 4 czerwone cebule czubata łyżka miodu w formie płynnej Robimy W miseczce mieszamy przyprawy(...)olejem. Nacieramy nimi umyty i wysuszony boczek. Na koniec okładamy świeżymi plasterkami cebuli zamoczonymi lekko w miodzie Odkładamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie układamy boczek w brytfance, wraz z cebulą, podlewamy 100ml wody, przykrywamy i pieczemy w 190 stopniach: z przykryciem pół godziny, odkrywamy i kolejne pół godziny. Studzimy i już! Kroimy w plasterki i zajadamy. Smacznego
Latosiowydomnasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy smalec 10 liści laurowych(...)łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewam wodą i odkładam na 2-3godziny. Kapustę kiszoną odciskam, kroję, przekładam do bardzo dużego garnka. Dodaję boczek w całości, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jałowiec, majeranek i wlewam wodę z grzybów. Następnie dolewam wody, tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam
magiczna kuchnia Kasi