boczek - 14002 przepisów (strona:84/934)

Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 127

Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem(...)pracowitego tygodnia. Pieczona Kiełbasa Składniki: na 4 porcje 1,2 kg kiełbasy 200 g mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij kiełbasę

codojedzenia
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 157

kluski z ziemniaków, mąki i jajek.    Danie obiadowe   niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam(...)gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy

Wanilia i Kardamon
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 180

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś, od kilku lat dzielnica Rzeszowa). Został

Trzeci talerz
Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem 136

Sałatka z jabłkiem, boczkiem, kozim serem, orzechami i sosem winegret…Chrupiąca, słodko kwaśna i nie mniej bardzo smaczna. Jadam tego typu sałatki na lunch lub na kolację. Czuję się lekka jak piórko, choć sama sałatka jest kaloryczna i pożywna. Właśnie takie sałatki lubię, kolorowe i wypasione. Jak widzicie nadmiar jabłek można wykorzystać nie tylko do wypieków ale również(...)więc jeszcze nie jeden przepis tu zawita z ich udziałem. Może macie jakieś pomysły? Sałatka z jabłkiem Składniki: na 4 porcje 200 g mieszanej sałaty 4 jabka 150 g boczku w plastrach 200 g koziego sera 50 g orzechów, u mnie pekan i włoskie Przepis na winegret 100 ml winnego octu 100 ml oliwy z oliwy 2 łyżki soku

codojedzenia
Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem 158

Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ . Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków.     Składniki: ok. 0,5 kg ziemniaków ok. 150g wędzonego boczku(...)pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia   *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni *** *** Podsmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem *** *** Całość mieszamy z jajkiem, mąkami i przyprawami na gładką masę *** *** Łyżką nabieramy porcję

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią i boczkiem 169

Makaron z cukinią i boczkiem to bardzo szybkie danie. Doskonale sprawdzi się w gorące dni. Starta na tarce cukinia puszcza dużo soku, dzięki czemu na patelni tworzy się delikatny warzywny sos. 1 duża cukinia 150 g surowego boczku 2 marchewki 3 ząbki czosnku 250 g makaronu (np. rurki) sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą(...)odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewkami. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Gdy boczek się zarumieni dodajemy cukinię, marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gotowe

Dieta bez mleka
Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym 132

Opis smażona Brukselka z boczkiem wędzonym: Smażona Brukselka z boczkiem wędzonym to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję(...)przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 190

nadal popularne są dania przygotowywane tam od pokoleń. Pierogi z bobu to smaczne sycące danie sezonowe. Do ugotowanego i zmielonego bobu dodaje się podsmażoną cebulę i drobno pokrojony wędzony boczek. Dzięki temu farsz staje się bardziej wyrazisty i ma lepszą konsystencję. Doprawia się go solą i pieprzem, choć można dodać również odrobinę majeranku lub kminku. Ugotowane pierogi okrasza się skwarkami(...)podsmażonym boczkiem. Same pierogi nadają się do podsmażenia następnego dnia. W moim domu pierogi z bobu szybko znalazły swoich fanów. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :) Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków (w zależności od mąki

Trzeci talerz
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 241

SKŁADNIKI:  ( 2 porcje )                                 mała główka młodej kapusty 125 g wędzonego boczku kiełbasa np. myśliwska szklanka wody łyżka mąki pszennej ( lub ryżowej ) pół pęczka koperku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki. 2.  Kapustę obrać z zewnętrznych(...)posiekać. 3.  Włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać szklankę wody. 4.  Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając. 5.  Na patelni podsmażyć boczek i kiełbasę, do zrumienienia. Przełożyć do garnka z kapustą. 6.  Na patelnie dodać łyżkę mąki, zrumienić i dodać trochę wody spod kapusty. Mieszać do rozpuszczenia mąki. Zasmażkę dodać

Atlas Smaków
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 152

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem Kupiłam ostatnio polędwiczki wieprzowe bez żadnego pomysłu na nie .. aż zobaczyłam szparagi i pomysł pojawił się sam. Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami zawinięta w boczek. Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam.     Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche(...)więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina.   Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 2 polędwiczki wieprzowe kilka sztuk szparagów boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu ) sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku olej rzepakowy + 1 łyżka masła szklanka

Kuchnia na wzgórzu
Carbonara w klasycznym wydaniu 157

Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno – śmietanowym. Danie to jest niezwykle proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyjcie do jego przygotowania makaronu do spaghetti albo makaronu tagliatelle . Poniżej znajdziecie listę składników i szybki przepis… Składniki 200g wędzonego boczku(...)jajka 50 parmezanu makaron do spaghettii sól pieprz Carbonara w klasycznym wydaniu – przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek. W misce mieszamy śmietanę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Jak boczek zacznie robić się delikatnie rumiany, zdejmujemy patelnię z ognia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalafior zapiekany z boczkiem 98

Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3   Składniki 1 średniej wielkości kalafior 200 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka słodkiej śmietany 18% 40 g startego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie K Kalafior dzielimy  na różyczki(...)takie jak  lubicie. Następnie blanszujemy je w osolonym wrzątku, maksymalnie 5 min. Odcedzamy. Boczek kupiliśmy ze skórą, więc odcięliśmy ją, wytopiliśmy na suchej patelni, podsmażyliśmy boczek pokrojony w kostkę. Mieliśmy bardzo chudy, więc dodaliśmy 2 łyżki oleju. Jeśli boczek ma troszkę tłuszczu, zapomnijcie o oleju. Boczek podsmażamy przez dosłownie chwilę, wybieramy, a na tłuszczu szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
Carbonara ze szparagami 158

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko stworzą idealną kompozycję :) Korzystajcie póki jeszcze jest sezon na szparagi, a co ważniejsze szukajcie w sklepach polskich szparagów. Szparagi to zielone warzywo, które jest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie(...)płyny (pić dużo wody), są one bowiem moczopędne i dlatego znajdziemy je jako składnik wielu diet polegających na oczyszczaniu organizmy. Dziś jednak połączymy zdrowe szparagi z odrobinę mniej zdrowym boczkiem :) Składniki (na 2 porcie) 150g makaronu do spaghetti pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 150 g boczku 2 jajka odrobina natki pietruszki sól pieprz 30g parmezanu Carbonara ze szparagami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 167

Tarta ze szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego . Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor.  Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku(...)niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana. Składniki: 1 duży pęczek zielonych szparagów 200 g chudego, wędzonego boczku 4 jajka ekologiczne 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%) 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku gotowe ciasto francuskie 1/3 łyżeczki soli sól, cukier do gotowania szparagów Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać

Codziennik Kuchenny
Jajecznica na boczku 127

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, opinie na ten temat są podzielone. Ja śniadania jadam relatywnie późno, ale jak już, musza być sycące. Dziś mam jajecznicę na boczku. Składniki: 2 jajka 0,5 małej cebuli 3 plastry wędzonego boczku sól, pieprz dodatki: pieczywo Przygotowanie: boczek pokrój w kostkę rozgrzej patelnię bez tłuszczu ( tłuszcz wytopi się z boczku) wrzuć boczek(...)międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, a jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz i wymieszaj wszystko razem widelcem na gładką masę na patelnię dodaj cebulę i podsmaż z boczkiem przez 2 minuty dodaj jajka, wymieszaj wszystko razem i smaż do pożądanego stopnia ścięcia jajecznicy podawaj z pieczywem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje