boczek - 14002 przepisów (strona:88/934)

Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 187

Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę(...)boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy

Szefowa kuchni
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 227

genialne danie z makronem i kurczakiem, które miałam przyjemność po raz pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat(...)Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości) 700 g filetów z piersi kurczaka 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 250 -300 g wędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet domowy pieczony w boczku 233

wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry 5 dkg wątróbki  4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania(...)pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele

Świat Domowej Kuchni
Kulejba chrzanowa 151

Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler

My Culinary Art
Pyzy z mięsem 151

farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie(...)osoloną gorącą wodę. Woda ma być wrząca, ale ma się gotować bardzo lekko. W przeciwnym wypadku pyzy mogą się rozpaść. Pyzy gotujemy około 11 minut.  Podajemy okraszone cebulką, boczkiem lub cebulką z boczkiem. Ja podałam je okraszone cebulką z boczkiem. W tym celu boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni (podczas podsmażania dodałam trochę oliwy). Gdy boczek był gotowy

Smak mojego domu
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 295

Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, gotowy bardzo dobrze się kroi, świetnie smakuje i wygląda na kanapkach. Polecam :) Składniki - 1.2 kg boczku surowego bez skóry(...)litry wody  Do natarcia - 2 łyżki papryki czerwonej mielonej - 2 łyżki czosnku mielonego - 2 łyżki majeranku - 2 łyżki kminku mielonego Dodatkowo siatka wędliniarska, lub sznurek bawełniany Wykonanie Boczek myję i ewentualnie wycinam jakieś niedoskonałości  Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z królika 225

mięsami. Dzisiaj  pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze  - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu

Stare Gary
Ruskie Pierogi z Boczkiem 163

SMACZNEGO  SKŁADNIKI: CIASTO:  3 Szklanki Mąki  1 Szklanka Wody Gorącej  1Łyżeczka Soli   FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego  6 plastrów boczku surowego 3 Cebule Sól, Pieprz Olej  DODATKOWO: 2 Cebule 3 Plastry Boczku Surowego Olej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ:  Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę(...)Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.   Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.  Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.  Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie

Gotowanie Patki
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 195

butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko na śniadanie – strata(...)byłaby z czerstwego pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki.   Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy

Karo in the Kitchen
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 207

robić w mniejszym szynkowarze -prasce musi sobie dopasować proporcje mięsa do swojej puchy. A więc będziemy potrzebować: Mięso -chude z łopatki 600 g -tłuściejsze z łopatki 800 g -chudy boczek 1000 g Przyprawy -peklo sól 18-20 g/ kg do chudej łopatki -peklo sól 9-10 g/kg + 9-10 g / kg soli kamiennej lub morskiej nie jodowanej do mięska(...)boczku i tłuściejszej łopatki które połączymy ze sobą po znieleniu -pieprz biały 3 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 600 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 50 g wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świderki z dynią 186

Jesienny makaron z dynią i boczkiem, coś pysznego dla każdego, można zrobić też wersję bez boczku. Świderki z dynią Składniki: - 250 g makaronu świderki - 300 g dyni (obranej) - 1 mała cebula - 100 g boczku w plasterkach - 50 g parmezanu - 330 ml śmietanki  18% - sól - pieprz - olej Przygotowanie Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię kroimy na małe kawałki(...)dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i smażymy boczek do chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu

Kulinarne życie
Boczek gotowany na parze (na kanapkę) 131

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Świetny sposób na pyszny boczek, który idealnie pasuje do chleba. Mięso jest soczyste, aromatyczne i mięciutkie, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Boczek można doprawić na własny smak. do 1 kg boczku wieprzowego   3 ząbki czosnku przyprawa do boczku (od Rafex ) (*) sól Umyty oraz wysuszony boczek dokładnie natrzeć solą(...)majeranek, papryka słodka, gorczyca, kolendra, czosnek, czosnek płatki, sól, sezam, czarnuszka, tymianek, kminek, cząber. (**)  Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Właśnie w takim gotowałam swój boczek

Di gotuje
Boeuf Bourguignon 159

włożonej pracy, są nieziemsko smaczne. Dzisiaj przed Państwem Boeuf Bourguignon, czyli Wołowina po burgundzku, jedno z najsłynniejszych dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais(...)bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Wołowinę kroimy na kwadraty

ladykitchen
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 315

Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno(...)prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. Składniki: 2 kg karkówki boczek parzony 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżka soli peklowej ok. 1,5 litra zimnej przegotowanej wody 1 mała główka czosnku 4 liście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boczek faszerowany kurczakiem 347

pyszna domowa wędlinka powstała przypadkiem podczaś świątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka(...)wyszła bardzo pyszna i rodzince bardzo smakowała. składniki: 1 kg chudego boczku bez skóry 400 g piersi z kurczaka czubryca zielona przyprawa do kurczaka Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso opróczyć dokładnie czubrycą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić. Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania